Ani o prázdninách Pražský pohár nespí. V tropické horúčavě posledního srpnového víkendu vyhnal své běžce (nejen) na Masarykovu stezku na zalesněné Vinici v Úvalech, do členitého pětikilometrového trailíku. Pivo chutnalo večer líp než jindy! A nejen vítězům, Antonínu Rektorovi a Svátě Kacířové.

Velká cena města Úval slavila desáté narozeniny. Na už vyhlášené cross country horských kol se ukázala trojka elitních reprezentantů včetně dvojnásobného olympionika Jana Škarnitzla, který vylepšil traťový rekord. A spolu se sestrou Jitkou ovládl bikerskou slavnost.

Běžecká se přidala teprve podruhé, navíc vyzvala i bikery do Úvalského tvrďáka, tedy kombinace. Což vzhledem k pauze mezi závodním vypětím necelou hodinku byl slušný výkon. Však i Ondřej Teplý, havajský Ironman, se v běhu pěkně vytrápil a skončil sedmý. Cupital ztěžka a v sebězích proklepával stehna z křečí.

„Kolo jsem si dal pěkně, byl jsem spokojený, ale na běhu se to pěkně podepsalo,“ přiznal v cíli. Na double vyhnal i ženu Janu, v běhu čtvrtou. V rodinném týmu by jistě vyhráli. Jenže samostatně to oběma z nich vydalo na druhá místa… Radovali se Michal Hrach a Tereza Nedorostová, zvládlo 25 borců.

Ale pojďme už hlavně běhat. Na startu ve tři žhnulo slunce nad třicet, ještě že přijeli hasiči s kropícím vozem. Tradiční zaváděcí asi třistametrové kolečko zpestřili pořadatelé průběhem hrbů bikeparku, které dokonale rozhodily krok i tepy. Jak komu. Každopádně hned v prvním stoupáku nohy nešly tak, jak byste si přáli, nebo aspoň čekali…

Kdo znal trasu z biku, nebo z loňska, měl výhodu, neboť věděl, co ho čeká. Na hřebeni se to rozběhlo, bikery vyjetý lesní trail prášil víc než jindy a obnažil kořeny. V sebězích bylo lepší držet se na čele skupinky. Někde v půlce v zahrádkářské kolonii potěšila občerstvovačka s vodou, jen lahve byly zavřené…

Ale po tři sta metrech po asfaltu, zato do kopce, jste je stihli otevřít. A pak jste zase spadli do lesa. „Tam někde jsem jim trochu cuknul, jinak jsme se střídali ve vedení podle výběhů a seběhů,“ popsal rozhodující úsek vítěz, o generaci starší než druhý mladíček Michal Černý z Olympu Praha. Dlouho se s nimi držel i Filip Peřinka, obhájce celkového prvenství v PBP.

„Moc pěkná trať,“ pochvaloval si pak v cíli nejlepší muž z Modřan, který zaostal za loňským časem Lukáše Kubričana 14 vteřin. Přijel právě z rodinné dovolené v Jeseníkách, kde tolik neběhal. Ale nejen on se zmínil, že by na stejném okruhu a v lepším terénu přivítal „něco delšího“. Vyslyší ho pořadatelský tým seriálu Tři pro zdraví okolo Ondřeje Broučka?

Sváťa Kacířová je taktéž chválila, nejen proto, že vyhrála a dala traťový rekord 23:58 (oproti loňské radce Sýkorové 25:16). Běžela v o číslo větších botách a dvakrát na to doplatila v terénu pádem. Každé vítězství něco stojí, že? Další odměnou byl koncert Medvěda 007 a dalších dvou kapel. Takový závodnický servis nabídne jen málo závodů.

Kompletní výsledky najdete na www.sportovniservis.cz

Pražský běžecký pohár pokračuje už v září na silnici na Praze 11, jedenáctkou, jak jinak.