Ten příběh si získal srdce stovek lidí po celém světě. Skot Dion Leonard běžel minulý měsíc jeden z nejnáročnějších závodů světa – 250 kilometrů dlouhý ultramaraton v čínské části pouště Gobi.

Facebook Bring Gobi Home

Vybíhal sám, doběhli ovšem ve dvou: s maličkým psíkem jménem Gobi. „Přidala se ke mně a já si pomyslel, že ten pes nemůže vydržet celý den, ale ona se mnou zůstala až do konce. A od té chvíle se ode mě nehnula,“ popisoval tehdy pro BBC Dion, jak se k němu v nehostinné krajině zčistajasna přidal toulavý pes.

Facebook Bring Gobi Home

Leonard nechtěl věrného druha (tedy přesněji družky, protože Gobi je fenka) ztratit a po závodě si ho chtěl vzít s sebou domů. Dojemný příběh běžce a „jeho“ toulavého psa vyvolal na internetu vlnu sympatií a díky mohutné virtuální fanouškovské základně získal Leonard dost peněz, aby zaplatil veškeré byrokratické poplatky a Gobi odvezl do Británie.

Jenže zkraje tohoto týdne Gobi náhle zmizela. A za mohutného přispění sociálních sítí se rozběhlo pátrání po ní.

Ztracená

Leonard si nemohl Gobi hned odvézt domů. Po závodě z Číny odjel a svěřil Gobi příteli v Sin-ťiangu, aby domluvil nezbytné lékařské prohlídky a mohl si psa odvézt domů do Skotska. Když se v neděli doslechl, že Gobi zmizela, odletěl do Urumči, aby ji začal hledat, rozdával letáky s jejím popisem a burcoval sociální sítě.

Facebook Bring Gobi Home

Jeho pátrání brzy vzbudilo celosvětový zájem. Věnoval se mu především čínský mikroblog Weibo, přes nějž se šířily informace a svolávali se na pomoc další internetoví uživatelé. Po pěti dnech bezvýsledného pátrání však Leonard začal ztrácet naději. „Bylo opravdu moc těžké udržet si optimismus,“ svěřil se BBC 5 Live. „Každý večer jsem se vracel do svého pokoje, kde se ze mě stala hromádka neštěstí.“

Podruhé nalezená

Ve středu večer mu však volal jeden z místních lidí s tím, že viděl Gobi v jednom z okolních parků. „Jeden z místních si všiml letáků a taky informací v televizi, a když venčil psa, zahlédl Gobi a zavolal mi. Upřímně, pár falešných poplachů jsme už měli za sebou a moc jsme nevěřili, že je to skutečně ona. Když jsme tam ale přijeli, vyběhla ze dveří a vrhla se na mě. Byla to znovu láska na první pohled.“

Facebook Bring Gobi Home

Nadšení fanoušci vzali po šťastné zprávě sociální média útokem. Leonard tentokrát už nehodlá ponechat nic náhodě. „Zůstanu v Číně tak dlouho, jak bude potřeba, než bude všechno zařízené. A dneska večer se budu snažit o dvě věci: nebrečet a nenadávat štěstím. Je to jeden z nejúžasnějších dní mého života,“ popsal své emoce v den opětovného shledání.

Facebook Bring Gobi Home