Tomáš Kouřil, vítěz Hlineckého půlmaratonu, dělá svým rodičům radost. Stíhá studovat dvě vejšky a ještě výborně běhá. 37. ročník závodu v Hlinsku na Chrudimsku se podobně jako vloni uskutečnil podruhé na nové trati a stejně jako před rokem bylo tropické vedro. Celkově druhý proběhl cílem nejlepší čtyřicátník a otec vítěze Karel Kouřil. Oba startovali za AC Vysoké Mýto, žijí v nedalekém Zámrsku.

Pořadatelé z MK Hlinsko závod tradičně přihlásili do Velké ceny východních Čech v bězích a nově do Iscarex Cupu. Navíc přidali lidový běh na osm kilometrů. Samozřejmě se to projevilo v porovnání s loňskem nárůstem startujících, kterých letos byla necelá stovka.

Závod se původně běhal jako pětadvacítka, letech 1996 – 2000 to byl půlmaraton, ovšem s jiným úvodem a závěrem než nyní, prostředek byl totožný. Pak se pořadatelé zase vrátili k husté pětadvacítce. A vloni zase k půlce, jejíž součet stoupání je přes třista metrů.

Po startu čekal vytrvalce nejdelší, tří kilometrový krosový, výběh s převýšením přes sto metrů, nad obec Studnice, pak sešup dolů do obce a poté po celkem příjemné silnici k občerstvovačce na osmém kilometru. Mezi osmým a třináctým kilometrem, před ním kilometrové ostré stoupání s převýšením padesát metrů, se běží v houpavém profilu po asfaltu lesem, takže pohoda a další občerstvovačka. Zbytek trati k občerstvovačce na devatenáctém kilometru spíše klesá a vede přes národopisné obce Vortová a Tři Studně do Hamrů.

Změna je na novém půlmaratonu v závěru. Kilometr do kopce terénem po modré turistické, zase kilometřík a něco a přes padesát výškových, a následuje napojení na trať co se běžela po startu, takže šusem do cíle jen 1,5 kilometru. Loňský vítěz Jiří Brychta z Nového Města na Moravě drží traťák časem 1:19:31 hodiny.

„Běžel jsem většinu závodu sám. Čas za moc nestojí, ale v tom vedru to bylo doslova o přežití,“ konstatoval v cíli vítěz, který zapsal 1:30:57. Tatík dal 1:32:21. Třetí proběhl cílem nejlepší padesátník Václav Ožana 1:34:00.

Nejlepším šedesátníkem byl Vladimír Bříza z KRB Chrudim za 1:40:07, celkově jedenáctý. Pro druhé místo si přijel až Jablonce nad Nisou Miroslav Pullman a ztrácel pouze minutu a něco. Třetí byl další borec AC Vysoké Mýto Libor Kopecký. Sedmdesátky vyhrál Petr Leszkow z pořádajícího MK Hlinsko za 2:03:47.

Celkově čtvrté místo patřilo nové traťové rekordmance a nejlepší ženě v kategorii nad 35 let Lence Duškové z Iscarexu – 1:35:40. „Pěkný, ale těžký závod,“ konstatovala Lenka v cíli, která v minulých týdnech uspěla na několika regionálních triatlonových závodech.

Loňská vítězka Anna Krátká z Hvězdy Pardubice se sice dokázala zlepšit o půl minuty, 1:39:45 a celkově byla desátá, ale Lenka byla prostě jinde. „Běžely jsme spolu zhruba půl kilometru, pak Lenka běžela sólo,“ řekla v cíli Krátká.

I třetí byla veteránka, a to vítězka závodu z před dvou let Jana Klinecká z MK Hlinsko – 1:45:25, která se v porovnání s loňskem zlepšila o osm minut.

Nejlepší mladá byla až šestou ženou závodu – Martina Lédlová z Hlinska za 2:01:25. Loňské čtvrté místo v kategorii vytáhla na třetí Veronika Peterková ze Svitav. Čas 2:13:26 znamenal v jejím případě rovněž osmiminutové zlepšení. „Vloni se mi závod velmi líbil, a proto jsem se i za těchto extrémních podmínek rozhodla opět startovat. Musím pořadatele pochválit. Perfektně označená trať s kvalitními občerstvovačkami. V cíli pivo a klobása a navíc jsem ještě vyhrála v tombole,“ uvedla po závodě spokojená závodnice.

Stejně jako vloni byl nejstarším účastníkem Stanislav Doležal z Pardubic (78 let), který dosáhl času 2:17:21.

Osmička měla úvodní tři kilometry totožné s půlkou, ale ve Studnici pokračovala seběhem k občerstvovačce na 19 kilometru půlky a pak opět po totožné trati půlmaratonu do cíle.

S téměř čtyřminutovým náskokem vyhrál Marek Lorenz z Atletiky Polička za 30:53 minuty před Davidem Bílkem z Vrbice.

Nejlepší ženou byla Tereza Trávníčková z TJ Nové Město na Moravě za 36:52.