Rok uplynul jako voda a za pár dnů se na Náměstí Svobody v Třinci opět sejde více než 3000 ultra-trailových nadšenců, sportovců i odvážlivců, aby opět poměřili své síly na nejmasovějším horském běhu (nejen) v naší zemi.

Závod resp. jeho delší trasa Long, která měří 95 km s převýšením 5470 m, je opět vypsán jako Mistrovství České republiky v horském ultramaratonu dvojic na trati z Třince přes Javorový, Ropici, Travný, Lysou horu, Smrk, Čertův Mlýn, Radhošť a Velký Javorník do cíle na náměstí ve Frenštátu pod Radhoštěm.

O něco kratší trasa Short, která vynechává vrcholy Ropice a Travný, měří cca 90 km a má převýšení 5052 m. Časový limit pro její zdolání byl letos o hodinu zkrácen na 29 hodin, ale ti nejrychlejší se v cílovém prostoru objeví nepochybně mnohem dříve.

A koho můžeme považovat za favority?

V prestižní kategorii mužů budeme v závodě postrádat některé známé a úspěšné borce z minulých ročníků, kteří dali přednost zahraničním závodům, či řeší nějaké zdravotní problémy. To se ale netýká loňských vítězů a traťových rekordmanů (11:29:26 hod., ovšem trasa doznává pravidelně drobných změn) Zbyňka Cypry a Tomáše Svobody.

Zbyněk je už dvojnásobný vítěz tohoto podniku a i když se letos zdálo, že jej vleklé zdravotní problémy o letošní účast připraví, před 3 týdny se na Hostýnské 108 opět předvedl ve vynikající formě. A na jeho parťáka Tomáše je prostě spoleh. Myslím, že málokdo by jim obhajobu titulu nepřál.

Očekávám, že na paty by jim měl nejvíce šlapat další Adidas Team – Standa Najvert je vítězem předloňského ročníku a loni druhý. Doprovázet jej letos bude Marek Causidis , tréninkový parťák z Beskyd, se kterým mimo jiné zvítězili v beskydském závodu Horské výzvy.

Ambice může mít i další domácí dvojice – Marek Novotný s Kamilem Bezděkem, či přes své mládí ostřílení Radek Chrobák s Tomášem Peterem.

Z dalších adeptů na „top ten“ můžeme jmenovat třeba Macíčka s Čeladníkem, veteránskou dvojku Bukovjan – Hubáček, nebo vycházející hvězdu Tomáše Štveráka s Michalem Navrátilem.

Favoritky

Naprosto jasná se zdá být situace v kategorii žen. Na dvojici slovenských běžkyň žijících v Brně a hájících barvy Adidasu si za normálních okolností asi nikdo netroufne. Patricie Gánovská-Puklová, vítězka předloňského ročníku se brzo po mateřské dovolené předvádí ve vynikající formě a Linda Beniačová je mimo jiné dvojnásobná vítězka 24 hodinovky na Lysé hoře. Ne nadarmo pochází prvně jmenovaná z Vysokých Tater a druhá je doma na Malé Fatře.

Loňské vítězky sestry Kateřina a Magda Šoubovy z Liberce byly sice opět přihlášeny, ale snad z důvodu blížícího se mateřství na startu nebudou. Takže jako jedinou známější dvojici v pozadí si troufnu jmenovat Marii Zelenou s Jarmilou Dudkovou, která již taky mají nějaké zkušenosti ze stupňů vítězů.

Mnohem vyrovnanější souboj můžeme očekávat v kategorii smíšených dvojic. Na prvním místě bych jmenoval dvojici Salomon/Suunto Víta Otevřela s Kristýnou Chmelkovou, kteří si dobře rozumějí nejen na horách.

Přes letošní vleklé zdravotní problémy se o bednu určitě popere i Veronika Tuhovčáková s Adamem Kajánkem (loni vítězové kratší trati).

Odepisovat nemůžeme ani loňské vítěze kategorie nad 40 let, Severočechy Jardu Jisla s Martinou Stehlíkovou., či dvojici KESbuku Jaroslava Vichera s Věrou Vystrčilovou. A na stupně vítězů minimálně ve své kategorii budou nejspíš útočit i Cichá s Urbaczkou, Přádková s Pavlorkem či maratonci Pachtová s Vrobelem.