Tak, rok se sešel s rokem, máme tady září a co nevidět taky druhý ročník Starobělských Lurd.

Konat se bude „jako vždy“ druhou listopadovou neděli, letos tedy 13. listopadu. Ti, kdo o tomto závodě ještě nic nevědí a nemají potřebné informace, tak startujeme v ostravském Bělském lese.

Je potřeba říci, že tato běžecká akce je určena nejen pro výkonnostní běžce, ale i pro ty, kteří s běháním teprve začínají.

Registrace

Loni jsme tady běželi poprvé a bylo nás skoro 400 běžců. Závod měl poměrně velký ohlas, chci, aby se nás letos sešlo na startu 1000.

Samozřejmě start nebude hromadný, na trať budeme vybíhat od 11.00h v 10s intervalech. Při účasti nad 1500 běžců vás budeme pouštět po dvou.

Každopádně Bělský les není nafukovací, čím dříve se zaregistrujete, tím lépe pro vás. Online za 200 Kč s medailí, na místě za 300 Kč bez medaile.

Běhá celá rodina

Přihlašovat můžete i své děti, loni sedmiletý Toník Vaněrka doběhl do cíle za neskutečných 20 minut a 16 sekund.

Možnost přihlásit se online budou mít zájemci o běh až do 5. listopadu, v omezeném množství pak i v den závodu na místě startu. Online přihlášení budou mít startovní číslo se svým jménem.

Trať

Kdo se bojí, nesmí do lesa. Trasa závodu je dlouhá 3,2 km (změřeno kolečkem) a vede těmi nejtěžšími, ale zároveň nejkrásnějšími pasážemi, které v „Běláku“ existují, pominu-li místní bažiny, kterým se určitě vyhneme.

Někomu se může zdát, že je trasa krátká, ale věřte, že se pořádně zadýcháte, loni na ní někteří nechali plíce. Každopádně na ní můžete zažít perné chvíle.

Ta první vás čeká už 200 m po startu, který je naplánován v blízkosti restaurace Koliba. Cyklisté a účastníci Ostravského Chachara tomuto místu říkají Kořeňák. Jde o velmi prudký svah propletený bujně rostoucími kořeny stromů. Oni ho sjíždějí, běžci jej budou vybíhat.

Druhý kopec budou překonávat v jihozápadním cípu lesa. Je poměrně prudký, cca 120% stoupání (úhel cca 50°). Terén byl v tomto místě podmáčený i v letních měsících, až spadne všechno listí a zaprší, tak to bude teprve ta pravá mňamka, proto doporučuji krosové boty.

Nejzajímavější a zároveň nejkontroverznější částí závodu bude pro mnoho běžců velmi prudký seběh v následující části lesa. Jedná se o strž, která má neuvěřitelných 170% klesání. Pro ty, kteří se trošku bojí, tak úhel je „jen“ 59°. V tomto místě bude pro jistotu nataženo lano. Loni nám lano někdo šlohnul, ale letos si to pohlídáme.

Asi 1 km před metou běžci proběhnou malebným místem kolem studánky resp. kapličky Panny Marie Lurdské, kterému se někdy říká Starobělské Lurdy, pak ještě jedno krátké stoupání a zbývajících 600 metrů do cíle je už po asfaltu.

Limit

Důležitou informací je, že limit závodu je 40 minut, takže zvládnout trasu by měl opravdu každý, kdo se aspoň trošku hýbe. Prošel jsem si celou trasu ostrou chůzí za 35 minut, takže limit je nadstandartní.

Poslední závodník to loni zvládl za 35:10, jednalo se ale o ženu v požehnaném stavu a já ji přemluvil asi 15 minut před startem, ať to zkusí, však mě znáte, koho potkám, vrazím mu do ruky leták a lákám ho do běžecké školy a na Lurdy.

Co účastníky čeká?

Kromě nevšedního běžeckého zážitku tady uvidíte například Českou Miss World 2014 Terezu Skoumalovou, která mimochodem taky poběží. Už podruhé. „Do závodu jsem se znovu přihlásila, protože samozřejmě ráda běhám a snažím se běháním udržet ve formě. Zároveň je běh pro mě úžasným čističem hlavy. Ale na druhou stranu mám ráda atmosféru závodu, baví mě povzbuzovat ostatní a taky čerpat energii, zkušenosti a zážitky od ostatních běžců. A to vše jsem už na prvním ročníku Starobělských Lurd zažila a moc se na to těším znovu,“ láká Tereza Skoumalová.

Loni se závodu zúčastnil i starosta Ostravy-Jihu Martin Bednář, který se na startu objeví i letos. „No, musím přiznat, že z časových důvodů teď běhání moc nedávám, ale do závodu zbývá ještě pár týdnů, tak něco ještě musím potrénovat. Na jaře jsme s organizátory rozběhli běžeckou školu Ostravy-Jihu, která po prázdninách opět nabírá na obrátkách, takže si s běžci amatéry trať určitě párkrát proběhnu,“ těší se starosta.

Poctivé medaile

Všichni běžci, kteří se do závodu zaregistrují do 25. října obdrží v cíli originální medaili, kterou vytvořil talentovaný student z Fakulty umění Ostravské univerzity Filip Nádvorník. Nejedná se tedy o žádný čínský plíšek, ale o poctivé medaile, které jsou odlévány slévárnou ve Valašském Meziříčí. Jedna strana je vždy stejná, bude se měnit jen ročník závodu, druhou stranu uvidíte až v cíli. Každopádně se jedná o návrh, který si běžci v jedné naší anketě sami vybrali.

Koblihy

Chybět nebudou ani koblihy, loni jsme jich měli pro běžce i diváky tisícovku, letos jich objednáme rovnou 2000!

O pohár starosty

I letos se poběží o pohár starosty. No, o pohár… Spíš se bude jednat o skleněné výtvarné dílo, ručně malované speciálnímí barvami a následně vypalované v peci. Autorkou je výtvarnice Hana Žaludová, jejíž tvůrčí duše má starobělské kořeny. Tyto umělecké předměty obdrží z rukou starosty nejlepší muž i nejlepší žena.

Absolutně nejrychlejší běžec kromě toho vyhraje běžecký kočárek od americké firmy B.O.B. v hodnotě 13 000 Kč, pro vypsané věkové kategorie jsme připravili finanční odměny.

Pokud by si chtěl někdo proběhnout trasu závodu nanečisto, není problém, každou středu a neděli odpoledne tady trénujeme s Běžeckou školou Ostravy-Jihu. I začátečníci, kteří dnes neuběhnou ani 300 metrů, tak třináctého listopadu Lurdy dají s prstem v nose, slibuji. Stačí chodit pravidelně ve středu a v neděli do naší školy. Sraz máme v 17.00h „pod plachtou“ u restaurace Koliba. S postupným úbytkem denního světla, budeme operativně čas tréninků zkracovat.

Čelenky, čepice, trička

Na našich trénincích si můžete koupit za speciální cenu SL čelenku (149 Kč) nebo čepici (249 Kč) – další snímky ve fotogalerii pod článkem. V den závodu budou za plnou cenu. V omezeném množství budou i trika.

Další informace k závodu získáte ZDE

Registrovat do závodu se můžete TADY

Startovní listina

Fejsbůk závodu ZDE

Facebooková stránka běžecké školy TU

Mapa trasy závodu