Heroický výkon předvedl v sobotu Stanislav Najvert, když se svým parťákem Markem Causidisem (Adidas Running Team) vyhráli Beskydskou sedmičku. Náročnou trať zvládli za excelentních 11:43:08.

O tři a půl minuty za nimi se do cíle přiřítili lonští vítězové Zbyněk Cypra a Tomáš Svoboda (adidas OUTDOOR team – 11:46:42). Třetí místo si vyběhala dvojice Kamil Bezděk s Markem Novotným (Hybaj team – Adidas – 11:48:10). Aktualizováno: Tým Cypra – Svoboda dostali za zkrácení si trasy z Pusteven do Ráztoky penalizaci 5 minut. Z tohoto důvodu se propadli z 2. místa na třetí.

Viděl jsem mnohokrát zvracet Keňany v cíli Pražského maratonu, běželi na max. Standa Najvert sice neblinkal, ale tak vyčerpaného vítěze jsem nikdy neviděl. Ten, kdo zná Standu, pochopí. Šel přes hranu. Hodně přes hranu.

„Až na Smrk jsme běželi společně s Cyprou, Svobodou, Bezděkem a Novotným. Bylo to hodně rychlé, ale v následném seběhu jsme jim odskočili. Dneska to bylo pro mě hodně náročné. Nejtěžší závod v mém životě. Měl jsem velké problémy se žaludkem, ke konci se mě už pokoušely halucinace. Byl jsem totálně bez energie. Běžel jsem na krev, strašně to bolelo. Kdyby to bylo ještě o 3 km delší, tak bych to asi zabalil někde ve škarpě. Jen vidina vítězství mě hnala dopředu,“ podělil se o své pocity v cíli zcela vyčerpaný Najvert.

Foto: Rostislav Bažanowski

„Jeden životní cíl splněn. Dnes jsme se spolu se Standou Najvertem stali vítězi Beskydské sedmičky. Závodu, který v roce 2012 odstartoval mé běhání po horách. Velké díky patří Standovi, který dnes neskutečně bojoval, nejen se soupeři, ale místy i sám se sebou. Také bych chtěl poděkovat Mariánovi Causidisovi, Petrovi Žákovskému a Veronice Tkáčové za to, jak se o nás celý závod starali, bez vás by jsme to dnes nezvládli. Děkuji i všem kteří jste nás jakýmkoliv způsobem podporovali. Strašně moc jsem chtěl ten závod jednou vyhrát, a dnes se to konečně povedlo,“ napsal na Facebooku svým přátelům a fanouškům Causidis.

„Krásná podívaná, kterou nabídl tento ročnik B7, měl jsem možnost pár hodin zhlédnout souboje tří nejlepších týmů. A jedním slovem famózní. Mára Causidis, Stanislav Najvert, Zbyněk Cypra, Tomáš Svoboda, Marek Novotný, Kamil Bezděk, pánové, ještě jednou velká gratulace. Bili jste se jako zvířata, neskutečné představení a demonstrace síly,“ popsal boj o mistrovský titul mezi muži Petr Král.

Ženy

Mezi ženami se radovala z vítězství dvojice Marie Zelená s Jarmilou Dudkovou (Caretta Spa CZ Mlýnek VP – 15:18:35). Druhé místo vybojovaly největší favoritky závodu Linda Beniačová a Patrícia Puklová (Adidas outdoor ladies/Běžecký klub Brno – 15:41:26). Třetí příčku obsadily Veronika Horáková s Nelou Egertovou (Šťasná sedma – 16:50:40).

Foto: Lukáš Podolák

„Závod nám sedl nad naše očekávání. První polovinu jsme držely příjemné tempo, a možná proto jsme se obešly bez vážnějších klasických krizí s přicházejícím ránem. I když nám horko dávalo pěkně zabrat, jakmile přišel čas zabojovat posledních 20 km o první místo, daly jsme do toho vše, co v nás ještě zbylo. Vzájemně jsme si věřily a vyšlo to,“ ohodnotila výkon vítězné dvojice Marie Zelená.

Mix

Smíšeným dvojicím vévodil Jaroslav Vicher s Věrou Vystrčilovou (Kesbuk V+J – 14:59:19), vyhráli před dvojicí Miroslav Ščerba a Lubica Ščerba (Jen kvůli Tobě miláčku – 15:08:49). Třetím mixem v cíli byli Adam Kajánek s Veronikou Tuhovčákovou (SK Babice / Salomon-run – 15:11:36).

Výsledky