Druhý ročník závodu Lovochemie Preol desítka okolo komína, který byl zařazen do běžeckého seriálu Agrofert Run 2016, bezkonkurečně vyhrál Vít Pavlišta z Liberce. V konkurenci téměř tří stovek běžců v cíli byla nejlepší ženou, stejně jako vloni, na dvanáctém místě Martina Vévodová z Jablonného nad Orlicí.

Nejen oba nejlepší tento závod pojali jako rodinnou akci. Spousta rekreačních běžců, tedy nejen manželských párů, dobíhala po hodině závodu do cíle ve dvojicích s úsměvem na tváří a držíc se při tom za ruce, že si toho povšiml i moderátor závodu. Doslova nespoutanou radost předváděli při vyhlašování manžele Petr a Eliška Vodvárkovi ze Semil s jejich doprovodem, oba se totiž v nejstarších vypisovaných kategoriích umístili na třetím místě.

Závod v Lovosicích se uskutečnil za dusného počasí, ale nebylo to tak ostré jako v minulých dnech, na dvouokruhové rovinaté trati se smíšeným povrchem vedoucí v polovině okruhu areálem lovosické chemičky. Proti loňsku bylo na trati pár kosmetických změn. První třetina trati vedla po břehu řeky Labe.

Centrum závodu bylo v místním lesoparku Osmička a program byl připraven na celý den. Takže opět proběhly závody dětí i rodinný běh, bylo možné navštívit areál Lovochemie a program s vyhlašováním výsledků vyvrcholil losováním tomboly o skutečně hodnotné ceny.

Pavlišta si běžel vlastní závod za 31:50 minuty. „První kilák nakopl pod tři minuty a pak si v pohodě běžel sám,“ konstatoval po závodě třetí Pavel Hrdina (33:19), který do Lovosic z Jablonného nad Orlicí přijel právě s nejlepší ženou. Pavel zde byl vloni druhý, a o toto umístění bojoval až do koncovky závodu s Janem Kohutem z Blanska, který zde měl celý tým a při vyhlašování ho doprovázel jeho synek, 32:52.

Pavlišta rovněž nepřijel sám a jeho přítelkyně Lucie Samlerová byla celkově druhou ženou běhu za 41:30, absolutně dvacátá osmá. „Byl to zajímavý závod. Povrch trati se neustále měnil a bylo furt co sledovat. Dobrá příprava před dalšími starty, čekají mě mimo jiné mistrovské Běchovice,“ konstatoval v cíli Pavlišta.

Martina Vévodová jak je jejím zvykem šla dopředu postupně. „Startovala jsem až ze čtvrté řady, a to bylo po startu znát. Takže mi chvíli trvalo, než jsem Lucii předběhla,“ řekl v cíli Martina – 39:17.

Celkově třetí ženou byla Lenka Ungerová z Přerova za 43:03, která si mohla v závěru doslova ukroutit hlavu. Mohutně ji totiž stahovala nejlepší čtyřicátnice běhu Anna Krátká z pardubický Hvězdy – 43:19. Rovněž v absolutním pořadí byl čtvrtý nejlepší čtyřicátník, a to Daniel Kupidlovský ze Stodůlek za 35:56.

Padesátníky vyhrál Václav Dius z Ústí nad Labem za 38:39, absolutně devátý. Šedesátníky Jindra Šesták z Prahy za 48:04.

Nejstarší ženy, nad 50 let, mají v letošním ročníku ve všech závodech jedinou vítězku, a to Mirku Hanákovou z Bučovic u Brna. „Já si tento seriál hrozně užívám, a proto jsem se rozhodla absolvovat všechny jeho závody. Ráno jsem vyjela vlakem a odpočatá sem v pohodě dorazila,“ řekl devátá žena závodu v čase 45:15.

Seriál Agrofert Run 2016 pokračuje v sobotu 10. září Precheza desítkou okolo komína v Přerově.

Výsledky