Tři sta účastníků v hlavním závodě na deset kilometrů a přes sedm set běžců v lidovém běhu, taková je statistika pátého ročníku Chrudimské Pernštejn desítky. V kvalitně obsazené, ale profilově náročné, desítce překvapivě lehce obhájil prvenství ultra vytrvalec Jiří Petr z Kovalovic na Brněnsku.

Závod se uskutečnil v historickém centru města Chrudim. Po dvou zaváděcích, ale různých okruzích v samotném centru, délka přes dva kilometry, následovaly dva téměř čtyřkilometrové v jeho širším okolí a tedy v řádným stoupáním u chrudimské nemocnice. Chrudimské náměstí je v polovině kopce, takže se opakovaně běhalo dolu a nahoru. Vloni bylo počasí podzimní, letos doslova letní.

V závodě mužů po zaváděcích okruzích všem startujícím unikla dvojice Jiří Petr a Jan Kohut z Blanska. Šokem pro diváky byl průběh do závěrečného okruhu, kdy Petr měl takový náskok, že o jeho vítězství nebylo pochyb.

„Dost mě to překvapilo, myslel jsem si, že Honza mi dá víc do těla, protože kdyby jsme spolu šli do koncovky, měl bych z něj velké obavy,“ řekl v cíli vítěz, který zapsal čas 33:50 minuty, tedy o půl minutky hůře než vloni. Druhý Jan Kohut dal 34:49.

O třetí místo bojovali Jiří Čivrný ze Semil a Pavel Hrdina z Jablonného nad Orlicí. Do závěrečného okruhu sice vbíhal s nepatrným náskokem Čivrný, ale v koncovce mu Hrdina nedal šanci a byl třetí s jedenácti sekundovým náskokem – 35:21.

Celkově na pátém místě, posledním oceněném v absolutním pořadí, byl nejlepší čtyřicátník běhu Miloš Kratochvíl z Hvězdy Pardubice – 36.14. Za ním doběhli další čtyřicítky. Milan Uchytil ze spolu pořádajícího KPA Pardubice – 38:01 a Tomáš Fliedr ze Sádku za 38:14. Osmý byl známý pardubický atlet Tomáš Mocek, na kterého se stejně jako na Uchytila usmálo štěstí při losování deseti hodnotných cen v tombole – 38:24.

Soutěž žen má v Chrudimi vždy svoji vysokou kvalitu, mezi vítězkami minulých ročníků jsou jména Kozáková, Kamínková a Metelková. O vítězce nebylo od startu pochyb. Po letech se do Chrudimi vrátila držitelka nejlepšího ženského traťového výkonu časem pod 38 minut z druhého ročníku Taťána Metelková z Hradce Králové. Táňa jako většina bedničkářů měla v nohou i sobotní závod. Petr šel Ostravu, Hrdina s Vévodovou, ale i Kohut, Agrofert v Lovosicích.

"Byla jsem s dětmi na orienťáku a běhali jsme po krkonošských kopcích, byla to makačka, " vyprávěla před startem Táňa aby nakonec byla desátá celkově a jako jediná žena pod 40 minut – 39:11. Vyhrála svoji věkovou kategorii 35 – 44 let.

Druhá běžela celý závod loňská vítězka z Vysočiny Kristýna Dvořáková – 40:50. Téměř v kontaktu, ale furt jí kousek chyběl, s ní byla celý závod třetí Martina Vévodová rovněž z Jablonného nad Orlicí – 40:52.

Antireklamou na běhání byl po závodě stav celkově čtvrté Elišky Auesrvaldové z Čáslavi. Bylo vidět, že do závodu dala snad až moc a očividně jí v dusném počasí nebylo dobře. Nezúčastnila se ani slavnostního vyhlašování výsledků. Pátá běžela celý závod druhá mladá veteránka běhu Olga Krčálová – 44:57, kterou od poloviny závodu nakonec neúspěšně dotahovala Kateřina Zvolánková – 45:06.

V první polovině držela šesté místo nejlepší žena nad 45 let Anna Krátká z Hvězdy Pardubice – 46:35, nakonec osmá. Sedmá byla přítelkyně Kratochvíla Markéta Hronová – 46:24. Druhá v kategorii nad 45 let doběhla Jana Zavřelová z Němčic u Pardubic za 52:49, celkově šestnáctá žena běhu.

Třetí v mladých veteránkách byla Evička Vejběrová z CykloPokr Hradce Králové – 47:51. Padesátníky vyhrál Pavel Buchta – 43:42 a nad šedesát let Josef Schwarz z Chotěboře – 46:50.

Pěkný pohled byl na konec závodu, který doslova s úsměvem na líci zvládli v čase těsně nad 80 minut Milan Dvořák, Michaela Jehličková, Petra Vondrová, Simona Sotonová a Barbora Černošková. V první polovině s nimi běžel i padesátník Pavel Koloc „Duff“ z Prahy. „Časy, kdy jsem běhal desítku kolem čtyřiceti minut jsou nenávratně pryč. Dneska jsem to chtěl zkusit pod hodinu deset, ale na této členité trati a v tomto teplém počasí to prostě nešlo,“ řekl v cíli běžecký sympaťák, který zapsal 75 minut.

Stejně jako vloni musím konstatovat, že akce týmu okolo Oldřicha Bujnocha mají zcela jiný level než u „profíků“ ze sousední metropole. Jsou prostě dělány lépe a srdcem. Součástí startovního balíčku byla mimo jiné opět láhev moravského vína a kvalitní funkční tričko závodu. V cíli každý obdržel medaili závodu a na tradičně na vysoké úrovni byl gastro servis pro závodníky.