Už za dva dny odstartuje na náměstí Republiky jedenadvacátý ročník Birell Grand Prix Praha. A jak se ukázalo na předzávodní tiskové konferenci, z elitních atletů čiší sebevědomí a odhodlání. Nejlepší světoví vytrvalci budou útočit na čas pod 28 minut, ženy se budou chtít co nejvíce blížit půlhodině. Na startovní čáře nebudou chybět nejlepší Češi a také české reprezentantky slibují rychlý závod. Bohužel však neuvidíme tu nejrychlejší z nich – Eva Vrabcová ze zdravotních důvodů musela ukončit podzimní běžeckou sezónu.

Že se na závodě RunCzech běžecké ligy objevuje absolutní světová špička, je už tradicí. „Přilákat do České republiky nejlepší vytrvalce není vůbec samozřejmá věc. Jsem moc rád, že se k nám stále vracejí a RunCzech je pevnou součástí jejich kalendářů. Běžecké závody světové kvality dělají naší zemi jen tu nejlepší reklamu,“ je přesvědčený Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru RunCzech a rovněž předseda komise silničních běhů IAAF.

Capalbo spolu se svým týmem, desetitisícem běžců a davy fanoušků budou napjatě sledovat, zda se elitním atletům v Praze podaří pokořit rekordní časy. Největší naděje ke zdolání dva roky starého času 27:28 Geoffrey Ronoha se vkládají do Daniela Chebiiho. Dvojnásobný vítěz Grand Prix Praha (z let 2013 a 2015) se pokusí o unikátní hattrick. „O rekord se pokusit jednoznačně chci. Ze začátku půjdu ve skupince s ostatními a ve druhé půli se ukáže, kdo na tom jak je. Já se budu snažit, jak nejlépe umím,“ slibuje Chebii.

Jeho soupeři mu však vítězství nedají zadarmo. Kousat by měl zejména Patrick Makau, bývalý držitel světového rekordu na maratonské distanci. Jeho osobní rekord na 10 kilometrů (27:28) je zároveň v celém startovním poli nejkvalitnější a o vteřinu lepší, než aktuální rekord závodu. „Myslím, že jsem v dobré formě. Trénoval jsem doma v Keni, šlo to dobře a doufám, to úspěšně prodám. Pražský závod pro mě bude dobrý způsob, jak si zlepšit rychlost před podzimním maratonem,“ uvažoval Makau.

Pětici vytrvalců schopných běžet pod 28 minut pak doplňují Richard Mengich, Stephen Omiso a Evans Kigen Kirui. Daniel Wanjiru tuto hranici zatím sice o pět vteřin nepřekonal, ale i tak se dvojnásobného šampiona Sportisimo 1/2Maratonu Praha vyplatí sledovat.

Mezi ženami ponese startovní číslo jedna nečekaná vítězka Sportisimo 1/2Maratonu Praha Violah Jepchumba. Ta se svým dubnovým výkonem zařadila na třetí místo historických půlmaratonských tabulek a svým mezičasem na 10 kilometrů, 30:29, letos nemá na světě konkurenci. Pokud ji vyjde forma, je schopná velkých věcí – vždyť světový rekord Pauly Radcliffe je o pouhých 18 vteřin rychlejší. „V sobotu to rozeběhnu, jak nejlépe to půjde. Určitě se pokusím pokořit minimálně rekord závodu,“ říká Jepchumba.

Největší soupeřkou Jepchumby bude pravděpodobně Gladys Cherono – její osobní rekord 30:56 je o pouhou vteřinu pomalejší než rekord závodu. Pod 31 minut se v minulosti dokázala dostat i Paskalia Kipkoech.

Mezi českými muži si to o vítězství rozdají Vít Pavlišta nebo Jiří Homoláč s Milanem Kocourkem, oba účastníci červencového mistrovství Evropy v Amsterdamu. Zapomenout ale nemůžeme ani na Jana Kreisingera. „Na závod se těším hrozně moc. Nedávno jsem o tom přemýšlel, a došlo mi, že jsem Grand Prix Praha poprvé běžel už před čtrnácti lety. Tehdy se ještě běhalo na kilometrovém okruhu po Staroměstském náměstí,“ usmívá se Kreisinger. „Bude to pro mě velký test, od maratonu jsem nezávodil a pořádně netrénoval, tak jsem sám zvědavý. Myslím, že o vítězství se popereme všichni čtyři,“ dodává.

České ženské startovní pole na poslední chvíli stratilo svou nejzářivější hvězdu. Olympijská maratonská běžkyně Eva Vrabcová totiž na poslední chvíli svůj start zrušila. „Eva bohužel musela po náročném programu celého roku ukončit podzimní sezónu. Věřím, že se dá rychle dopořádku a na jaře ji opět uvidíme útočit na národní rekordy, jak jsme v poslední době zvyklí,“ uvádí Jana Moberly, koordinátorka elitních atletů.

I přes absenci Vrabcové je na co se těšit. Po roce a půl se na start závodu RunCzech běžecké ligy vrací Anežka Drahotová. „Po olympiádě v Riu bylo náročné vrátit se zpátky do tréninku, ale odpočinula jsem si a teď už se nemůžu dočkat startu. Sezóna sice pomalu končí, ale myslím, že jsem v dobré formě. Chci ji ukázat a potěšit tak diváky, kteří jsou na závodech RunCzech vždycky fantastičtí,“ poschvaluje si Drahotová. Její největší konkurentkou bude dráhařka Kristiina Mäki a hodně vysoko v českém souboji určitě pomýšlí i Tereza Čapková či česká stálice Petra Kamínková.

Kromě elitních atletů se Grand Prix Praha vydá zdolat hned několik známých tváří. Pětikilometrový adidas Běh pro ženy poběží olympijská vítězka Kateřina Neumannová, cyklistka Markéta Peggy Marvanová nebo tým složený z modelek. Na startu Běhu na 10 kilometrů nebude chybět nevidomý běžec Ondřej Zmeškal, Leoš Mareš nebo olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle. „Závody RunCzech běhám už dlouho a jsem rád, že v tom můžu pokračovat a pozorovat, jak běhy rostou. Strašně rád vidím, jak lidé běhají a mají radost z pohybu,“ vyznává se Šebrle. On sám by chtěl zaútočit na svůj osobní rekord 41:33. „Toužím doběhnout pod čtyřicet minut a budu běhat tak dlouho, dokud se mi to nepovede. Ale myslím, že ani potom nepřestanu,“ směje se.

Každý, kdo poběží Birell Běh na 10 km, nepoběží jen sám za sebe, ale pomůže těm, kteří jen tak běhat nemohou. Nezastavitelní pod hlavičkou Birellu totiž míří do Prahy. „Úplnou novinkou letošního ročníku je brána Nezastavitelných, která bude pod Štefánikovým mostem. Za každého, kdo pod ní proběne, daruje Birell pět korun právě na Nezastavitelné, tedy handicapované sportovce. Každý běžec Birell Grand Prix Praha tak daruje pohyb pohybem,“ vysvětluje Kristýna Tereková z Birellu. Běžce také na pátém kilometru osvěží sprcha Birellu a každý se může těšit na personalizované fotky díky mojebirellgp.cz.

Ani letos pak nad Prahou nebude chybět zářící obrys Afriky. Pomocí svíček jej složí dobrovolníci Světla pro svět, hlavního charitativního partnera Grand Prix Praha. „Chceme takto poděkovat všem běžcům, kteří poběží v tričkách Světla pro svět. Všem do kroku budou hrát africké bubny a pokud už někdo nebude moci, hudebníci mu spolehlivě do cíle pomohou,“ říká Aneta Čubíková ze Světla pro svět.

Grand Prix Praha startuje v sobotu 10. září v 19.30 a kromě elitních atletů se na trať vydá 7 500 dalších běžců. O hodinu a půl dříve se pak rozeběhne adidas Běh pro ženy na 5 kilometrů, ten poběží 2 500 žen. Závod bude v přímém přenosu vysílat Česká televize.