Pražská desítka Grand Prix byla tři vteřiny od historického zápisu. Jen tolik zbývalo keňské běžkyni Violah Jepchumbě ke světovému rekordu Pauly Radcliffe (30:21)! Také její krajan Abraham Kypiatich běžel za 27:40 nejlepší letošní čas! Z Čechů byli nejlepší podle očekávání Milan Kocourek (30:29) a Kristina Mäki v osobním rekordu 34:19.

„Jsem velmi šťastná, ale za rok se to určitě podaří,“ řekla vítězka, která s manažerem plánovala čas pod 30:50. Také pět mužů pod 28 minut, to je opravdu skvělý výsledek. „Vyšel mi plán utéct na osmém kilometru, jsem na to pyšný,“ radoval se první Kypiatich, který se chystá jako vodič na příští týden na Ústecký půlmaraton.

„Na premiérovou desítku na silnici se mi běželo dobře. Neuměla jsem si ale rozložit síly. Napálila jsem to, ale dostala jsem z té krize a jsem spokojená. Vedro mi nevadilo,“ povídala pak dcera finského tatínka Kristina Mäki. Zatím raději zůstane na dráze.

Druhá skončila Tereza Čapková a třetí Valérie Soukupová. Její největší soupeřka Anežka Drahotová doběhla až po 38. minutě. „Nechápu to,“ divil se v tu chvíli její kouč Ivo Piták.

Foto: RunCzech

„Spokojený jsem jen napůl, že mě porazila nejlepší běžkyně,“ usmál se Milan Kocourek, který doběhl pár kroků „druhý v holkách“. Jinak triumf mezi Čechy si cení. „Ze začátku se mi běželo dobře, ale sezonu je už nějak unavená. Doběhli mě Víťa (Pavlišta) s Jirkou (Homoláčem), chytl jsem se jich a zafinišoval,“ popsal průběh závodu.

„Běželo mi docela dobře, už jsem zdravý. Ale na ten finiš jsem nestačil,“ potvrdil Vít Pavlišta.

Chyběla loňská rekordmanka Eva Vrabcová (33:07), přestože „běžela“ aspoň jako „highlight“ po celou dobu závodu na obrazovce v cílovém prostoru. Účastnice olympijského maratonu už ukončila sezonu. Podle některých kuloárních informací má bolavá žebra, podle jiných je opět zcela vyčerpaná. Ještě jsme nestihli ověřit…

Pouze dámskou pětku vyhrála Barbora Jíšová za 18:06. Ukázala se i řada modelek, například Taťána Kuchařová, která zvládla trať pod třicet, bulvární fotografové ve VIP zóně se mohli přetrhnout… Kapacita celé Grand Prix byla navýšena na deset tisíc startovních čísel.

Výsledky