Už za necelý měsíc proběhne v Beskydech již 14.ročník extrémního orientačního závodu 5 beskydských vrcholů, který je, pokud nebudeme počítat turistické dálkové pohody, nejstarším závodem tohoto typu na našem území. Jeho vyjímečnost spočívá hlavně v tom, že závodníci do poslední chvíle neznají trasu ani její délku.

Teprve v okamžiku startu, tj.v pátek 14.10 ve 22 hodin se ve sportovní Synot tip hale v Rožnově pod Radhoštěm, dozvědí název prvního kontrolní bodu na jednom z vrcholu Moravskoslezských Beskyd. Po jeho dosažení je jim prozrazen vrchol další a ti nejlepší následně zkompletují celou pětici a vracejí se na základnu. Trasu mezi jednotlivými vrcholy si volí každý tým sám i když na rozdíl od prvních ročníků tohoto závodu jsou povinni držet se na značených turistických značkách, lesních cestách příp. silnicích.

Rovněž používání GPS navigací je již v posledních ročnících povoleno, takže závod už možná trochu postrádá kouzlo a dobrodružství těch prvních ročníků. Přesto bych ho doporučil všem ultra-trailistům, turistům i dobrodruhům, kteří si chtějí vyzkoušet hranice svých možností, jako alternativu k masovkám typu Beskydské sedmičky s přesně vyznačenou trasou, servisem a bohatě zásobenými občertvovacími stanicemi. Ty na 5 BV nenajdete a veškeré jídlo i pití potřebné na přežití mnoha hodin v beskydských lesích si musíte nést sami na zádech, případně se spolehnout na nějakou turistickou chatu, obchůdek, či studánku.

Celková délka závodu se v uplynulých ročnících pohybovala obvykle v rozmezí 110–130 km (pokud si teda nepřidáte nějaké ty kilometry navíc špatnou volbu postupu či zablouděním), ale podle pravidel je možno se z kteréhokoliv vrcholu vrátit na základnu a přesto budete klasifikováni ve výsledkové listině, samozřejmě až za těma, kteří zvládnou vrcholu všechny. Časový limit po zdolání tratě je 34 hodin (uzávěrka je v neděli 9 hodin ráno), ale ti nejlepší se v cíli objeví mnohem dříve. Však na listinách vítězů či účastníků minulých ročníků najdeme i takové osobnosti jako Zbyňka Cypru s Tomášem Svobodou, Honzu Zemaníka, Tomáše Petrečka, Libora Uhra, Marka Navrátila, Kláru Rampírovou a další.

I když se v podobných závodech dopisují na startovní listinu ti nejlepší často až na poslední chvíli, již teď můžeme jmenovat některé favority. V absolutním pořadí to budou určitě věčně druzí Míra Seidl (zkušený orientační běžec a mistr Evropy ve 24 hodinovém orientačním běhu) s Janem Kotykem (před léty vyhrál se Zbyňkem Cyprou mj.i Beskydskou sedmičku) z Prahy, nebo vycházející hvězda českého ultra-trailu Tomáš Štverák s Michalem Navrátilem. V mixech musíme jmenovat dvojici obhájců vítězství Tomáše Petera s Aničkou Čajkovou.

Lákalo by vás vyzkoušet si tento extrémní podnik? Pak neváhejte, protože organizátoři již v loňském roce, po mnoha každoročně se opakujících problémech nejen se schvalováním trasy, bojovali s myšlenkou zda v pořádání 5 BV pokračovat. Přihlásit se stále ještě můžete na stránkách www.5BV.cz , případně i přímo před startem na základně závodu. Pro neznalé dodám, že se jedná o závod dvojic (myslím, že ve vyjímečných případech umožní organizátoři start i trojici bez ambicí na medailové umístění).

Novinkou letošního ročníku je vložený závod 5 BV family nejen pro rodinné příslušníky čekající na základně. Jedná se v podstatě o miniverzi „dospěláckého“ závodu se startem v sobotu v 9 hodin , určený pro 1 i více dětí do 16 let v doprovodu dospělého. I na ně čeká 5 vrcholů s délkou trati do 30 km a časovým limitem 9 hodin.