Osmačtyřicetiletý ultramaratonec Karl „Speedgoat“ Meltzer vylepšil rekord, který loni v červenci stanovil Scott Jurek na Appalachian Trailu, o deset hodin. Na trati strávil neskutečných 45 dní, 22 hodin a 38 minut.

Ještě před východem slunce v neděli ráno Meltzer dokončil Appalachian Trail. Trasa dlouhá 2 190 mil, tedy 3 524 a půl kilometru z vrcholku Munt Katahdin v Maine vedla přes 14 států až na Springer Mountain v Georgii.

Meltzer na facebooku oznámil, že zvítězil v čase 45 dní, 22 hodin a 38. To znamená zlepšení dosavadního rekordu Scotta Jureka (46 dní, 8 hodin a 7 minut) o deset hodin. Podle sociální sítě vítěz předposlední noc vstával pět minut po třetí hodině a pak až do cíle spát nešel, posledních 85 mil (137 km) doběhl na jeden zátah.

Na facebooku také byly téměř denně informace o průběhu závodu. Třeba během devatenáctého dne zastihly běžce prudké deště, ve kterých bylo téměř nemožné udržet nohy v suchu, třebaže ochlazení bylo po předchozích vedrech příjemné.

Fanoušci také mohli sledovat, jak ve třiatřicátém dni vyčerpaný ultramaratonec usnul na trati pár kilometrů od dodávky. Zoufalý a vyčerpaný Meltzer pak spal ještě tři hodiny v autě, než se vydal na trasu. Po „pouhých“ 37 kilometrech ale šel ještě před sedmou hodinou večerní zase spát. Potřeboval si pořádně odpočinout. Podařilo se a další den byla zdolána meta 80 km, ne však poprvé a ani naposled.

Ultra-rekordman

Meltzer rozhodně není mezi ultramaratonci žádný nováček – vyhrál už osmatřicet stomílových závodů, to se nikomu jinému na světě nepodařilo. A navrch přidal světový rekord. Jen rekord na Appalachian Trailu mu až do letošního ročníku unikal – v roce 2008 byl na trati o týden déle a v roce 2014 skončil po 2 400 km kvůli zranění. Aby zdolal rekord, musel letos každý den uběhnout přes 75 kilometrů (tedy téměř dva maratony) v náročném a často kopcovitém terénu. Turisté potřebují alespoň šest měsíců, tedy čtyřikrát více než Meltzer.

Poslednímu pokusu předcházela pečlivá příprava spolu s týmem, jak uvádí Runner´s World. Loni v září trénoval posledních šest dní tohoto trailu, což považoval za jeden z nejtěžších úseků. Loni byl také v týmu, který podporoval Jureka. Získal tak zkušenosti od předchozího rekordmana, který dosavadní maximum posunul o tři hodiny. Letos se role otočily, Scott Jurek s manželkou Jenny a čtyřměsíčním batoletem Raven dělal několik dní podporu Meltzerovi.

Zkusí příští rok odpovědět opět o něco lepším časem?