Pražský běžecký pohár pomalu generuje favority druhého ročníku celkového pořadí. V „O kilometr lepším běhu,“ aneb nedělní jedenáctce Prahy 11 zopakovali Antonín Rektor a Svatoslava Kacířová výhry z posledního prázdninového víkendu.

Byť se tehdy běžel krátký, zato docela náročný 5 km trail v Úvalech. A teď rovinatá silnice. „To víš, že mě to láká vyhrát,“ přiznal Rektor, který vyhrál už třetí závod letošní série. Proto si dá o víkendu jako hlavní sobotní Night Run na Letné a upřednostní ho před nedělními Běchovicemi. A ženská uchazečka o konečné prvenství je neběží vůbec.

Ale zpět do centrálního parku na Jižním Městě do závodní vřavy. Na dvou okruzích oproti loňsku lehce upravené trasy se držela dlouho v čele čtveřice, až později se odpoutala dvojka a Rektor rozhodl až v úplném závěru. Čas stlačil na rekordních 38:10. „Běželo se mi pěkně, mladý se drželi dlouho,“ komentoval 41letý vítěz.

Druhý Štěpán Rejent je mladší o 22 let! A třetí Filip Peřinka, obhájce loňského PBP, o třináct. Zato tady čtvrtý Martin Hejný, další ze stupňů vítězů absolutního žebříčku, už za dva roky protne padesátku… A taky koučuje nástupkyni, 17letá dcera Anna Marie skončila třetí.

Na Sváťu Kacířovou ztratila čtyři minuty. „Jediné zklamání, že jsem to nedokázala pod čtyřiačtyřicet,“ posteskla si vítězka. Chybělo ji 17 vteřin. „Běžela jsem hodně sama. Holky tu nebyly, s Evou Krátkou, co běhá pražský pohár, nebo mojí týmovou kolegyní a loňskou vítězkou Radkou Churaňovou by to bylo zajímavější.“

To miss Česka 2007 Kateřina Sokolová obohatila víc vizuální stránku závodu, ve štafetě s Michalem Valentou ale doběhli třetí. Což ocenil i moderátor, havajský Ironman a muž, který přeplaval La Manche, Stanislav Bartůšek.

Jinak za sice podmračeného, ale jinak ideálního počasí přišlo více než tři stovky běžců všech kategorií. „Velký nárůst oproti prvnímu ročníku, snad i díky účasti v Pražském běžeckém poháru. Jsme spokojeni,“ pochvaloval si ředitel Karel Hájek.

Velký aplaus sklidil známý vozíčkář Jan Tománek, který se řítil sídlištěm dvě minuty před hlavním polem. „Příští rok bychom rádi udělali větší závod pro handbiky,“ plánuje ředitel. Na dobročinnou strunu zahrál libě i Hyundai, který zde za vyběhané kilometry za celý rok předal přes 68 000 korun na SOS vesničky.

Výsledky

Průběžné pořadí a program Pražského běžeckého poháru