Módní návrhářka Pauline van Dongen se spojila s Skyn Condoms a vytvořili oblečení vyrobené ze stejného materiálu jako antikoncepce.

Skynfeel Apparel je ultratenký a ultralehký dres, který byl navržený speciálně pro skokany do dálky. Je střižené tak, aby perfektně seděl na těle, a najdete na něm záhyby inspirované křídly vážek, jež se během skoku otevřou a pomohou tak dosáhnout větší výšky.

Přestože se jedná pouze o koncept, jeho cílem je demonstrovat, jak by se dala technologie materiálu Skynfeel (polyisopren) využít v dalších odvětvích.

„Věděli jsme, že náš materiál Skynfeel je v našem odvětví revoluční, ale byli jsme zvědaví, co ještě dokáže,“ říká David Chaker, globální brand director Skyn Condoms pro časopis Forbes. „A tak jsme se obrátili do světa výkonnostní atletiky a rozhodli se vyrobit experimentální oblečení. Chtěli jsme se zkusit uvažovat jinak, vyhlédnout z úzkého profesního tunelu.“ Jak vznikl speciální atletický dres z polyisoprenu, líčí Pauline van Dongen, která jinak využívá solární články, fosforeskujíc látky a nejnovější vývoj v 3D tisku k vytváření inovativních nositelných technologií.

Jak jste navázala spolupráci se Skyn Condoms?

Firma mě a mé studio oslovila začátkem tohoto roku a představila nám svůj nápad. Jakožto designérku, která pracuje s technologiemi, mě inspiruje a pohání kupředu potenciál nových materiálů; vždy se snažím dosáhnout nové zkušenosti a pocitu. A oblečení se k tomuto účelu výborně hodí, protože se jej naše těla neustále dotýkají.

Můžete prozradit něco ze samotného vývoje unikátního dresu?

Tvůrčí proces při vývoji dresu byl úžasnou a zároveň velmi náročnou zkušeností. Polyisoprene lze použít a zpracovávat mnoha způsoby. Jelikož jsme ho dostali v tekuté formě, měli jsme řadu možností. Vyžádalo si to mnoho pokusů, než jsme přišli na způsob, který nejlépe vyhovoval našemu záměru. Například jsme kusy materiálu přikládali na lidské tělo a zjišťovali, jak se chová při pohybu a jestli se z hlediska aerodynamiky chlopně otevírají správným směrem. Ráda zkoumám chování materiálu a posouvám jeho hranice.

Polyisoprene například nabízí možnost tvarování na konkrétní tělo, což otevírá cestu k oblečení dokonale „střiženému“ na tělo. Samozřejmě se ale jedná o čistě experimentální a spekulativní projekt a neplánuje se vývoj produktu, který by měl uspět na trhu.

Proč jste se při tvorbě nového oblečení zaměřila na atlety?

Materiál Skynfeel má pár jedinečných vlastností. Protože je velice tenký, lehoučký a elastický, dá se nosit jako druhá kůže a nijak neomezuje tělo v pohybu. Nápad vyvinout atletický dres logicky vyplynul ze studia materiálu. Elasticitu materiálu jsme využili zvláště pro dres určený pro skokany do dálky, když jsme jej použili na ty části, které jsou při odrazu nejvíce napínané.

Potom jsme do polyisoprenových částí vložili geometrickou strukturu, která z dvojrozměrného povrchu vytvoří trojrozměrný, jakmile ruce a nohy vystřelí dopředu. Tyto otevřené chlopně vytvoří mírný zdvih, který skokanovu tělu umožní zůstat ve vzduchu o něco déle. Dalo by se říct, že při mé práci jde o interakci mezi tělem, materiálem a prostředím. Skynfeel Apparel moc pěkně ukazuje, jak by se v budoucnu mohly materiály chovat dynamicky a přizpůsobovat se potřebám lidského těla.