Dva a půl tisíce svítících či blikajících čelovek rozhýbe v sobotu pražskou Letnou v podivuhodně nezachytitelný impresionistický obraz. Běží se tu potřetí Night Run Praha, další díl Pražského běžeckého poháru.

Počet účastníků je obdivuhodný vzhledem ke krátké tradici, nedávné večerní Grand Prix a především Běchovicím, startujícím jen o dvanáct až čtrnáct hodin později…

„Víme, že je září a zvlášť v Praze závody nabité. Řešili jsme to, ale počet zájemců nám ukázal, že se bát nemusíme. Naopak v posledních dnech se hlásí tolik lidí, že musíme přiobjednávat plno věcí. Přesto se asi příští rok vrátíme o týden zpět,“ říká ředitel závodu Tomáš Pavel.

Přihlášky po internetu se zavřely, ale několik desítek startovních čísel zbývá ještě k přímému prodeji před sobotním startem, který má začít ve 14.30. „Nechceme nikoho poslat domů zklamaného. Náš závod chce být především pro hobíky, pro radost z běhu, opravdovým zážitkem,“ dodává Pavel. I proto je třeba i na tak krátké trati občerstvovačka. A nabízí se nejen neobvyklá režie hlavní show (čelovka je povinná!) i s laserovým intermezzem, ale též bohatý program.

Od 17 ještě za světla poběží děti, v 18 odpálí Family run pro rodiče s potomkem do 15 let, v 19.15 pak pětka, jejíž výnos půjde na léčbu rakoviny a ve 20.15 hlavní desítka, na dvou rovinatých okruzích letenským parkem. Tady je dolní hranicí věk 15 let, ale pořadatelé slibují po individuální domluvě pustit na trať i mladší. Naducané startovní balíčky si můžete vyzvednout už v pátek od 17 do 19 ve zličínském Sportisimu.

Stejný pořadatelský tým organizoval dvanáct let seriál Cyklomaraton tour. „Poslední roky klesal počet závodníků a my hledali něco nového. Zachovali jsme jen Cyklomaraton v Hradci Králové a začali s běhy,“ vysvětluje Pavel. Letos už se běžel Night Run v Ostravě, Hradci, Brně a Mostě. Po Praze čeká Olomouc a České Budějovice. Kdo jich dá aspoň pět z osmi, získá titul Nightman nebo Nightwoman.

Další motivace pro účast leží v bodech do Pražského běžeckého poháru. Do konce roku zbývají čtyři podniky a na špici jde do tuhého, o čest i prize money! Absolutní pořadí má aktuálně lídry, Martina Hejného a Katarínu Třískovou. Chystají se ale i vítězové z nedělní Prahy 11, ať Antonín Rektor, tak Svatoslava Kacířová. Jen pro úplnost připomínáme, že do pořadí pražského poháru se tu počítá pouze delší desítka!