Také často mívate pocit, že ať trénujete, jak chcete, výkonnost a časy se nezlepšují, ba jsou dokonce horší nez obvykle? Čím to může být způsobeno? Pojďme si říci pár slov o klíčových hormonech, které se vyplavují při běhu a které také mohou do značné míry ovlivnit naši výkonnost.

• Testosteron – je pro výkon nepostradatelná látka. Patří mezi steroidní hormony. Injekční či orální aplikace pro zlepšení výkonnosti je ale zakázané a považuje se za doping. My si jeho hladinu v těle ale můžeme zvýšit sami- např. rychlostním, silovým či intenzivním a intervalovým tréninkem. Testosteron pomáhá odbourávat tuk při náročném tréninku, vzbouzí v nás výbušnost, je nezbytný pro regeneraci svalů, správný růst a správný vývoj. Jeho přirozenou syntézu v těle také můžeme podpořit užíváním přirozené aminokyseliny glutaminu.

• Endorfiny – jsou takzvané hormony štěstí. Jejich sekrece je řízená z hypofýzy. Vyplavují se do těla při a těsně po běhu a jejich až desetinásobně zvýšenou hladinu můžeme pozorovat v těle i půl hodiny po doběhu. Endorfiny nám pomáhají udržet si zdravé sebevědomí, vyrovnávat a odbourávat stavy úzkosti, deprese, smutku a navíc navozují dobrou náladu. Potlačují také chuť k jídlu. Pro život jsou tedy podle mě nepostradatelné.

• Adrenalin – hormon, jehož hladina může být přiměřenou fyzikou aktivitou a tedy i během snížena. Nicméně přiměřená a optimální hodnota tohoto hormonu v našem těle nám napomáhá nabudit se správně na výkon.

• Kortizol – je také stresový hormon. Pomalý běh nám pomáhá odbourávat také jeho zvýšenou hladinu, což tělu přináší značnou úlevu – jak fyzickou, tak psychickou. Naopak těžké tréninky, náročné závody, či nedostatek regenerac, hladinu kortizolu v těle zvyšují a my se tak často cítíme více úzkostliví, ve stresu, nedostatečně psychicky naladěni či natěšeni na závod. Navíc kortizol zpomaluje regeneraci organismu, zhoršuje spánek a oslabuje imunitní systém.

• Noradrenalin – hormon, který nás pomáhá udržet ve stavu bdělosti, vzrušení a nabuzenosti, má podobné účinky jako adrenalin.

• Serotonin – bez serotoninu by nám běh nepřinášel tolik radosti, kolik přináší. Serotonin totiž patří také mezi hormony štěstí. Odbourává únavu, dostavuje se po něm pocit štěstí a smíchu, zbavuje nás deprese, úzkosti a nespavosti. Proč se ho tedy během přirozeně nepředávkovat.

• Dopamin – je hormon, který nás v životě pohání. Vzbuzuje v nás fantazii, kreativitu, udržuje nás motivované, cílevědomé a vytrvalé. Dále podporuje sexuální libido a touhu po poznání. Pokud na něco příjemného nebo vysněného myslíme, nebo po něčem nebo někom toužíme, dopamin se nám doslova vlije do krve.

Je třeba si uvědomit, že regenerace svalu může trvat den, dva, či tři, kdežto přetížený endokrinní hormonální systém a jeho regenerace může trvat týdny a více. Proto je třeba vnímat naše tělo, jelikož narušení hormonální rovnováhy se hůře léčí než nedostatek některého vitaminu či minerálu.