Neustále se rok od roku řady nadšených běžců rozrůstají a zdá se, že běžecký boom stále nabírá na otáčkách. Nárůst je především u sportovců, kteří nemají závodní ambice, ale běhají jen pro radost či dobrý pocit. Je to životní styl, který může obohatit váš život a přinést spoustu pozitivní energie. Pokud jste ještě nezačali běhat nebo stále váháte a již dlouho stojíte na startovní čáře, uvedu zde 10 skutečných důvodů, proč byste měli tento sport vyzkoušet a změnit tak svůj dosavadní život.

„Nemusíš být skvělý, abys začal, ale musíš začít, abys mohl být skvělý.“

1. Zlepšíte zdraví

Nejdůležitějším důvodem proč začít běhat je především naše zdraví. Pravidelným aerobním tréninkem se posiluje kardiovaskulární a respirační systém. Dochází ke snížení krevního tlaku a cholesterolu. Běháním také budujete silnější imunitní systém a jeho funkce, což snižuje riziko onemocnění. Rovněž pozitivně ovlivňuje pohybovou a opěrnou soustavu člověka.

2. Zdokonalíte fyzickou kondici a vytrvalost

Pravidelným pomalým během si postupně vybudujete solidní vytrvalostní základ a zároveň zlepšíte úroveň fyzické kondice. Postupně dokážete běžet delší a náročnější tratě s lepším subjektivním pocitem. Pohybovou aktivitou dochází ke kostnímu metabolismu, který zvyšuje hustotu kostní tkáně a častěji přeměňuje minerální látky v tvrdém kostním základu, což má zásadní vliv na prevenci onemocnění kostí, především osteoporózy.

3. Odstraníte stres

Veškeré psychické a nervové napětí, které jsou bezpochyby příčinou různých depresí, pomocí běhání mizí. Proběhnout se v lese na čerstvém vzduchu odplaví nežádoucí stres a člověk si totálně vyčistí hlavu. Navíc se během a po tréninkovém zatížení uvolňují hormony endorfin a serotonin, které jsou zdrojem dobré nálady a uvolnění. Člověk tak pociťuje lehkou euforii a pocit neporazitelnosti. Běhání zvýší duševní pohodu a dodá ztracenou energii.

4. Zpevníte a vytvarujete tělo

Dlouhodobá aerobní činnost v nízké intenzitě je typická pro spalování podkožního tuku. Dlouhý a pomalý běh je tedy jeden z nejběžnějších a nejjednodušších způsobů, jak spálit velké množství kalorií a docílit tak úbytku hmotnosti. Svaly se postupně vytvarují především v oblasti dolních končetin, tzn. lýtka, stehna a hýždě. Též dochází ke silné stimulaci břišních svalů, které se běháním posilují a formují. V pokročilejší variantě je pro nastartování metabolismu vhodné střídat pomalý běh s krátkým a rychlým během.

5. Prožijete nové zážitky

Svou pestrostí a rozmanitostí běh nabízí spoustu nových a nepoznaných zážitků a prožitků. Běhání otevírá své brány pro mnohé dobrodružství a motivuje nás hrdě se postavit novým výzvám. Nejbláznivější zážitky můžete posbírat v temných hustých a neprostupných lesních terénech nebo třeba ve fitku na běžeckém páse. Každý prožitek se navždy zapíše do vaší knihy života, záleží jen na vás, kolik bude mít stránek.

6. Oceníte jednoduchost a finanční dostupnost

Běh je ve své základní podstatě velmi jednoduchá a přirozená záležitost, do jisté míry umí běhat každý. Silnou výhodou oproti jiným sportům je, že běhat lze téměř kdekoli a kdykoli. U běhu bezpochyby platí zásada – v jednoduchosti najdeme pestrost. Můžeme běhat v lese, horách, parcích, na silnici, dráze, pláži či střeše nebo zaoceánské lodi. Navíc nezáleží na denní i roční době ba dokonce ani věku. Z finančního hlediska je to velmi příjemná záležitost, jelikož kromě kvalitních bot nepotřebujete žádné speciální vybavení.

7. Poznáte nová místa a přátele

Nejlépe prozkoumáte okolí svého bydliště v obutí běžeckých bot. Narazíte na vám neznámá a zajímavá místa a postupně s rostoucí běžeckou formou zmapujete široké okolí. Samozřejmě je příjemné si zaběhat i v jiných lokalitách či terénech. Tuto příležitost můžete využít na dovolené, na služební cestě nebo na návštěvě u přátel. Máte-li ambice a chuť se zúčastnit běžeckých závodů, tak je to jedinečná možnost, jak poznat spoustu nových, zajímavých i nepřístupných míst. Dřív či později poznáte nové lidi, se kterými můžete sdílet běžecké zážitky či zkušenosti. Všechny běžce bez výjimky spojuje vášeň pro tuto aktivitu, tudíž nevidím sebemenší problém v seznámení či společných trénincích. Ve dvou se to lépe táhne.

8. Pocítíte radost a svobodu

Nebýt vázaný na prostor a čas a jen tak si vyběhnout do lesa, je osvobozující pocit. V okamžiku jste svobodným člověkem a jen sám sebou. Užíváte si příjemný pocit a doufáte, že přetrvá co nejdéle. Jste svým vlastním pánem bez omezení a bariér běžného světa. Není nad obyčejnou a upřímnou radost ze zvládnutého běhu či závodu. Radost pramenící z běhu se snadno odrazí i do běžného života. Pozitiva přebijí negativa.

9. Dosáhnete mentálního odpočinku

Při běhu na chvíli vypnete a načerpáte ztracenou energii. Vysvobodíte se a zapomenete na všechny povinnosti. Budete relaxovat mysl a duševně odpočívat. Běh vám přinese čas, který věnujete pouze sobě a svému tělu. Nezapomínejte, je to jen váš čas, vaše nutná očista, tak nic neřešte a běh si užívejte. Naopak při dlouhých bězích máte prostor promyslet nevyřešené otázky či vymyslet spoustu zajímavých věcí. Nápady přicházejí zcela spontánně a z jiné perspektivy, tak se nebojte otevřít svou mysl.

10. Nabudete pozitivního myšlení

S pozitivním myšlením roste i chuť do další práce, zvyšuje se sebevědomí a dochází k celkové duševní pohodě. Pozitivní myšlení může být skvělým pomocníkem vašeho života. Jakmile uvidíte, že lze v běhu posouvat své hranice, tak začnete tyto principy úspěchu nevědomky začleňovat i do běžného života.