Kilpi Trail Running Cup, největší tuzemský seriál zážitkových běhů v terénu, nabídl další atrakci, běh sněhovými poli. Na beskydském hřebeni Ondřejníku z nich nejlíp v horském skypůlmaratonu vyběhli Tomáš Lichý a Petra Pastorová.

Startovní výstřel obstarala Tereza Huříková/Němcová, bývalá mistryně světa na horském kole a nedávná evropská šampionka v bikovém maratonu.

Původem běžkyně na lyžích se běhu taky nebojí, ale v čase vrcholné cyklistické kariéry ji přece jen „kazil styl“. „Dala bych si to s vámi, ale zítra jedu na dovolenou do Egypta, nechci onemocnět,“ omlouvala se běžcům.

Dva dny před startem totiž kopce pokryla první sněhová dečka. V sobotu naštěstí zima povolila k devíti stupňům dole ve skiareálu Opálená. Ale co bude nahoře? Naproti zářila do dálky úplně bílá Lysá hora.

Jeden z favoritů, domácí Jan Zemaník, vzal jen tílko bez rukávů. Jeho soupeř Ondřej Fejfar do poslední chvíle zvažoval rukavice. „Bylo mi tam chladno,“ přiznala pak v cíli vítězka Petra Pastorová, ta běžela s dlouhými rukávy a ve volných trenýrkách.

Oproti předcházejícím šesti ročníkům domácí portáši Mikeskové protáhli trasu o pět kilometrů až na jedenadvacet právě v horní pasáži Ondřejníku, kde poslali běžce i na druhý vrchol. „Ale nasadil jsem stejné tempo, dalo se to vydržet déle,“ říkal Zemaník.

Pořád zůstalo dost traverzových úseků, kde se dalo běžet rychle. „Kilometr za tři dvacet,“ pochlubil se Tomáš Lichý, který doběhl ve znamenitém čase 1:35:22. „Ale jen jeden, pak mě chytly křeče v lýtku a zvolnil jsem. Oproti poslednímu Ještědu to bylo malinko delší, ale běhavější.“

Tři králové spolu nevydrželi dlouho. V druhém velkém kopci, skoro tříkilometrovém stoupání na nejvyšší bod Skalku se osamostatnil na čele Lichý, brzy po něm zůstal druhý Zemaník. „Nejsem spokojený, jako by hlava nechtěla,“ hodnotil svůj výkon třetí Fejfar, který si dělal naděje právě díky rovinatějším úsekům.

Stejně jako Lichý běžel minulý týden štafetu na Bobr Cupu a stejně oba čeká za šest dní finále skyrunningové World Series u Lago di Garda. Fejfar jde jistě v pátek s čelovkou Vertical a hned v sobotu dopoledne i Skyrace.

Petra Pastorová zůstává věrná silnici, ale kopce si dala jako zpestření. Skončila absolutně 24. za 1:58:18. „Líbilo se mi to, docela mi jdou seběhy, ale nahoru to je horší,“ říkala. V Čeladné míjela léčebnu, kde loni dva měsíce ležela s vyhřezlými plotýnkami…

Ale už zase běhá, i když bez vedení Aleny Peterkové. V září dala ostravský maraton pod tři hodiny a za měsíc ji čeká mistrovství světa v ultra, 50 km v katarském Dauhá. Tam ji, věru, kopce nehrozí…

Druhá zde doběhla Zuzana Urbancová v dresu SK Babice, ta má za sebou se svým partnerem Janem Bartasem premiéru sedmietapového závodu v Pyrenejích. A třetí skončila Anna Kollegová. Doprovodnou desítku vyhráli Daniel Belej (biker!) a Alice Martikánová.

Nejstarší účastník sedmdesátník Karel Čech, který zdolal trať za 3:42, v cíli jen supěl: „Málo sněhu!“ Však je to lyžař, ale slíbil příště přivést i svého svěřence Stanislava Řezáče, samorosta a laufařského fenoména bílých plání. Krásu pláten malíře podzima v beskydských panoramatech si vychutnalo téměř čtyři stovky běžců. Mnozí přijeli vlakem, tradiční účastnice Irena Procházková si pro výhru ve své kategorii dojela až z Prahy. Bohatá tombola nabídla ceny od letenek do Paříže přes zájezdy do Chorvatska, poukázky na tandemový paragliding až k zápůjčce Subaru s plnou nádrží. A v cíli čekala kyselica a výtečné ovčí klobásky!

KTRC letos připravuje poslední závod v dosud nedotčené destinaci Českého lesa už za dva týdny v neděli. Poběží se z Nemanic 17 km s převýšením pouhých 250 metrů opuštěnými německými osadami i za hranice. Pořadatelé chystají pro dopravu běžců i autobus z nedalekých Domažlic, kam jezdí dobře autobusy i vlaky.

Výsledky

Foto 794× – Lukáš Podolák