Na to, že světem otřásá hluboká ekonomická krize, vyšly letošní Vánoce nad poměry. Kvartýr jsme vytopili na celých dvanáct stupňů Celsiovy stupnice, abychom si alespoň během svátků užili příjemného tepla.

Ze šifonéra jsme vytáhli zánovní ubrus po tchýni, přeložili ho napůl, aby nebylo vidět díry od mola a navrch rozprostřeli několik letáčků z Lídlu. Ubrus musí přece vydržet čistý přes celé svátky.

U prodejců ryb jsme vysomrovali dvě hlavy z kapra, nějaké ty vnitřnosti a odřezky. Navařili plný hrnec bezvadné polévky a k tomu ze starého chleba topinky. Hlavním chodem štědrovečerního rautu byla pochoutka mého mládí – brambory na loupačku.

Zapálili jsme svíčku, zapěli „Veselé vánoční hody“ a tím Štědrý večer začal. Ještě jsme po sváteční večeři chvíli poseděli u stolu a při lahvi výčepního piva vzpomněli klíčových událostí končícího roku.

O celých dvě stě čtyři korun mi zvedli penzi. Hezky to vymysleli ti naši ptáci ve Strakově akademii…, a že straka je pták – zloděj, na to není třeba mít ornitologické vzdělání. Už jsem si myslel, že si s tolika penězi nebudu vědět rady a na staré roky se vrátím ke své zálibě v kouření, též konzumaci ohnivé vody a zase prd.

Hned nám zvedli i všechny možné poplatky, cenu elektřiny, plynu, vody…a jestli chceš tady na tom světě ještě nějaký čas pobýt, tak to si budeš muset staříku pěkně připlatit. Zdravíčko se zadarmo nerozdává a stará ojetina patří do šrotu. Memento mori!

Dárky pod stromečkem předčily moje očekávání. Letos poprvé žádné ponožky, ale cestovka CK TRAVEL – EXL mi darovala bezplatnou zkušební projížďku naším městem v luxusní černé dodávce i s lůžkovou úpravou. Taky moje žena, kterou důvěrně nazývám babkou Velitelkou, nalezla pod stromečkem úžasný dárek.

V krabičce od globínu, kúru věčného mládí – opravdovské psí sádlo!

Říkám jí: „Babko, to není na chleba, tím se mažou ochablé orgány“.

Ona na to: „Já vím. Neboj, taky ti trochu nechám.“ Přitom se usmívala jako delfín, když se mu povede bravurní akrobatický kousek. Jasně, že měla namysli moje staré klouby, to dá rozum! No ne?

Krásné a dojemné byly ty letošní vánoční svátky. Doba žíru skončila, je třeba myslet na světlé zítřky!

Kamarádi! A právě k těm světlým zítřkům směřuje moje upřímné přání všeho nejlepšího, pohody, klidu na duši, pevného zdraví. Zrovna dnes jsem míjel reklamní billboard, na kterém nás nabádají k tomu, abychom si „vyměnili úsměvy.“

Ano, správně, souhlasím! Úsměv je ten nejlepší dermatologický prostředek, v každém věku zdobí tvář, každému sluší.

Tož s radostným úsměvem do toho roku 2012!

Zdraví vás Dědek Beskydský