Vinice mění své barvy, stánky s burčákem vidíme na každém rohu, zkrátka vinaři mají plné ruce práce, a to jsou jasné signály, že se nezadržitelně blíží jedna ze skvělých běžeckých událostí, jež je s vínem neodmyslitelně provázaná, a to Vinařský maraton.

Organizátorem této výjimečné běžecké akce je spolek Báječné ženy v běhu, spolkem lidí, kde jednoznačně platí rčení „nomen omen“, které celou atmosféru akce ovlivňuje. Velké Bílovice a okolní vesnice Vrbice a Čejkovice tedy 29. 10. 2016 uvítají běžecké nadšence nejen z ČR, aby spojili radost s pohybu s láskou k lahodnému moku, které místní vinaři produkují na již druhém ročníku této akce, jež v roce loňském vzbudila tolik pozitivních ohlasů.

I letos se můžeme těšit na usměvavé Bájenky, jak se Báječným ženám v běhu říká, můžeme se těšit na skvělé moderování zakladatele fotbalového klubu Amfora Petra Salavy a účast opět přislíbil profesionální triatlet Petr Vabroušek i s rodinou.

Pokud vás zajímá, jaké vzpomínky zanechal Vinařský maraton u profesionála zvyklého na extrémní vzdálenosti a podmínky, jaké u člověka, který jej pozoroval z podia od mikrofonu, či jaké dojmy z Vinařského maratonu měla loňská absolutní vítězka mezi ženami, nadšená sportovkyně a marketingové ředitelka společnosti Sportica Kateřina Kašparová a zda se s nimi potkáme i v ročníku letošním, čtěte dál…

Petr Vabroušek, profesionální triatlet, loňský vítěz Vinařského maratonu:

Petře, o tvém vztahu ke sportu nemůže být pochyb a vzhledem k bydlišti můžeme dedukovat i vztah k regionu, ale o vztahu k vínu toho moc nevíme. Dopřejete si, coby x-násobný železný muž, profesionální sportovec závodící často za extrémních podmínek, někdy i sklenku dobrého vína, moku tolik typického pro oblast Jižní Moravy? Pokud ano, jakému druhu dáváte přednost?

Rozhodně nepatřím ke každodenním konzumentům a sám si ho dám snad jen při dálkových letech v letadle. Když je ale příležitost se s někým o láhev podělit, rád se přidám. Nejradši mám víno červené a sladké.

Na podzim loňského roku se v jedné z nejznámějších vinařských oblastí, v okolí Velkých Bílovic konala akce s názvem Vinařský maraton. Prvního ročníku této události, pořádané spolkem Báječné ženy v běhu, jste se spolu se synem zúčastnil a s přehledem jej vyhrál (pozn. syn po absolvování trati půl/maratonu obsadil skvělé druhé místo). Báječné ženy (a nejen je) by zajímalo, jaké zůstaly dojmy z prvního ročníku běhu po jihomoravských vinicích?

Atmosféra byla po celý závod skvělá. Moc se nám líbilo, že půlmaraton i maraton startoval současně a na totožném okruhu, takže jsem celý první okruh běžel s Filipem, a když jsem ho pak vyslal do cílové rovinky, přidal jsem si ještě jeden sólo. Překvapila mě určitě náročnost trati, takové kopce jsem skutečně nečekal.

Co vás na Vinařském maratonu zaujalo, čím se tato akce lišila od ostatních, případně čím byla výjimečná?

Kromě náročné kopcovité trati se od jiných podobných závodů liší hlavně svým tématickým zaměřením. I finišerské medaile ve formě skleniček na víno a prémie v podobě lahve skvělého moku od místních vinařů jsou myslím jedinečné. Trať se samozřejmě, jak jinak, prakticky celá vine mezi vinicemi… Navíc měla celá akce i příjemný charitativní podtext.

Co byste případně organizátorům akce naopak vytkl?

Nic zásadního si nevybavuji. Byl to moc hezky strávený den s celou rodinou.

Zvažujete účast i v některém z příštích ročníků (letošním)?

Pokud Vinařský maraton nebude kolidovat s nějakým z mých zahraničních Ironmanů, tak určitě opět rád přijedu.


Petr Salava, moderátor, ředitel fotbalového klubu Amfora:

Petře, bylo příjemným překvapením potkat Vás, mediálně známou osobnost, moderátora mnoha prestižních akcí, (vždyť kdo by například neznal vaši slavnou výzvu „kdo neskáče, není Čech“), právě na 1. ročníku Vinařského maratonu ve Velkých Bílovicích. Co vás do této nádherné vinařské oblasti a na Vinařský maraton přivedlo?

Jsou to tři důvody: 1) přátelství s Karolínkou Jeníkovou, duší celé akce. 2) mám rád dobré víno 3) už skoro dva roky téměř každodenně běhám… Co chcete víc?

Kariéru v mediální oblasti jste skvělým způsobem propojil se sportem, a to především založením agentury Amfora, z čehož si asi všichni vydedukují kladný vztah k fotbalu. Přibližte nám, co Petr Salava a běh?

Já jsem si chodil zaběhat vlastně vždycky. Ale ne pravidelně. Poslední dobou jsem běhu propadl, jeho prostřednictvím jsem shodil 15 kg a je to moje droga. Ostatně běh je v odpovědi i na výše položenou otázku.

Báječné ženy v běhu, nadšené organizátorky, by zcela jistě zajímalo, jak jako profesionál i jako aktivní sportovec hodnotíte organizaci, průběh, zkrátka celkovou atmosféru akce. Můžete shrnout své dojmy?

V roce 2015 nám moc přálo počasí. Svítilo podzimní sluníčka a doslova všechny pohladilo. Snažení sportovců i organizátorek to jen umocnilo. Já jsem se mezi tak nádherně nadšenými organizátorkami cítil skvěle.

Ještě si dovolím položit stejné otázky, které dostal loňský a snad i letošní účastník závodu profesionální sportovec, pan P. Vabroušek, a to:

Jaký je vlastně váš vztah k vínu? Uvidíme vás i na letošním ročníku, 29.10.2016?

Víno mám rád především bílé. Veltlínské zelené, Rulanda šedá nebo Ryzlink rýnský. To jsou moji favorité. A doufám, že mi Báječné ženy v běhu nějakou tu lahvičku věnuji…


Kateřina Kašparová, marketingový ředitel ve společnosti Sportica (běhu se věnuje 4 roky):

Kateřino, co si vybavíš jako první při vzpomínce na loňský ročník Vinařského maratonu?

Strašně mne bolela levá noha, už při rozběhu, ale měla jsem dobře natrénováno a dobrého trenéra (smích)

Zvládlas to skvěle. Co pomohlo?

Ta trasa, místo, paráda, celou dobu bylo na co koukat.

Co bys udělala jinak? Nějaké doporučení organizátorům?

Neee, já byla spokojená. Já vím, jak je těžký pořádat takhle velkou akci, tak nekritizuji, ale hledám to dobrý. A tohle prostě bylo dobrý.

Co tedy bylo „dobrý“?

Super nápad, ta trasa. Účastnická medaile pro každého ve formě degustační číše a láhev kvalitního moravského vína, to bylo originální. Líbil se mi i čas vyhlášení, že měl člověk mezi doběhem a vyhlášením dost času na sebe, mohl se upravit a užít si místo. Dala jsem si víno, po doběhu to bylo fajn. Byli jsme tam na celý víkend, ta lokalita si to zasloužila, byla to pohodička…

A co letos? Přijedeš?

Jasně! Dostala jsem startovné ke 30tinám. Těším se.


Vinařský maraton se nezadržitelně blíží, jména výše uvedených již na startovní listině figurují a Báječné ženy v běhu mají velkou radost, že i po zásadním navýšení počtu startovních čísel, jsou téměř vyprodaná (ne-li zcela) a že je čím dál víc běžců, kteří chtějí sportovní aktivity spojit s netradičním zážitkem, který malebnost Jižní Moravy a srdečnost místních obyvatel nepochybně nabízí. Více o akci na www.vinarskymaraton.cz

Facebook

Facebook událost