Jak ten čas letí. Teprve nedávno jsme začínali přípravu na nový tréninkový rok a už máme za sebou osm týdnů tréninku. Tedy vlastně polovinu z prvního nebo také zimního přípravného období.

Pokud jste začali ve stejném období jako my, měli byste právě po Štědrém dnu zakončit druhý tréninkový cyklus a na Štěpána se vrhnout do další fáze přípravy.

O Vánočních svátcích si trochu ulevte a povolte v tréninku

Opravdu je to tak lepší. Zregenerujete se po náročné dřině, odpočinete si jak fyzicky, tak psychicky a dostanete chuť do další práce. My to ještě řešíme tak, že si o Vánocích užíváme naplno závodění. Všude po okolí je spousta hezkých závodů, tak proč toho nevyužít.

Děláme to tak již mnoho let a podle mě nás to nabíjí a zvedá nám to chuť do tréninku v nastávajících nejhorších dvou měsících roku. V lednu a v únoru. Toto období je vzhledem k předpokládanému postupnému zvyšování objemu i intenzity přípravy a kvůli zimním podmínkám to nejnáročnější v celém roku a nesmí se v něm udělat chyba, jinak to odnese celé závodní období.

Co přinesl druhý cyklus

Pokud to řeknu co nejjednodušeji, tak hlavně adaptaci na tréninkovou zátěž. To je základ pro druhý cyklus. Při tom prvním jsme se museli dostat do zátěže a v podstatě byli stále v dost značné únavě. Právě tyto poslední 4 týdny už nám ukázaly, že se tělo začíná vyrovnávat s připraveným tréninkem. Pokud jsme to tedy nepřehnali již od začátku a teď nám to spíš už ukazuje na velký průšvih. To bych nerad.

Předpokládejme, že je vše v pořádku a to byste sami na sobě měli velmi rychle také poznat. Všechny původně náročné tréninky vám nyní už připadají docela běžné a nečinní vám již takové potíže jako po zahájení přípravy. To znamená, že jste všechno správně vstřebali a tělo umí adekvátně odpovídat na vámi naložené dávky. Poznáte to právě i na pravidelných vánočních závodech.

Tedy samozřejmě jen v případě, že se vám vyhnula zranění nebo nějaká onemocnění dýchacích cest, či jiné nemoci, které v poslední době řádily všude o stošest.

Objem naběhaných kilometrů se stabilizoval a jen se mírně zvedala kvalita tempové vytrvalosti. Ta ovšem jen vzhledem k tomu, jak náročné byly zatím zimní podmínky pro trénink. Také silová vytrvalost by měla mít vzestupnou tendenci a potíže, které jste měli dřív v kopcích, by teď měly být daleko menší.

Co dál?

Po krátkém regeneračním období o Vánocích, proloženém závody, bude nutné se znovu vrhnout do tréninku. Je ovšem opravdu zásadní pokračovat v započatém stylu a nenechat se vyhecovat po příznivých výsledcích k nějaké bezhlavé změně v intenzitě zátěže.

To by bylo v zimě to nejhorší, co byste mohli udělat. Už jen zhoršené klimatické podmínky ztíží trénink sám o sobě natolik, že jakékoliv další zvýšené úsilí z vaší strany by bylo pro vás a vaši jarní formu skutečně nedobré.

Takže se nenechte vyprovokovat a pokračujte v započatém díle stejným způsobem jako v předchozích dvou cyklech. Přinese to své ovoce a může být i o hodně sladší, než sami očekáváte.

Pokud to bude nutné a nezvládnete kvůli podmínkám odběhat plánovaný trénink, budete muset improvizovat, jak to půjde. Ať už někde na chodbách ve školách, na běhátku ve fitku, či případně ti šťastnější v halách s běžeckou dráhou. To je ta nejlepší varianta.

Bohužel u nás je takových sportovišť velmi poskrovnu, takže těch šťastlivců asi moc nebude. Je ale důležité jakýmkoliv způsobem udržet tělo v zátěži a nedovolit mu odpočívat v případě, že bude venku tak, že byste do toho nečasu psa nevyhnali.

To je rozhodující pro leden i únor, protože jakékoliv výrazné snížení zátěže by vám rozhodilo celou plánovanou přípravu a v podstatě byste velmi špatným způsobem vyladili na nejbližší zimní závody a na jaře už by vám zbyly jen oči pro pláč.

Tak s tím počítejte, nenechejte se ničím odradit a pokračujte ve vytýčené cestě dál.

Určitě pak budete v závodním období velmi spokojení.


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.