Mnoho běžců uzavírá sezonu v těchto dnech, případně je to v dohledné době čeká. Během pauzy se pak nabízí otázka, kam v příštím roce. Runner´s World nabízí hned devítku půlmaratonů v Americe, které rozhodně stojí za zvážení.

Z české zimy na pláž…

Hned 12. ledna se poběží Star Wars Half Marathon v Disneylandu. Koná se v Anaheimu v Kalifornii, takže start lze spojit s výletem z české zimy za teplem. Průměrně zde vidí cíl více než deset tisíc běžců poté, co proběhnou Disney park a také pár přilehlých ulic ve městě. Akorát s přihlašováním neotálejte – obvykle je vyprodáno během pár hodin.

O čtyři dny později se pak koná rovinatý půlmaraton na Bermudách. Ten je ale podstatně skromnější – průměrně ho dokončí 660 běžců. Cesta se klikatí po obou stranách ostrova a kdo chce, může si zaběhnout tzv. Bermuda Triangle Half Challenge – tato výzva zahrnuje silniční běh na míli, desítku a půlmaraton ve třech dnech. Odměnou je extra medaile, tričko a krásné opálení.

Třetím lednovým závodem, který rovněž stojí za zvážení, je Key West Half Marathon na Floridě. Koná se mezi dvěma výše zmíněnými (15. ledna) a počtem finišerů je také zhruba uprostřed – průměrně čtyři tisíce každý rok. Více než polovina trasy vede přes Florida Keys Overseas Heritage Trail, což je parádní stezka nejen pro cyklisty, ale i běžce. Trasa vede krásným tropickým prostředím s výhledem na krásně modrý Atlantik. Expo je v jedné z nejpopulárnějších restaurací Half Shell Raw Bar, kam si můžete po závodě zajít na oslavu výsledku.

Na závěr února se pak běží rovinatý Gasparilla Half Marathon. Tento závod na Floridě dokončí každý rok v průměru 6 300 lidí a je to součást čtyř závodů během dvou dní. Dalšími distancemi jsou patnáct nebo pět kilometrů v sobotu, v neděli se pak kromě půlmaratonu běží ještě „osmička“. A kdo má zájem, může běžet rovnou všechny.

Dovolená od práce, ne od běhu

Další závod, který Runner´s World vybral, je červnový Steamboat Half Marthon v Coloradu (4. června). Účastní se ho kolem tisícovky lidí, ale to nic nemění na tom, že se jedná o závod v horách ve vysoké nadmořské výšce, běhá se ale více z kopce než do kopce. A po doběhu můžete nohám dopřát odpočinek v bazénech s minerální vodou, jsou nedaleko od cílové čáry.

Zajímavou volbou může být i Napa to Sonoma Wine Contry Half Marathon v Kalifornii. Sedmnáctého července během příjemné dovolené lze zaběhnout si spolu s dalšími čtyřmi tisíci lidí závod v kopcích přes známé vinice. Třebaže je trasa hezká, většina účastníků se stejně nejvíce těší na párty po závodě. Každý, kdo doběhne, dostane speciální skleničku a pak může využít nabídku více než dvou desítek místních vinařů. Lákavé, leč časově nevyhovující? Podívejte se na další závody seriálu Wine Country races.

Třetího září se pak poběží Kauai Half Marathon na jihu Havaje. S průměrným počtem 1 240 dokončivších se jedná o středně velký závod. Trasa vede divočinou – nedotčenou zemí, místními pralesy, přes vyhaslé sopky a samozřejmě s výhledem na oceán. Startuje se brzy ráno, aby se běžci vyhnuli velkému vedru a startovní i cílová čára jsou v letovisku Poipu, takže ideální nápad pro rodinnou dovolenou.

O dva týdny později se pak koná malý závod Bar Harbor Half Marathon. Pár stovek běžců se schází v rybářském městečku Bar Habor, aby vzápětí vyběhli do hustých lesů národního parku. Tam přeběhnou mimo jiné několik žulových mostů a vrátí se zpět do města, odkud vybíhali. Po závodě si můžete dát nějakou delikatesu ze sítí místních rybářů.

Las Vegas stihnete ještě letos

Devátý závod, který Runner´s World vybral,je Rock ´n´ Roll Las Vegas Half Marathon. Tam stihnete ještě letošní ročník, běží se třináctého listopadu a průměrně ho dokončí více než 25 000 lidí. Běží se v noci zejména nejznámějšími ulicemi a kromě oslav Nového roku je to jediný den, kdy se ve městě zastaví doprava. A co víc, párty začíná ještě dříve, než běžci vůbec vyběhnou a to je pak pořádná motivace být v cíli co nejdříve.