Neběháte denně, nijak daleko, nebo s během právě začínáte a nevíte, jestli vás to bude vůbec bavit, přesto byste si rády dopřály něco pěkného a fuknčního na sebe a chcete něco, co nebude mít každá druhá běžkyně? Zkuste si vybrat z nabídky sportovního oblečení z řetězce KiK, které vás svou cenou příjemně překvapí.

Německá značka s téměř desetiletou tradicí na českém trhu uvedla nově na trh také sportovní oblečení, které jsme měli na BezvaBěhu možnost otestovat. K dispozici jsme dostali funkční tričko, dlouhé legíny, sportovní podprsenku, nízké ponožky a flísovou mikinu. A jaký je náš dojem?

Funkční triko

Neonové funkční triko značky Ergee s kulatým výstřihem ke krku ze 100% polyesteru je nejsympatičtějším kusem z nabídky. Vsazený pruh ze síťovaného materiálu na spodní straně rukávů vede na oboustranách přes podpaží až do pasu a pomáhá k efektivnějšímu odvodu vlhkosti a rychlejšímu schnutí. Tričko má praktické ouško a na horní straně rukávů, na zádech na krku a na bedrech je vybavené reflexními prvky. Švy nedřou, tričko je příjemně dlouhé až k bokům a díky rovnému střihu se při běhu nevyhrnuje a nepřetáčí.

Cena: 189,–; vel. XS-XL

Dlouhé legíny

Dlouhé legíny stejné značky jako tričko jsou o poznání slabší. Jsou sice hezky barevně sladěné s trikem, neonová široká guma v pase v kombinaci s černými nohavicemi vypadá dobře na ramínku, ale jakmile si cokoliv obléknete navrch (což v případě, že si berete dlouhé nohavice nejspíš uděláte), máte na sobě jen další unifikované černé elasťáky. Střih nepočítá s tím, že by sportovkyně měly nějaká lýtka, takže v případě, že nemáte nohy jako tyčky, je zapotřebí kalhoty dobře ozkoušet, aby vás netáhly přes kotníky a lýtka. Při oblékání ovšem dávejte dobrý pozor na švy, ve chvíli, kdy se do elasťáků oblékáte jen trochu razantněji, prysty zajíždí mezi švy a hrozí, že každou chvíli povolí.

Kalhoty jsou šité na unifikovanou výšku postavy a jako vzor rozhodně není braná průměrná česká žena (která podle statistiky měří bez pár milimetrů 166 cm). Pokud jste nenarostla alespoň ke 170, kalhoty vám budou dlouhé a budou se vám nepříjemně krabatit kolem kolen. Při běhu to samozřejmě nijak nepřekáží, ale moc hezky to nevypadá.

Stejně jako triko jsou i kalhoty vybavené reflexními prvky (na achillovkách a na zipu zadní kapsičky), z 88 % jsou tvořené polyesterem a z 12 % elastanem. Guma v pase se může upravit ještě šňůrkou, nicméně je tak (až nepříjemně) pevná, že je to až zbytečné. Největší průšvih je ovšem kapsička. Je tak akorát velká, na zip, do něhož se nic nechytá a který má dobře nahmátnutelný, dostatečně velký a zároveň lehký plastový jezdec.

Kde je tedy chyba? Vevnitř. Nevím, kdo kalhoty navrhoval, každopádně u toho asi moc nemyslel, protože materiál kapsy, který máte připlácnutý na holých bedrech silně připomíná igelit. Po pár minutách budete mít zapařená záda a po delší době venku v chladu vám hromadící se pot perfektně zchladne a vy se vrátíte domů s výborně vychlazenýma ledvinama. Na chvíli ano, na dlouho určitě ne. Když, tak jedině s dostatečně dlouhým tričkem v kalhotách.

Cena: 279,–; vel. XS-XL

Sportovní podprsenka

Sportovní podprsenka s vyjímatelnými vycpávkami, malou oporou pro prsa a nastavitelnými ramínky má pohodlný střih i materiál a pokud nejste od přírody nijak zvlášť obdařená, není důvod, abyste s ní nebyla spokojená. Jediný minus jsou ony vyjímatelné vycpávky, které sice vypadají dobře a je fajn pocit nemít pro jednou hrudník jako dvanáctiletá korejská plavkyně, nicméně v pračce vycpávky ožijí vlastním životem, překroutí se v prostoru prsou, který není uprostřed nijak přehrazený, putují, jak se jim zamane. Pokud nemáte času nazbyt, spíše dříve, než později je vytáhnete a odložíte, protože jejich rovnání na místo připomínalo tak trochu stavbu lodi ze sirek v láhvi od sirupu.

Cena: 159,–; vel. S-XL

Nízké ponožky

Ponožkám není v zásadě co vytknout. Jsou z příjemného materiálu, na noze hezky sedí, nikde se nehrnou, na nártu jsou ze slabšího materiálu, jenž pomáhá s odvětráváním a odváděním potu. Ponožky jsou ale tenké, takže ani v teple nebudete mít zapařené nohy. Berte ovšem raději větší velikost, pokud vám budou tak akorát, snadno se prodřou. Ovšem poměr cena výkon je skvělý.

Cena za dva páry: 105,–

Flísová mikina

Flísová mikina ze 100% polyesteru na zip s kapucí se součástí vašeho běžeckého šatníku nejspíš nestane, ale třeba v cíli závodů v chladnějším počasí po ní určitě rádi sáhnete. Má dvě kapsy na zip, dlouhé rukávy s dírou na palec a chlupatý hřejivý vnitřek. Je příjemně dlouhá k bokům, takže noční můra všech maminek – holá záda – v ní nehrozí. Spodní lem je navíc z přiléhavého úpletu. Jediné, co je protivné, je zapnutý zip, který na zdviženém límci nepříjemně padá na krk, kde tlačí. Ovšem opět – cena je natolik přívětivá, že i ten zip vás bude tlačit tak nějak méně protivně.

Cena: 219,–; vel. 128–170/176