Palkovické hůrky (Frýdek-Místek), předhůří Beskyd, jsou krásné prostředí zaslíbené turistům, cyklistům a také běžcům – těch se sem v sobotu sjelo na 176, aby přijali výzvu a postavili se na start závodu do vrchu Podzimní Kubánkov 2016.

Vedle doprovodného dětského závodu s 30 startujícími nadějnými běžci se konaly hlavně dospělácké závody na 15 km se stoupáním 550m a na 8 km s 300 m pozitivního převýšení. Oproti předchozím ročníkům bylo zázemí závodu nyní přesunuto do vesnice Chlebovice, která leží pod Hůrkami, díky této změně se účástníkům obou závodů do cesty postavila sjezdovka k rozhledně na Kabátici, která brzy po startu dokonale prověřila jejich připravenost a vzorek na podrážce (na 400 metrech výstoupali 125 metrů). Další vrcholy v cestě byly Ostružná a v případě hlavního závodu samozřejmě Kubánkov.

Závod na 15 kilometrů a ⇅550 metrů

Zde startovalo 76 zkušených vytrvalců, kteří bezpečně věděli, do čeho jdou.

Již potřetí v řadě (čili podzim 2015, jaro 2016 a nyní podzim 2016) závod ovládl místní Marek Causidis, vítěze letošní Beskydské sedmičky netřeba více představovat; doběhl v čase 1:06:29. Druhý se umístil Honza Hlavatík (Racing Olešná F-M – 1:08:48), na třetím místě skončil Martin Kvapulinský (Team LightBike – 1:10:29).

“Závod na Palkovických hůrkach je mým oblíbeným, protože sem chodím, převážně v létě hodně trénovat, ale taky proto, že je zde vždy přátelská atmosféra, v čele s vynikajícími organizátory, kteří pokaždé vymyslí nějakou novou krásnou trať. Neběželo se mi sice úplně dobře, protože na mém těle už je znát velká únava z letošní náročné sezóny, ale i tak jsem si závod užil a na jaře se sem určitě moc rád vrátím”, uvedl pro Bezvaběh vítěz Marek Causidis.

V ženách vpadaly stupně vítězů následovně: Nejlépe si s trasou poradila Alena Kollegová (Canicross Beskydy/SSK Vitkovice – 1:17:33). Druhá se umístila Andrea Krstevová (v premiéře za Team LightBike – 1:17:33). Třetí skončila Lucie Odehnalová (Fialové kobry – 1:24:15).

Alena Kollegová se závoděním na Kubánkově dokonce i začala: “Letos v dubnu jsem běžela svůj první závod a byl to právě Jarní Kubánkov. Tento závod jsem absolvovala bez jakýchkoliv očekávání a skoncila třetí za Andy a Petrou Mückovou. Skvělá atmosféra, krásná trať a dobrý pocit, to vše mě motivovalo k tomu s během pokračovat a zhodnotit zlepšení výkonu na Podzimním Kubankově. Mým cílem bylo doběhnout s menším odstupem za Andy a tedy vítězství bylo milým překvapením.

Kubánkov opět nezklamal a vše bylo úžasně zařízeno – od volby a značení tratě, dobrého počasí, příjemné atmosféry až po rychlý průběh organizace. Tímto bych chtěla organizátorům moc poděkovat. Co se terénu týče, vyzkoušeli jsme si vše možné od bahna, asfaltu, trávy a kamení pokrytým listím po náročný výběh sjezdovky, prudký a technicky náročný seběh. Každý si své našel a otestoval své síly, včetně mě. Příští rok se určitě s nadšením opět zúčastním!”

Závod na 8 kilometrů a ⇅300 metrů

Zde se na start postavilo rovných 100 účastníků a startovní pole sestávalo jak z ostřílených borců, tak i z hobbíků, kteří se přišli s běháním do kopce v přírodě teprve seznámit.

Zde v mužích vyhrál také místní, jen z opačné strany Hůrek, Tomáš Filipec (Hukvaldy – 39:05). Druhý se umístil Lukáš Marek (Colliery made – 39:48). Třetí se umístil Marek Moškoř (PEPA Team FM – 41:09).

Mezi ženami zvítězila Petra Burešová (Mamky v pohybu/Hukvaldy – 48:42). Druhá doběhla Kateřina Klepáčová (TJ Slezan Frýdek-Místek – 49:58). Třetí místo zůstalo v pořadetelském klubu díky KAteřině Bužkové (BK Kubánkov – 51:44).

V reportáži zmíněné sezonní závody přes nejvyšší vrchol Palkovických hůrek Kubánkov pořádá stejnojmenný Běžecký klub Kubánkov vždy na jaře a na podzim. Tento závod byl 3. podzimní v jejich režii, celkem pak už 6. v řadě. Pro krásné prostředí a fajn atmosféru „sranda závodu“ pořádaného hlavně pro radost a omezený počet startujících se toto běhání s BKK těší oblibě. Jestli vás závod a fotky zaujaly, sledujte jarní termínovku pro okres Frýdek-Místek.

Výsledky – 8 km

Výsledky – 15 km

Web závodu

Fotogalerie:

Lukáš Podolák 705×

Dominik Bartoň 190×

Jakub Stryk 259×

Karel Moškoř 241×

Věra Kvapulinská 45×

Ivo Janeta / BKK 170×

David Chylík 7× z dronu