Startovka, kterou o dnešní půlnoci uzavíráme (přihlásit se můžete ještě v neděli na místě), se téměř naplnila a zároveň nám ukázala největší favority závodu.

Mezi muži bude obhajovat loňské vítězství Jan Malura (SSK Vítkovice), v prvním ročníku se dostal jako jediný pod 12 minut – 11:57. Kuriozitou bylo, že tehdy ještě běhal za žáky. Nedávno jsme se v lese potkali na tréninku naší běžecké školy a vypadal velmi dobře, váha Keňana a opět nažhavený jako drát, vyhrát.

Zálusk na traťový rekord si dělá i Matouš Vrzala, letos má výtečnou formu, pravidelně na trati trénuje, jeho snem je, přiblížit se k času 11:40. Uvidíme, pokud nepřepálí jako na H10, tak by mohl zaběhnout výborně.

Pak tady máme dva černé koně, dvě neznámé. Prvním z nich je Tomáš Maceček (LightBIKE), vyznavač trailů, běhů typu vertical kilometer, daří se mu na Lysacupu a exceloval ve světovém poháru v běhu do schodů. Taky by rád pokořil současný traťák. Držíme palce.

Na poslední chvíli se do závodu přihlásil i osmadvacetiletý Milan Hrazděra (SSK Vítkovice). Jeho doménou je dráha 3000 m př., ale umí kvalitně i silnici, minulý týden běžel Hornickou desítku za 31:18, takže elitní běžec. I tady bude traťový rekord v ohrožení.

A co naše dámy. Nejrychlejší čas zde drží Eliška Surmová (SSK Vítkovice), má hodnotu 13:27. Loni stříbrná Andrea Krstevová (LightBIKE) taky poběží, letos je rychlejší. Zamíchat kartami může Kateřina Bluchová (SSK Vítkovice/MTO), ale uvidíme zda nakonec nastoupí, příští týden odlétá do Velké Británie běhat s pejskem.

Největší favoritkou je však Simona Vrzalová, talent jaký se hned tak nevidí. Letos senzačně vyhrála 10 km Běchovice – Praha a stala se Mistryní České republiky. Minulý týden zabodovala v Dubaji, desítku tam zaběhla za 34:52. Uvidíme jak pošlape v terénu, trať si vyzkoušela ve středu v silničkách, den před závodem kupuje v Běhshop.cz krosovky.

Simona je kromě běhu mimořádně talentovaná i ve smíchu. Pořád se směje… jen když závodí, tak je vážná. Před časem, když běžela nějaký závod, tak dostávala po každém kilometru velké záchvaty smíchu, musela proto zastavit a pořádně se vysmát. A to ji samozřejmě zdržovalo. Proto ji lékaři doporučili, aby se co nejvíce smála mimo závody. Aby se prostě vysmála do dna a do závodu pak mohla nastoupit soustředěně. Tak až ji v neděli potkáte, nedivte se, že se furt řehtá, má na to papíry.