Druhá etapa Lysacupu konečně zavítala na Lysou horu, když se startovalo od Rajské boudy v Malenovicích s cílem o 5,7 km dále a 811 metrů výše na vrcholu kopce. Již cestou do Beskyd byl podle protijedoucích aut poznat, že závodníky čeká bílý podklad. Na polovinu listopadu příjemný nadstandard, na vrcholu se již nasbíralo 7 cm sněhu a mínus 6 stupňů slibovalo řádný zimní běh do vrchu.

Na startu se oproti minulému týdnu neobjevil nikdo z první trojky a tak se do žlutého trikotu pro průběžně nejlepšího závodníka poprvé v životě oblékl Tomáš Peter (Beskydští nomádi).

Svým tělesným proporcím navzdory zaběhl výborný výsledek Vlastimil Lysák (40:33), nabušený svalovec z týmu Vinotéka u Karla, Frenštát p. R., který v polovině trasy utrhl loňského vítěze Víta Otevřela (Salomon-run) a v kraťasech si doběhl pro třetí místo. V závěru závodu si asi hrábl na dno svých sil a v mlze a neznámém prostředí se snad každého turisty ptal, kolik mu ještě zbývá do cíle.

Podle svého tempa si běžel Jiří Pytlík (Jump Sport, 39:42), který si s úsměvem na tváři doběhl pro druhé místo. „A to já vůbec netrénuju a neběhám,“ narážel na své problémy se zraněním při gratulaci a s jemu vlastní nadsázkou dodal „ale asi se projevujou ty cyklistické tréninky. Když nedám dvěstepade, tak nejedu dom.“ Díky tomuto druhému místu se Pytlík příští týden oblékne do žlutého trikotu pro vedoucího běžce celého seriálu.

S ještě větším úsměvem a jak je jeho stylem v „povídacím tempu“, kdy mu stačí dýchat jednou nosní dírkou, si pro vítězství doběhl nestárnoucí Ondra Horák (AVA, 39:12). Po jeho klasickém rozvážném začátku se dostal do čela a hlídal si v pohodě svůj náskok až na vrchol Lysé hory. Zato mezi ženami probíhal napínavý souboj o první místo. V průběhu týdne se holky Denisa Krejčiříková a Marie Delingerová na facebooku kamarádsky popichovaly, že už se těší na svůj další souboj. I pro tentokrát vyšla vítězně Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava, 48:23), ale Marie Delingerová (AVA, 48:35) se po nemoci znovu dostává do formy a za Denisou zaostala pouze dvanáct sekund a zaběhla si na této trase svůj vůbec nejrychlejší čas. Třetí místo obsadila Ivona Krejčiříková (VZS Ostrava, 49:26).

Celkem doběhlo do cíle 294 závodníků a příští etapa se koná v neděli, 20. listopadu se startem v Krásné u mostu.

Pořadí týmů:

  1. Vinotéka u Karla, Frenštát p. R. (3. Lysák, 10. Zemánek, 21. Kostka)
  2. Olympáci (6. Šindelek P, 9. Šindelek V, 29. Blabla)
  3. Splašení goroli (8. Nezval, 15. Kaleta, 20. Rajnoch)

Výsledky

Foto 627× – Lukáš Podolák

Foto 195× – Jakub Stryk