Rekordy lámaly v neděli Starobělské Lurdy. Počasí bylo velmi studené, vítr, občas sníh, někdy doslova chumelenice.

Do závodu se přihlásilo 1279 běžců a běžkyň. Při tom šíleném počasí jsem čekal, že 30% lidí to vzdá a zúčastní se jich pouze 800. Byl jsem doslova šokován, když mi na časomíře řekli číslo 1016. Jde vidět, že běžci jsou tvrďáci a nic je nerozhodí.

Roli favorita potvrdil famózně běžící Tomáš Maceček (LightBike), zvítězil a zapsal si rekordní čas 11:36. Druhým borcem, který v opravdu náročném terénu dokázal stlačit čas pod magických 12 minut byl Lukáš Chwistek (SSK Vítkovice), doběhl za 11:46. Třetí skončil Milan Hrazděra (SSK Vítkovice – 12:03). Na to, že se Milan na kros nespecializuje, trať neznal a minulou sobotu dal Hornickou 10 za 31:18, tak jeho výsledný čas je výtečný.

Foto vítěze a nového rekordmana: Lukáš Podolák

Vítězný Tomáš Maceček si zaslouží uznání, protože běžecký kočárek za třináct tisíc bezprostředně, jako loňský vítěz, věnoval jedné z účastnic Lucii Odehnalové.

Roli favoritky potvrdila Simona Vrzalová (SSK Vítkovice), která výrazně vylepšila ženský traťový rekord na neskutečných 12:16. Mezi muži skončila čtvrtá! Pokud ona ne, tak tento čas po dlouhá léta jiná žena nepřekoná. Poklona před jejím talentem.

Pro druhé místo si doběhla Veronika Siebeltová (TJ Slezan Frýdek-Místek), a to v čase 13:23, třetí místo patří Sylvii Štiglerové (SSK Vítkovice – 13:27).

Takže vítkovičtí atleti pobrali téměř všechno, co se dalo. Jde vidět, že Láďa Černý, Gusta Šulc a v neposlední řadě Hanka Legerská prostě umí. Proti loňsku se tak závod dostal na vyšší úroveň.

Foto: Lukáš Podolák

Děkovačka

V první řadě bych chtěl poděkovat holkám v registračním stanu, protože to, co ony musely podstoupit, to byl masakr – zima, zima, zima. Foukal na ně vítr z louky, rychle stydl čaj, ani se nemohly proklusnout.

To stejné moderátor Pepa Nejezchleba, který musel stát na jednom místě a mrznout a mrznout. Děkuji taky startérovi Vaškovi Pavelkovi, který se dokázal s počasím vyrovnat. Rovněž děkuji všem dobrovolníkům, kteří mrzli na trati.

Dále bych chtěl poděkovat Petrovi Wesselemu z firmy KES, která byla, stejně jako loni, naším hlavním partnerem. Darovali nám kočárek za 13 000 Kč do soutěže, stejný kočárek vítězi a kromě dalších technických věcí dokázali zajistit 600 litru fakt dobrého čaje.

Také děkuji našemu generálnímu sponzoru firmě inSPORTline, která nám pomohla finančně a která nám propůjčila stany. Poděkování patří jejímu majiteli Romanovi Košťálovi a Vítu Ratajskému z ostravské pobočky.

V neposlední řadě také děkuji panu starostovi Martinovi Bednářovi, který podporuje nejen náš závod, ale i naší běžeckou školu Ostravy-Jihu.

Poděkování si zaslouží i firma SDS Komplexní Stavby, která nás podpořila finančně a významně nám pomohla svou technikou a svými pracovníky.

Další, v pořadí 3. Starobělské Lurdy se budou konat v neděli 12. listopadu 2017, a fakt vám slibuju sluníčko. Mějte se pěkně, děkuji vám všem za to, jakou jste vytvořili v Běláčku báječnou atmosféru plnou úsměvů a radosti. Všichni jste byli úžasní a na začátečníky byl pohled nejkrásnější.

Foto: Nikos Kiculis

Odkazy na fotogalerie budeme postupně přidávat pod článek.

Foto: Nikos Kiculis – největší karamboly

Foto 29× – Markéta Salíková

Výsledky – absolutní pořadí

Výsledky – kategorie