Brněnský běžec Lukáš Olejníček vyhrál počtvrté akademický šampionát v přespolním běhu v pražské Hvězdě. Jako jediný z absolutní špičky si troufl na start dva dny před mistrovstvím ČR, které se běží jen o pár set metrů dál na golfovém hřišti v Motole. Tradiční Běh 17. listopadu byl také předposledním podnikem Pražského běžeckého poháru.

„Nebojím se, že budu unavený. Naopak mně to může prospět,“ říká obhájce „celočeského“ bronzu z loňského roku. Právě přijel ze soustředění ve Vysokých Tatrách, kde už na sněhu a ledu nemohl běhat rychle a tak to rád „prošťouchl“ ve Hvězdě.

Na obhajobu akademického titulu mu stačil o minutu horší čas než loni (28:13,4), ani tolik štvát se nemusel. „V prvním kole jsme byli čtyři, pak jsem zbyl vepředu s Jáchymem (druhý Kovář z Dukly, pozn. red.) a jeden nástup mi naštěstí stačil. Poslední dva kilometry jsem šel sám a lidi podél trati volali, ať se šetřím na sobotu,“ usmíval se spokojeně student doktorandského studia brněnské „Masárny“. „Tam to bude hodně zajímavé, podle mě může vyhrát třeba šest lidí,“ dodal. Bronz teď získal Miloš Auersvald ze Spartaku Praha 4.

Veteránská šestka nabídla předtím také interesantní souboj, jehož vítězem se stal budějovický Jan Bláha (19:55,3), výtečný maratonec nedávné minulosti, kousek před Antonínem Rektorem. Třetí doběhl lepší z dvojčat Frelichů, Martin.

Mezi ženami vládlo mládí. Po prvním okruhu v jednolité formaci běžící elitní kvarteto se vešlo do rozmezí 22 až 24 let. V cíli byla nejlepší nejmladší z nich Alena Ulrichová z Perňa Systemu za 15:26,1, halová mistryně ČR na 800 metrů, pocházející z Broumova. Ale už sedmá doběhla zasloužilá 46letá veteránka Jana Klimešová za 16:42,1.

Lety prověřené okruhy v režii ÚTVS ČVÚT byly opět perfektně připraveny, fukary vyfoukaly listí z cest. Přesto byla volba obutí alchymií. „Já se tady rozhoduju vždycky do poslední chvíle. Teď jsem vzal tretry,“ říkal vítěz. Půlka mistrovské trojky místy podkluzovala na blátě, na druhé pak hřeby jiskřily na kamení.

Na startu (i v cíli) nechyběli klasici. Miloš Smrčka se vracel po pětiměsíční pauze způsobené bolavými třísly, však se už rozběhl na Kunratické. Paraglider Jan Škrabálek ukázal formu a rozprávěl o počasí. František Bulava přijel oslavit během nedávný bronz z mistrovství světa Xterra na Havaji. Triatlonisté Pavel Vipler nebo Jan Martínek si dali obě trati, šestku i devítku. Určitě stojí za připomenutí i parádní souboje na dětských a mládežnických tratích.

A teď Pražský běžecký pohár. V dobré vůli jsme navrhli všem „veteránům“, což v místním atletickém žargonu znamená už borce přes čtyřicet, aby si v rámci zjednodušení poměření s mladšími běžci do absolutního pořadí PBP dali raději celou devítku. Bohužel mnozí dali přednost kratší šestce, ať už z ambice na pořadí či prémie, nebo jen z nevědomosti. Jiní ale zůstali už na devítce (viz náš článek zde: http://www.bezvabeh.cz/…li-ve-hvezde).

Co s tím? Sami jsme si zavařili, ale věříme, že vás nezarmoutíme. Započítáme obě trati a do absolutního pořadí (snad) bodové zisky z jedné trati nepřevýší druhou. V jednotlivých kategoriích, zejména čtyřicátnících, by snad volba trati neměla nikoho poškodit. Jasně vládl Antonín Rektor.

To mezi ženami byla situace jednodušší, všechny běžely dva okruhy celkem 4,4 km. Z uchazeček o špici tentokrát vládla Eva Slavíková (9. za 17:01) před Annou Marií Hejnou (15. za 18:03,2) a Svatoslavou Kacířovou (16. za 18:19,1). Těsně za ní pak skončila Jekatěrina Zanožina, obhájkyně loňského poháru, která letos běžela méně závodů.

Tak se těšíme na finále příští neděli na Běhu lyžařů v Senohrabech.

Výsledky