Lehký deštík téměř po celý den skrápěl hebký travnatý pažit. Na přehledných okruzích nahoru dolů se po celý den proháněli běžci všeho věku. Bláto stříkalo, ve stoupáních řičeli fanoušci, souboje probíhaly na každém metru, moderátor i muzika šponovali atmosféru.

Mistrovství ČR v krosu na nejstarším golfovém hřišti v zemi v Praze Motole přineslo parádní zážitky. Ostatně na živém streamu na internetu sledovaly tisíce diváků! Hned od rána to skvěle šlapalo už žákům. Vrchol přinesla elita, tak nabité startovní pole se v sezoně v Česku ještě nepotkalo! Ani na dráze, ani na silnici.

Jiří Homoláč rozhodl v polovině závodu, ve výběhu do třetího kola, kde získal pár metrů náskoku a nekompromisně šel za svým až do cíle. Oslavil tak svůj první krosový titul (dvakrát byl třetí), zde oficiálně pro už nepříliš funkční oddíl AK Kroměříž a potvrdil aktuální pozici absolutní české jedničky napříč distancemi i povrchy.

„V závodě jsem se cítil moc dobře. Těší mě, že jsem zúročil tvrdé měsíční soustředění v Tatrách. Ještě ve čtvrtek jsme šli dvě fáze, ale ne tak náročné. Měl jsem naběhané i zatáčky na sněhu, to mi také pomohlo. Jakub (Zemaník) potřebuje přece jen tvrdší odraz. Však mi naložil před dvěma týdny na Hornické ve Frýdku.“

Trať mu vyhovovala, oproti KTRC byla víc běžecká. „Již v průběhu druhého kola jsem cítil, že by to mohlo dopadnout dobře. Když vyhrajete, nemusíte nikoho dobíhat, jdete si podle sebe,“ smál se.

„Trenér (Štefko) mi ještě dnes na startu řekl, co mám dělat. Jak cítit terén, osahat si trať v prvním kole a podle toho pak běžet. Podařilo se to. Celou trať jsem mohl běžet bez většího úsilí, měl jsem ještě i navíc, rezervy tam byly. Ale kdyby tu běžel Milan (Kocourek) v plné formě, bylo by to mnohem těžší, ten by mi nedal ani metr.“

Stříbro tedy pro Jakuba Zemaníka z Vítkovic, podle expertů největšího favorita. „Trať byla mokrá, místy pršelo, závěr hodně těžký,“ komentoval průběh. A bronz bere vrchař Jan Janů z Hvězdy Pardubice, vítěz Velké kunratické, který si moc pochvaloval trať.

Čtvrtý skončil obhájce titulu Lukáš Kourek po napínavém souboji s olympionikem Janem Kreisingerem.

Zklamaný už byl šestý Lukáš Olejníček, který jako jediný ze špičky běžel i čtvrteční akademický přespolák ve Hvězdě. „Nemastný neslaný, nevím. Zpočátku jsem to malinko šetřil, jenže pak už jsem nemohl přidat,“ vrtěl hlavou.

Dokonce až čtyřiadvacátý dokončil Ondřej Fejfar. „Nešlo to, poznal jsem to hned v prvním kole, ale nevzdávám. Poslední tři týdny se necítím dobře, to se nedá nic dělat.“ Zato patnáctá příčka 48leté legendy Róberta Štefka zasluhuje uznání!

Z absolutní české elity na trati chyběl jen dlouhodobě zraněný Milan Kocourek, také Robert Krupička a Jakub Holuša. Ten přijel alespoň zafandit od rána až do posledního běžce před soumrakem. „Ve středu jsem si tady na tréninku namohl achilovku, nechtěl jsem to pokoušet, to se ve sportu stává,“ omlouval se halový mistr světa, jehož čeká odlet na přípravu do Afriky.

Simona Vrzalová získala pro Vítkovice svůj letošní čtvrtý titul (dva na dráze, jeden na silnici a jeden v krosu) a stala se tak nejúspěšnější běžkyní roku! „Vůbec jsem to nečekala,“ smála se. „Už trénuju na halu. Byli jsme na soustředění v Jeseníkách a dala jsem si asi dvakrát kopce,“ pokračovala. Formu otestovala minulý víkend vítězstvím na Starobělských Lurdách v Ostravě.

S Evou Vrabcovou vydržely pospolu jen v necelém prvním cik cak kopci. „Zdálo se mi to moc pomalé, šla jsem podle svého a běželo se mi moc krásně,“ dodala šampionka. Skalp bývalé lyžařky a olympijské maratonkyně si ohromně cení. „Na mě to bylo moc krátké,“ krčila rameny. „Ale užila jsem si to jako každý běžecký závod,“ nesmutnila.

Třetí místo vybojovala vysoká Eva Krchová z USK Praha, až za ní zůstala ostřílená vrchařka Pavla Schorná i trošku nečekaně Lucie Sekanová. Ještě pro úplnost, kratší mílařskou čtyřku ovládl Michal Šmahel ze Slavie.

A jak tedy vypadá nominace na prosincový evropský šampionát v rovinatějším krosu na Sardinii? „Podle kritérií Homoláč a Vrzalová, Jakub Zemaník a Stewartová poběží v kategorii do 23 let a v pondělí budeme jednat, zda pošleme celé družstvo žen, tedy celkem pětici,“ řekl reprezentační šéftrenér, desetibojař Tomáš Dvořák.

Za zmínku stojí i veřejný závod na 6 km, především díky vítěznému comebacku legendárního pražského Skota, Eddieho Stewarta, v 60 letech běžel za 22:49. Jen těsně ho „na dálku“ předběhla 21letá dcera Moira (šestá za 22:25). Hned za ním skončili další veteráni 44letý Luděk Berka a 56letý Aleš Stránský, otec skvělých vrchařek. A přijel i 71letý Dědek Beskydský z Klubu důchodců. Až mezi ženami se prosadilo mládí díky 24leté Miroslavě Uhlířové (26:29). Tady velezkušená Karla Mališová brala aspoň bronz.

Výsledky