Užijte si retro ve stylu jako by se potkali Hoši od Bobří řeky s kocourem Mikešem. Podzimní běh lyžařů v Senohrabech slaví šedesátý ročník a stále táhne půvabnou atmosférou. Tak v neděli u chajdy a ohně na Vávrově palouku! Jde tu taky o finále letošního Pražského běžeckého poháru.

Místní lyžníci už mají vyčištěné tratě, na něž vyrazili s hráběmi, křoviňákem i fukarem. Je vysekáno, vyhrabáno a vytyčena věhlasná cílová rovinka, místní umělec Hřebík vytvořil medaile. „Na osmičce bude v polovině mezičas a taky chystáme závod s holemi na nordic walking,“ prozrazuje novinky ředitelka Iva Veselá.

Jak známo, dospělí zde běhají intervalově, už třetím rokem po trojicích po dvaceti vteřinách. Zájem totiž stále roste a loni navzdory šílené bahenní lázni běželo jen celou osmičku 278 účastníků. Většinu žen a dorostenky čeká čtyřka, děti startují hromadně a postupně na kratších distancích.

Nastudujte pořádně fahrplán. Registrace už probíhá pouze na místě, u okýnka chaty. Běžci s holemi by to měli zvládnout do 8.50, v 9 startují. Mládežníci všeho věku půl hodiny před svým během, vyrážejí na trať sestupně dle věku od 10 do 12. Modrá čtyřka pak začíná ve 13 hodin a červená osmička cca ve 13.20.

Rosničky se zatím tváří příznivě. Členitý terén každopádně snese nejrůznější obuv od trailovek přes kopačky až ke speciálním tretrám. Po čerstvé zkušenosti doporučuji ty orienťácké, tutovější odraz pro tento terén nenajdete.

Kdo si dělá čáku na vítězství? Loni zvítězili Michal Šmahel ze Slavie za 29:03 a legendární matka skyrunnerka Anna Straková za 35:19,39. Ve startovce už teď najdete Jan Flašara, Jana Havlíčka či Miloše Smrčku, nebo Kamila Gregorová či Eva Slavíková. Dá se čekat, že se zjeví další známé (a rychlé!) tváře. Třeba olympijská vítězka z divoké vody Štěpánka Hilgertová s rodinou, lyžaři, vodáci a další roztodivná cháska.

Patří mezi ně i elitní běžci z žebříčků Pražského běžeckého poháru v čele s Antonínem Rektorem, Filipem Peřinkou a Martinem Hejným. Ti mají v banku ještě pár bodů, ale aktuální forma a předcházející výsledky hovoří jasnou řečí. Pořadí PBP najdete zde: http://www.bezvabeh.cz/…y-pohar-2016. A po nedohodách na posledním Běhu 17. listopadu ohledně započítávaných vzdáleností, zde platí volná volba. Tentokrát jen ženy si musí vybrat a zvážit, jakou délku, zda 4 či 8 km, uznají za vhodnější. Naši výsledkáři ty přepočty do absolutního pořadí zvládnou…