Letošní poslední dlouhý silniční běh ve východních Čechách se uskuteční v sobotu v Hradci Králové se startem v 10 hodin u sokolovny na labském Eliščině nábřeží. Závod, jehož je to 41. ročník, se prezentuje jako nejstarší půlmaraton ve městě a jeho současný název je Mikulášský vodácký půlmaraton.

Navazuje na opravdu slavnou historii Vodáckého běhu přátelství, který se do roku 2011 běhal z Pardubic přes Vysokou nad Labem do Hradce Králové, tedy po vedlejší silnici mezi největšími východočeskými městy. V osmdesátých letech minulého století měl závod délku 25 kilometrů. V devadesátých se většinou pohybovala okolo 23 kilometrů, trať se opakovaně měnila.

Tehdy zde startovala česká vytrvalecká elita jako Mulugete Serbessa, Jiří Wallenfels a Taťána Metelková (v té době všichni byli českými maratonskými šampiony). Mezi vítěze se zařadili třeba i Martin Horáček, Michal Vokolek, Jan Havelka, Milan Holický a David Hepner. V ženách Dagmar Kubrová, Lada Brázdilová z Kroměříže (ta dokonce v roce 2001 zaběhla lepší čas než Metelková), Marta Vlčovská (nyní Fenclová), Anna Báčová (nyní Krátká) či Hana Breburdová.

Ale i na této silnici stoupla podstatně v sobotu dopoledne automobilová doprava, a proto pořadatelé, kteří dokonce uvažovali o konci závodu, obrátili směr běhu. Od roku 2012 se běhá na zcela rovinaté světoznámé Labské cyklostezce v úseku Hradec Králové – Jaroměř, když otočka půlmaratonu je před obcí Smiřice. Trať je tedy vedena většinou po vyasfaltovaném břehu Labe.

V tomto roce převzal půlmaraton nový tým pořadatelů pod vedením sportovců Jana Bavora a Tomáše Breta s cílem vzkřísit slávu tohoto legendárního běhu. Podstatně zapracovali na propagaci běhu. Mají stránky na několika sociálních sítích a zavedli čipovou časomíru. Včas přihlášení závodníci budou mít na startovních číslech svá jména. V cíli čeká každého drobná pozornost. Bude možné v místě testovat, a třeba si i na běh zapůjčit, běžecké boty. Vedle půlmaratonu se poběží desítka a pětka. Připraveny budou i závody pro děti.

Vloni šlo dlouhou trať 27 závodníků, kdežto třeba v roce 2012, kdy se začalo běhat ke Smiřicům, 42.

V roce 1988 se běželo v hlubokém sněhu a v cíli bylo po 25 kilometrech 101 vytrvalců. Tento počet v novodobé historii začínající v roce 1993 nebyl zatím na hlavní trati překonán. „V roce 1989 se nás sešlo jen deset. Pak jsem o Vodáckém běhu neslyšel. Byl jsem i při jeho obnovení v roce 1993 a tehdy nás vyběhlo 15. Účast postupně stoupala až asi k počtu sedmdesáti. Naposledy jsem zde běžel po změněné trati v roce 2011,“ vzpomínal legendární účastník závodu Jan Zajíc, který v novodobé historii závodu byl několikrát jako veterán na bedně.

„Chtěli by jsme na startu vidět, tedy na všech tratích, alespoň sto padesát běžců,“ řekl ke smělému plánu pořadatelů před půl rokem špičkový český triatlonista Jan Bavor, který v loňském ročníku doběhl za 1:20:28 druhý za traťovým rekordmanem Janatou – 1:18:05. Ten letos nejspíše nepoběží. Novodobou legendou závodu je hradecká závodnice Hvězdy Pardubice Denisa Kozáková. Vyhrála osmkrát a i letos je přihlášena. Její ženský traťák na půlmaratonu má hodnotu 1:26:25.

Sice se zdál ještě před měsícem Honzou uváděný počet běžců jako utopický, ale nyní se k tomuto číslo pořadatelé blíží.

Vedle Jana Bavora bude letos patřit k favoritů vítěz nedávného Sršského půlmaratonu Jaromír Hradecký ze Skutče a půlmaratonu běženého v rámci hradecké akce Forest race Tomáš Heller. Přihlášen je i ultra běžec, letos čtvrtý na Krakonošově stovce a druhý na Pradědově, Petr Martinovský také z Hradce Králové. Ve startovce je i několik exotických jmen, která mohou překvapit. Přijet mají i běžci z Polska včele s ve východních Čechách populárním Arturem Žakem.