Sníh vyhání běžce ze sjezdovky na traily. Aneb Běh do oblak na až vrchol unikátní stezky na Dolní Moravě lehce mění trasu. Dá se očekávat, že k lepšímu. V sobotu se tu totiž už naplno otvírá provoz lanovek a vleků.

Nabízíme recept, jak zmizet z běsů předvánočních úklidů a nákupů. Už loni se parádně vydařil. Ve stále nedotčeném horském prostředí pod Králickým Sněžníkem se poběží až nahoru na 55metrovou rozhlednu architekta Zdeňka Fránka, jejíž loňské otevření pokřtil právě tento běh. A ona se stala za rok jedním z nejatraktiv­nějších cílů celé země!

Jenže tehdy se běželo přímo do červené sjezdovky nad Amálkou, kus po kamenech a většinu už po ztvrdlém umělém sněhu, kterým se tu začínalo zasněžovat. Nyní dostanou účastníci další zážitek. „Zahajujeme už lyžařský provoz a nechceme, aby došlo k nějakému karambolu. A horské běhy k nám patří, moc se na ně těšíme. Proto přesunujeme trasu a poběží se lesem, single traily po pravé straně,“ vysvětluje Martin Palán, obchodní ředitel společnosti Sněžník.

V těchto místech se v zimě chodí na skialpech, v létě tudy sviští dolů bikeři. Na Dolní Moravě už týden mrzne a i v lese leží okolo patnácti centimetrů sněhu. Což by ani předpokládané mírné sobotní oteplení nemělo změnit.

Každopádně zůstávají parametry 2 500 metrů délky a 430 metrů převýšení. Start je u luxusního wellness hotelu Vista, kde najdete zázemí, ve výšce 741 metrů. Odtud se lesem po nádherných bike trailech vyšplháte až k chatě Slaměnce (1 116 m) a od ní zbývá jen pár metrů po dřevěné stezce k vrcholu. Už loni tam byl pořádný fukeř! „Běží se za každého počasí,“ dodává samozřejmě ředitel závodu Martin Dvořák. Nahoru přivezou pořadatelé oblečení.

Start je ve 12. 10, účastníci mají zdarma lanovku i vstup na stezku, po doběhu oběd, k tomu k dispozici slevy na víkendové pobyty ve Vistě a volná startovní místa do příštího ročníku KTRC. Báječné výhledy na Krkonoše i Jeseníky snad zajistí vládce hor Rampušák.

Ve startovní listině se už těší více než stovka jmen v čele s Ondřejem Fejfarem, účastníkem letošní světové série skyrunnerů, úspěšnou východočeskou vytrvalkyní Táňou Metelkovou, bývalým českým reprezentantem v triatlonu Miroslavem Vopršálkem, bosoběžcem Tomášem Zahrádkou a pravidelnými účastníky Kilpi Trail Running Cupu. Vyhlašují se kategorie do a nad 40 let, ženy i muži.