Novoroční běh v Červeném Kostelci na Náchodsku se tradičně uskutečnil první sobotu v novém roce. Po loňské absenci se na trať vrátil borec Maratonstavu Úpice Petr Pechek a v 41. ročníku závodu si zapsal své desáté prvenství.

Na členitém silničním okruhu za arktických podmínek, teplota mínus dvacet, vedoucím z Horního Kostelce přes Červený Kostelec okolo Devíti křížů a přes Rtyni v Podkrkonoší do cíle v Horním Kostelci o délce 11,5 kilometru se součtem stoupání a tedy i klesání 250 metrů, dal Pechek jako jediný pod 40 minut – 39:55. Jeho nejlepší výkon, osobák, je o dvě minuty lepší. Traťový rekord drží další legenda závodu – Norbert Smuda z Polska, který také za typicky zimních podmínek dal 37:37 minuty.

„Se soupeři jsem byl kontaktu do třetího kilometru, pak jsem běžel sólo,“ řekl v cíli Pechek. Druhý proběhl cílem Milan Vlček z SK Nové Město nad Metují za 42:42.

Celkově třetí byl nejlepší veterán závodu, ti jsou zde pouze nad 40 let, Ivo Kocanda z Horního Kostelce dal 46:14. Za ním doběhli další čtyřicítky – Náchoďák Jirka Doucha startující za pardubickou Hvězdu – 47:40 a jedna z legend běhu Jarda Mazač z Wikovu Hronov – 47:51. Třetím mladíkem byl na celkovém šestém místě Jan Jirka z AC Náchod – 48:02.

Pětinásobná vítězka minulých ročníku Taťána Metelková dala tentokrát přednost horám. Takže prvenství vybojovala vloni druhá místní Veronika Marková startujíc za AC Pardubice. Verunka byla celkově patnáctá za 55:08. Za ní doběhly zkušené veteránky. Daniela Tylšová z Loko Trutnov- 58:59 a až z Lanškrouna dorazila Eva Jirásková – 59:50. Čtrnáctá byla Hanka Vacková – 30. start v závodu a čas 71:29. Stejný počet startů má i legendární Karel Šklíba – 1:20:18, který dobíhal s oddílovou kolegyní z Maratonstavu Evou Friebelovou.

Zázemí závodu byla tradičně v Základní škole v Horním Kostelci, kde bylo po závodě připraveno občerstvení a sprchy. Po vyhlášení výsledků a ocenění nejstaršího účastník – opět sedmdesátník Standa Groh z Vrchlabí byla losována tradiční běžecká tombola s hodnotnými cenami.

Pořadatelé opět vyvěsili detailní statistiky závodu. Na startu i v cíli byl ředitel závodu Hugo Frýba, který má absolvované všechny ročníky, tedy 41 startů a letos 69:55. Za ním následují Vacková se Šklíbou. Čtvrtý v počtu účastí je Josef Krátký (23 absolvovaných běhů v řadě) a s 21 následuje Jarda Mazač z Police nad Metují.

Musím letos konstatovat, že jsem měl i štěstí. Váhal jsem zda jet autem či vlakem a nakonec jsem zariskoval, při cestě zjistil, že silnice jsou stabilizované, a využil vlastní dopravu. Bohužel ti co jeli vlakem na čas měli smolíka. Železničářům ztuhly výhybky a borci jako Špidla a Plecháček se stali nechtěnými diváky závodu.