O víkendu proběhne v masívu nejvyššího vrcholu Moravskoslezských Beskyd už 6.ročník extrémního vytrvalostního závodu Adidas 24 hodin na Lysé hoře z dílny známého horolezce a organizátora Libora Uhra. Jedná se o 24 hodin trvající extrémní horskou štafetu dvojic společně se sólo závodem jednotlivců, který je vyhlášen jako Zimní MČR v horském maratonu jednotlivců.

Poprvé se tato dnes již legendární akce konala v lednu 2012, tehdy ještě se základnou v hotelu Petr Bezruč v Malenovicích. A již tehdy dokázal neméně legendární „vizovický ogar“ Zbyněk Cypra vysázet dodnes nepřekonaných 14 okruhů (s celkovu délkou 168 km a převýšením 9842 m).

Od následujícího roku se zázemí závodu s organizačních důvodů přesunulo do Ostravice na hotel Sepetná a přilehlých rekreačních zářízení. Délka okruhu se nepatrně zkrátilla na cca 11,5 km, ale zvětšilo se převýšení (764 m) i náročnost trati a tak vítězům následujících ročníků – Janu Zemaníkovi (2013 a 2014), Václavu Utínkovi (2015) či Petru Žákovskému (2016) stačilo k primátu vždy 13 okruhů.

Výkony v jednotlivých ročnících jsou jen těžko porovnatelné z důvodů rozdílného počasí i výšky sněhové pokrývky ale vůbec nejrychlejší byl předloni Václav Utínek z otrokovického KESBUKU, kdy mu na překonání téměř 150 km s převýšením 9932 m stačilo necelých 21 hodin a 56 minut. Měl tedy tehdy ještě dostatek času na 14. okruh, ale určitě se již nedostávalo sil a motivace.

V ženách je majitelkou nejkvalitnějšího výkonu trojnásobná vítězka Linda Beniačová, která v roce 2015 dokončila 11 okruh v čase 23 hodin a 11 minut.

V kategorii dvojic je dosud nejlepší výkon dvojice Radim Kasalík a Aleš Velička (16 okruhů za 23:27 hod. v r. 2015). Uvidíme, který z těchto rekordů se bude letos otřásat v základech.

Mezi muži již na svém facebookovém profilu avízoval útok na hranici 14 okruhů ostřílený Zbyněk Cypra (Adidas outdoor team), jeden z nejzkušenějších ultra-trailových borců u nás – mj. dvojnásobný vítěz Beskydské sedmičky. Zdá se, že Zbyněk se již vypořádal se zdravotními problémy, které ho trápily v posledních sezónách a na jeho výkon se můžeme určitě těšit.

Podobně vysoké ambice bude mít i domácí Petr Král z Ostravice (Dynafit Czech Team), druhý z rekordního ročníku 2015 a loni mj. vítěz 24 hodin Rock-Point Horská výzva v Jeseníkách.

Třetím mužem v pozadí by mohl být stále ještě mladičký Tomáš Štverák ze Zubří (Montura Czech team), který se během 2 let vypracoval na jednoho z nejlepších běžců ultra-trailu u nás. Ten loni překvapil na LH24 třetím místem a během sezóny předvedl několik dalších výborných výsledků. Hned za ním skončil loni jeho švagr a parťák Michal Navrátil z Valašského Meziříčí.

Ve startovní listině však najdeme i loni stříbrného z Beskydské sedmičky Kamila Bezděka z Nového Jičína či předloňského vítěze B7 a týmového parťáka Zbyňka Cypry Tomáše Svobodu ze Všechovic (tomu se ale loňský start na LH 24 příliš nevydařil), či zkušeného Honzu Kotyka (Červené Pečky) – ten spolu spolu s Cyprou zvítězil již na Beskydské sedmičce 2011 a několikrát stál také na stupních vítězů v extrémním závodě 5 beskydských vrcholů. Prostě v mužích bude i tentokrát pěkně nabito.

O poznání jednodušší je tipovat favoritku v kategorii žen. Na startu se totiž opět objeví dvojnásobná vítězka Linda Beniačová (Adidas outdoor lady/za Martinku). Brňačka původem ze Žiliny mne ujistila, že je v pořádku, v plné síle a připravena obhajovat titul. Pevně věřím, že ji nepotkají podobné žaludeční potíže jako na podzimní Beskydské sedmičce.

A kdo by ji mohl nejvíce potrápit? Na startovní listině najdeme i loni stříbrnou Petru Macurovou z Frýdlantu nad Ostravicí (The North Girl). Zapomenout nesmíme ani na Věru Vystrčilovou , vítězku mixa na loňské B7. Loňská vítězka ženských dvojic Kristína Chmelková z Montura teamu bohužel na start z důvodu zranění asi nenastoupí.

Docela odlišnou disciplínou je štafetový závod dvojic, ve kterém se dva závodníci libovolně střídají po libovolném počtu kol. Pravidlem je, že každý z nich musí urazit alespoň jedno. Ty nejlepší týmy střídají téměř bez výhrady zcela pravidelně po jednom okruhu.Tady je v kategorii mužů jediný a jednoznačný favorit vítězové loňská Beskydské sedmičky – velmi zkušený Standa Najvert a o generaci mladší, byť neméně vynikající Mára Causidis (Salomon run/Fialové kobry). Myslím, že i tato dvojice může útočit na překonání dlouhodobě nejlepšího výkonu 16 okruhů. Z jejich „vzdálených " pronásledovatelů můžeme jmenovat loňské vítěze krátké trasy na B7 tým Beskyd Natural (Podlucký – Klimša), či loni druhé domácí "Surikaty“ Vančura – Rozkydal z Ostravice.

V ženách není letos příliš silná konkurence, tak na vítězství může oprávněně pomýšlet duo Team LightBIKE – FC Farland (Kateřina Hollá Lindnerová – Tereza Návratová Šádková), které se přípravě přímo na okruhu intenzivně věnovaly. Z dalších známějších dvojic bych jmenoval třeba VZS Blondýny (Böhmová – Stočková), LightBIKE – Jump Sport (Bohatá – Janovská) či Splašené gorolky (Rajnochová – Walaská).

Poslední vyhlášovanou kategorií jsou Mixy.Tady můžeme hledat favority třeba ve dvojicích KESBUKu Hubáček-Večerková či Vicher-Jenyšová. Ambice může mít i Laky team (Vltavský-Hofová), nebo Vyhuhňaný kroužek (Kasalík-Nedbálková) či Furt v tahu (Procházková – J,Šilar).

Předpověď počasí se zdá být běžcům docela nakloněna. Vypadá to, že bude jen částečně oblačno, bez sněžení a ani noční teploty na vrcholu by neměly klesnout pod minus 12 stupňů. Navíc je trasa pokryta poměrně příjemnou vrstvou sněhu. Takže extrémní mrazy z roku 2014 kdy teplota klesala hluboko pod minus 20 a navíc ji umocňoval silný nárazový vítr by se opakovat neměly.

A ještě jedna, žhavá a pro mne velice příjemná zpráva na závěr. Po téměř dvouleté závodní i tréninkové pauze se na startu závodu objeví jeho vítězka z roku 2013, několikanásobná vítězka Beskydské sedmičky a vůbec „královna Beskyd“ Klárka Rampírová. Po dvouletém boji se zákeřnou boreliózou od ní žádný kvalitní výkon neočekávejte, ale dle jejích vlastních slov, se jen rozhodla pomoci kamarádovi (Petr Smejkal), kterému onemocněla parťačka. Přesto jsem moc rád, že ji po tak dlouhé době uvidíme na závodě jinak než s pořadatelskou páskou a budu držet palce, aby si závod hlavně užila.

Web závodu