Šestý ročník závodu 24 hodin na Lysé hoře vyhrál Zbyněk Cypra (ADIDAS OUTDOOR TEAM), zvládl celkem 12 okruhů. Prakticky celý závod se držel na špici s Markem Novotným (Hybaj Team 1), ten ale nad ránem začal odpadat a doběhl si pro třetí místo.

Cypra však vítězství neměl do poslední chvíle jisté, začal se na něj v úplném závěru závodu dotahovat Radek Chrobák (JAPA Sport), který dvanáctý okruh dokončil pouhé 7:19 minuty za Cyprou. Mělo se tedy rozhodnout na vrcholu Lysé hory, na ten došel rychleji Zbyněk Cypra. Stal se tak vítězem a získal titul zimního mistra ČR v horském maratonu jednotlivců. Získal jej zaslouženě, protože ze sebe vydal víc než všechno, kdo viděl Zbyňka při slavnostním vyhlášení, tak potvrdí. Ve spolupráci s Horskou službou musela být dokonce Zbyňkovi a Lindě Beniačové poskytnuta pomoc. Po ukončení závodu byli oba závodníci svezeni z vrcholu Lysé hory, jelikož jejich zdravotní stav jim neumožňoval vlastní sestup.

Foto: Petra Juříková

Foto: Petra Juříková

Ne všem favoritům se však dařilo, známý trailový běžec Tomáš Štverák napsal na facebook svým fanouškům: „Člověku se snadno píše o úspěchu, ale o neúspěchu už je to horší. Bohužel se mi na letošním LH24 nedařilo, tak jak jsem chtěl. Zpočátku tempo odpovídalo mým představám a pomalými krůčky jsem ukrajoval náskok mých soupeřů. Bohužel jsem začal od 8. okruhu pomalinku tuhnout, což dospělo až k tomu, že mi v 10. kole vypověděly službu stehna a já se nemohl vyplazit nahoru. Po asi dvou hodinách jsem se tam přeci jenom nějak dostal, ale byl jsem tak vymrzlý, že mě pořadatelé uložili do ALU fólie, spacáku a ručníku. Vzbudil jsem se až někdy po 9. hodině ráno, což znamenalo už jen sejít dolů a symbolicky uzavřít 10. okruh.“

Nejrychlejší ženou byla už po několikáté Linda Beniačová (Adidas outdoor lady/za Martinku), která zdolala okruh 10,5×. Druhou v cíli byla Věra Vystrčilová (Fyziorun Tlumačov – 10×), třetí pak petra Macurová (The North Girl – 10×).

V mužských dvojicích se podle očekávání prosadil tým SALOMON/SUUNTO -Fialové kobry ve složení Stanislav Najvert a Marek Causidis, kteří Lysou obkroužili celkem 15×.

Za nimi na druhém místě skončili Matěj Urbaczka s Lukášem Košutem (NVPP team- Kujva Musíš Bješet – 14×). Třetí místo vybojovali Patrik Bartík s Petrem Kučerou (KESBUK- stará garda).

Ženskou týmovou soutěž ovládla dvojice Tereza Návratová Šádková s Kateřinou Lindnerovou Hollou (Team LightBIKE – FC Farland), které zvládly celkem 12 okruhů. Téměř s padesátiminutovou ztrátou za nimi doběhly Olga Stočková a Michaela Böhmová (VZS blondýny – 12×). Se stejným počtem kol získaly třetí místo Markéta Uherková a Marcelou Krplovou (Orange flowers – 12×).

„Počasí výborné, ale prakticky každý musel hodně bojovat s těžkým terénem, místy se totiž přeměnil zmrzlý sníh na „písek“ a to ubíralo všem závodníkům hodně sil. K vítězství mi hodně pomohl trénink, když jsem běhala 350–400 km měsíčně. Každý týden jsem aspoň jednou potrénovala přímo na Lysé. Určitě mi pomohly vyrovnávat se s těžkým terénem cviky atletické abecedy, které pravidelně provádím,“ podělila se v cíli o své pocity Tereza Šádková.

Kategorii Mix ovládla rakouská dvojice Tomas Szabo a Katarina Lovrantová (Salomon_Should Have Turn Left), která absolvovala celkem 13 okruhů. Druhé místo patřilo Veronice Tkáčové a Michalovi Kuchařovi (Král & Královna BESKYDSKÁ LIKÉRKA – 13×), třetí pak Petře Jenyšové a Jaroslavu Vicherovi (KESBUK 2 – 13×).

Výsledky

4 fotogalerie Lukáše Podoláka

Fotogalerie Andreje Rybáře

Video ze startu:

Fotogalerie: