Závod Winter runu v Hradci Králové je nejstarším kláním seriálu, ale letos ho čekají zcela zásadní změny.

V původním nástřelu nebyl snad ani uveden, ale běžci ho prostě chtěli. Dříve byl jako jediný závod Winter runu pořádán vlastně mimo město, v lesích na Novém Hradci Králové. Letos pořadatelé přesunuli centrum závodu do centra města na Smetanovo nábřeží. Zázemí bude v prodejně Bikero, která je v známém objektu Novákových garáží.

Nová trať z části kopíruje trasu prosincového nočního běhu. Čtyřkilometrový okruh vede po březích řeky Labe. Nejdříve proti proudu po Labské cyklostezce až na most v Pláckách. Zde se řeka přeběhne a pokračuje se po proudu k mostu u sokolovny na Eliščině nábřeží. Ten se přeběhne a do cíle rovinaté trati je to co by dup.

Start závodu na 4 a 8 kilometrů je v sobotu ve 12 hodin. Přihlášeno je rekordních více jak tři sta běžců. Pořadatelům se povedlo aktivovat místní prvoligový FC Hradec Králové. „Čtyřkilometrovou trať si přijde dát deset fotbalistů A týmu,“ uvedl ředitel závodu Tomáš Pavel.

Ze známých běžeckých jmen je ve startovce třeba vítěz úvodní čtyřky v Brně Jirka Křeček z Kolína, v Ostravě neběžel. Stejnou trať si dá známá triatlonistka Markéta Hronová. Favority na osmičce budu Miloš Kratochvíl, Tomáš Mocek, Marek Trávníček či Josef Lášek. Nebudou chybět tradiční účastníci hradeckých závodů jako manželé Nádherovi či Karin Nechanická. Pravidelná vítězka hradecké soutěže Winter runu Taťána Metelková se obvykle přihlašuje do závodu až na místě, což mohou i další zájemci o tento běh.