67letý rekordman, texaský právník, říká, že pro něj není neobvyklé absolvovat 7 maratonů za týden. R. Laurence Macon nevyhrál novoroční double maraton na předměstí Allen v americkém Dallasu. Nedoběhl ani na druhém místě.

Tento prominentní právník ale doufá, že vyhrál něco jiného: utvořil nový světový rekord. Závod byl jeho 113 certifikovaný maraton, který Macon dokončil v roce 2011. Připravil si tak pěkný dárek ke svým sedmašedesátinám.

„Je to skvělý dárek k narozeninám,“ řekl agentuře Reuters Macon po absolvování závodu.

Podle Guinessovy knihy rekordů byl dosavadní rekord nejvíce zaběhnutých maratonů v jednom roce 106. Jeho držitelem byl od roku 2009 Chae Ho z Jižní Koreje.

„Pokud nám Larry po dokončení 113 maratonu pošle potřebné dokumenty k přezkoumání, bude mít záznam o překonání současného rekordu,“ řekla Sara Wilcox z Guinness public relations agentuře Reuters v emailu minulé úterý.

Macon prohlásil, že je v „mizerné“ kondici na to, že mu je 67 a řekl, že jde právě ven „dát jednu nohu před druhou“, nikdy se nepokouší o žádné rychlostní rekordy. Řekl, že ve skutečnosti jeho nejrychlejší maratonský čas jsou čtyři hodiny a 45 minut – tedy dvakrát delší, než čas vítěze.

Není pro něj neobvyklé zaběhnout i sedm maratonů za týden. Řekl, že v únoru minulého roku běžel maraton v Jižní Karolíně, následující den běžel další v Marylandu a další den pak v Kalifornii. Pokaždé, když doběhl do cíle, okamžitě spěchal na letiště. „Většinou se převlékám v autě,“ řekl.

Macon, který začal běhat až ve věku 49 let, odhaduje, že uběhl při závodech v loňském roce přes 4700 kilometrů, prošoupal přes 12 párů bot a proletěl více než 200.000 km ve vzduchu.

Také řekl, že zatímco si někteří lidé myslí, že je blázen, on doufá, že jeho sbírání maratonů inspiruje další lidi středního věku, něco udělat pro své tělo a trochu se při tom pobavit.

„Dal jsem svým přátelům instrukce, že když umřu na trati, ať mé tělo každopádně dotáhnou do cíle,“ řekl. „Ať jsem ve výsledcích.“