Co si budeme povídat, kdo z nás by nechtěl a běhat a mít výsledky jako Jamajčan, Keňan či Etiopan? Prostě běhat jako černoch. Proč tyto rasy téměř pokaždé zaujímají přední příčky v běžeckých tabulkách? Mají k tomu vrozené předpoklady, či se prostě jen umí více zmáčknout?

Tak zaprvé: Vezměme si například takové západoamerické a jihoamerické černochy. Tito lidé neoplývají tolik vytrvaleckými schopnostmi, neboť jejich tělo neobsahuje tolik pomalých svalových vláken. Nicméně, narozdíl od nás, bělochů, mají delší končetiny k poměru délce trupu. Týká se to zejména lýtek, která jsou delší a štíhlejší.

Dále mají větší hustotu kostní hmoty, takže jejich kosti jsou pevnější a stabilnější. Jejich hladina testosteronu, která je nabuzuje nejen k soutěživosti a výkonu, ale bohužel i k agresivitě a kriminalitě, která se v jižní a západní Americe často vyskytuje. Další výhoda se klade genetickým predispozicím, která umožňuje těmto gazelám zdědit větší procento rychlých svalových vláken.

A teď pár slov k jiné národnosti – Keňanům a Etiopanům. Vytrvalecké schopnosti a jejich výzkum je mnohem složitější. Vytrvalost totiž závisí na mnoha faktorech, jako je např. technika a ekonomika běhu, došlap, výše maximální aerobní capacity – tedy VO2 max, množství či správná funkce mitochondriálních enzymů určujících laktátovou mez a tolerance. Bylo prokázáno, že právě Keňani a Etiopani mají vyšší hladiny VO2 max, o něco vyšší procento pomalých svalových vláken a také nižší procento tělesného tuku, neboť mají vyšší hladinu enzyme HAD, který napomáhá jeho oxidaci a spalování.

Vedou se také spekulace o tom, že někteří z nejlepších černošských vytrvalců byli narozeni poblíž Great Rift Valley, kde došlo ke vzniku Homo sapiens. Některé studie tvrdí, že velké množství tmavých obyvatel mělo ve zvyku, zejména v minulosti, běhat naboso. Tudíž si jejich tělo vyvinulo správný postoj i správnou techniku běhu i došlapu.

Navíc, velké množství těchto lidí žije ve vysoké nadmořské výšce, mají tedy větší množství červených krvinek, objem krve a hemoglobin. K tomu ještě kombinace vhodné přírodní stravy, o které vám povím příště.

A koneckonců, ve zmiňovaných oblastech se nevyskytuje mnoho pracovních příležitostí. Běhání je tedy jedna z mála možností, jak se dostat do vyspělých zemí Evropy či Ameriky a zajistit tak v budoucnu finančně budoucí rodiny. V Evropě či Americe vidí sen lepšího života a peněz, což je v některých aspektech pravda.

I když tyto rychlíky můžeme obdivovat pro jejich výkony neustále, jejich život však není vůbec snadný.