Elitní česká triatlonistka na dlouhých tratích Gabriela Hejtíková z Prahy si zopakovala prvenství v lesním půlmaratonu v rámci Valentýnského běhu v Hradci Králové, který pořádal místní Rungorun.

„V září mě čeká start na mistrovství světa na poloviční ironmanské trati ve Spojených státech,“ zmínila Gabriela loňský kvalifikační úspěch. „Vloni to byla celkem brnkačka, vyhrála jsem o parník. Tak jsem zvědavá jak letos,“ pokračovala k závodu, který ji čekal.

Letos bylo vše jinak. Žádné jarní počasí. Teplota na nule a hlavně trať v hradeckých lesích byla souvisle pokryta sněhem a ledem. Pořadatelé proto rozhodli, dle mě správně, zrušit některé doprovodné závody jako horská kola a koloběžky. Naštěstí start byl až v jedenáct hodin, takže trať malinko změkla. Rungorun dokonce zajistil prodej nesmeků, a ty se podařilo vyprodat.

Tradičně byl společný start pro tratě 14,2 a 21,1 kilometru. "Situace byla celkem nepřehledná. Myslela jsem si, že po startu běžím první, ale stoprocentně jsem si jistá nebyla. Nasadila jsem svoje pravidelné tempo a byla připravena reagovat, pokud by mě nějaká soupeřka doběhla, řekl po závodě vždy usměvavá Gabi.

Cílem proběhla jako první, celkově na sedmém místě, v čase 1:45:32. „Čas je o více jak deset minut horší než vloni, ale o to dnes nešlo. Musím být ráda, že jsem závod ve zdraví zvládla a nikde sebou nepraštila.“

Druhou ženou byla Zuzana Hofová, která ztrácela necelé tři minuty a třetí reprezentantka Café Bajer Pardubice Jana Horáková ze Srchu za 1:53:46. Hned za ní doběhla dcera s matkou, populární děvčata Zavřelovi z Němčic, sousední obec se Srchem. Barbora dala 1:54:00 a Jana 1:54:25.

Nejrychlejším půlmaratoncem byl Lukáš Pazdera za 1:25:25 před Petrem Lohrem z Prahy (1:30:47) a Jirkou Douchou z Náchoda tradičně reprezentujícího pardubickou Hvězdu 1:31:00.

Dorazila početné výprava z Polska v čele s populárním Arturem Žakem (1:53:57). „Přijelo nás dvanáct mužů a dvě ženy a máme radost z jednoho bednového umístění,“ řekl Artur.

Startovní pole půlky uzavírala další osobnost závodu Pavel Koloc z Prahy, přezdívaný Duff, dle nápisu na triku, v němž běhá závody. „Jel jsem pěknou dálku, a proto si samo dám půlku. Ale dneska to vidím, že to bude na tři hodiny,“ uvedl před startem a nespletl se. V cíli mu naměřili 3:00:55.

Čtrnáctka patřila domácímu Marku Trávníčkovi. „Včera jsem si dal na rozzávodění kratší závod a dneska jsem běžel celkem v pohodě,“ řekl před vyhlášením výsledků Marek – 1:06:30. Druhý byl Ondřej Harkabuz za 1:10:09 a třetí další spolufavorit tohoto běhu Martin Sláma z nedaleké Malšovy Lhoty – 1:11:32.

Ženy vyhrála Dominika Kalenská ze Studence za 1:14:40 před Klárou Dočekalovou z České Skalice – 1:15:34 a polskou reprezentantkou Martou Sulek –1:17:21.

Samostatně proběhl běh na pět kilometrů. V něm byli nejlepší Jakub Kamenický za 19:13 a Karolína Rozsívalová za 26:09.