O víkendu se na lipenské přehradě konal druhý ročník extrémního běžeckého závodu Lipno Ice Marathon. Pro stříbro si doběhl Martin Gabla, organizátor Koloběhu z Řípu a vyznavač extrémních sportovních dobrodružství. V rozhovoru popisuje své pozávodní dojmy a poodhaluje své další sportovní plány.

Je den po závodě Ice maraton Lipno. Jaké máš dojmy?

Závod to byl těžký, ale překvapivě rychlý. Jsem rád, že po loňské premiéře závodu, kdy se kvůli teplu běželo po břehu, to letos vyšlo. Běžet maraton po ledě byl moc pěkný zážitek. Abych ještě využil ideálních ledových podmínek, den po závodě jsem si ještě trochu zasportoval, takž unavené nohy teď rozhodně mám.

Připravoval ses nějak speciálně na tento náročný podnik?

Díky letošním klimatickým (ledovým) podmínkám nebylo nutné se nějak speciálně připravovat. Člověk trénoval, i když dobíhal tramvaj…

Na loňském ročníku jsi bral medailové umístění. S jakou ambicí a cílem jsi šel na start letos?

Neměl jsem velké ambice. Vím, že nejsem zas tak rychlý běžec. Vyhovují mi spíše těžké tratě (povrch i profil), což jsem vloni dokázal zúročit. Při letošních podmínkách po tvrdém ledě s nulovým převýšením jsem očekával, že zde bude hodně rychlých běžců.

Jaké byly podmínky v den závodu?

Běh na zamrzlém Lipně je unikátní závod a člověk nikdy neví, jaké budou nakonec podmínky. Během posledních 14 dnů před závodem bylo relativně teplo, vrchní vrstva pěkného a rovného ledu několikrát roztála a pak se opět utáhla. Minimálně půlka tratě proto spíše vypadala jako čerstvě zorané pole.

S jakou taktikou jsi šel do závodu? Jak se pro tebe závod vyvíjel?

Mým cílem bylo závod rozběhnout tak, aby nepřišla krize a měl jsem dost síly až do cíle. První desítku jsme běželi společně s Honzou Vitáskem a Petrem Murasem. Museli jsme se na ledovatých hrbolech soustředit na každý krok, ale běželo se poměrně svižně, po 4:15/km. Na desátém kilometru jsem trochu zvolnil a nechal kluky přede mnou. Bylo mi jasné, že tohle tempo na tomto povrchu neudržím až do konce. Kluci se pomalu vzdalovali a na obrátce měli 1min (Petr), resp. 3min (Honza) náskok. Cestou zpět začalo trochu foukat, tempo se ale dalo udržet.

Na 30 km se mi začalo zdát, že Petr trochu zpomaluje a občas se otáčí. Bylo to pro mě jasné znamení, že už se mu neběží úplně zlehka. Na 36km jsem Petra doběhl a do cíle jsme doběhli kousek za sebou. Závod je zde dost psychicky náročný, protože běžíte po rovině, v některých úsecích vidíte i dále než 6 km dopředu, špatně se odhaduje vzdálenost. Nakonec jsem tedy doběhl na druhém místě za Honzou Vitáskem, Petr Muras doběhl asi 1 minutu za mnou.

Jistě bylo zapotřebí zvolit speciální běžeckou obuv na sníh a led. Které jsi nazul?

Běžel jsem s botami Brooks, které obvykle používám na kratší tratě po nezpevněném terénu. Nesmeky jsem nepoužil, i když to občas pěkně uklouzlo.

Působíš i jako spoluorganizátor jiných závodů. Jak hodnotíš Ice marathon z tohoto pohledu?

Letos se pořádal již druhý ročník závodu. Je škoda, že se ho nakonec účastnilo poměrně malé množství závodníků (80 celkem maraton i půlmaraton). Je ale pravda, že najít více běžců ochotných běžet v mrazu po ledě maraton tolik asi nebude. Navíc na horách je krásná zima, tak kdo by běhal, když může lyžovat. Organizace fungovala, po celé trati byli vodní záchranáři a hasiči pro případ proboření se do ledu. Na 3 občerstvovačkách byl čaj a polévka, v cíli čaj a kousky čokolády. Atmosféra závodu byla fajn, s více závodníky by ale určitě byla i lepší.

Co slavnostní ceremoniál vyhlášení medailistů?

Vyhlášení proběhlo poměrně rychle. Čekalo se na poslední závodníky a tak už všichni byli docela promrzlí. Stupně vítězů byly vytesány z ledu, takže to bylo pěkně stylové. Absolutním vítězem závodu se však nestal Honza Vitásek s časem 2:59:59, což je dle mého názoru na dané podmínky hodně rychlý čas, ale jiný závodník, který jel trasu maratonu na kole v kategorii Freestyle časem 2:20:00. Je to jistě také dobrý výkon, ale dle mého názoru je to míchání jablek s hruškami a vyhlašovat celkové pořadí závodníků bez ohledu na kategorii zde nedává moc smysl. Je-li více kategorií, měla by se vyhlašovat každá kategorie zvlášť.

Jsi znám tím, že si rád dáváš extrémně laděné sportovní výzvy. Předloni Swissman, vloni Celtman nebo domácí Winterman (vše extrémní triatlonové závody na ironmanských vzdálenostech). Co máš v hledáčku na tuto sezonu?

Ano, máš pravdu, loňský rok byl poměrně „extrémní“. Z velkých závodů jsem se účastnil závodů Celtman ve Skotsku (12.místo), ICON extreme triathlon v Livignu (6.místo) a Winterman v ČR (4.místo). Letos jsem měl ale v přihlašování na další obdobné závody smůlu a nebyl jsem vylosován. Mrzí mě to a tak mě napadlo, že si vymyslím nějaký svůj vlastní „challenge“. Chtěl bych zkusit jet 3 dlouhé triatlony ve 3 dnech za sebou. Sice to není nic nového a borců, kteří jeli obdobné, i o dost těžší věci je mnoho, ale pro mě je to výzva nad výzvy.

Má už tento tvůj nápad nějaké přesnější kontury?

Trasu jsem vymyslel z Aše do Třince (ono to opravdu pěkně vychází na 3×226 km). Chtěl bych tuto akci spojit s charitativním projektem, kde by byl výtěžek darován handicapovaným sportovcům (v triatlonu) na jejich sportovní potřeby. Samozřejmě bych byl moc rád, kdyby se kdokoliv během této akce ke mně připojil. Detaily projektu ještě vymýšlím. To je tedy zatím můj letošní triatlonový plán.

Co běžecké výzvy podobného střihu?

Z velkých závodů mě v květnu čeká TRANSVULCANIA ultramaraton na ostrově La Palma, moc se na to těším.

V prosinci spolupořádáš oblíbený závod Koloběh z Řípu do Prahy. Jak se vydařil loňský ročník a chystáte inovace do toho dalšího?

Závod pořádáme společně s Hankou Dvorskou, která byla u zrodu tohoto netradičního závodu, nebo spíše společenské akce. Závodu se vloni účastnilo 190 dvojic, což je neuvěřitelné číslo a pravděpodobně maximum, které hora Říp, trasa závodu i naše organizační schopnosti snesou. Závod bychom chtěli letos opět pořádat ve stejném kamarádském stylu. S Hankou ještě pořádáme krátký Malostranský triatlon, kdy se plave 400m v Čertovce, jede 11 km na kole po cyklostezce do Libně a zpět a běží na Petřín. Kdo vstane a postaví se na start 23.6.2017 v 6:00, určitě nebude litovat.

Více o závodě na http://www.icemarathon.cz/cs/