Vypadá to, že 24. ročník Rohálovské desítky, který se běží tuto sobotu, tedy 25. února, bude mít snad konečně lepší počasí než poslední závody v lednu a únoru.

Úplně všechno přece jen Ondřej Němec z pozice ředitele závodu ovlivnit nedokáže. A počasí se nějak nepodařilo dosud ovlivnit nikomu, i když už to kdysi bylo: „Poručíme větru, dešti…“

No, nějak to pořád nevychází. Jen Ondra si to skoro pokaždé dokáže zařídit, že se až na výjimky dá v Prusinovicích běžet v přijatelných podmínkách.

A to toho pro závodníky připraví vždy hodně. Jak sám říká: „Dělám všechno pro běžce, aby se jim u nás líbilo. A nejde jen o ty špičkové, ale hlavně o všechny účastníky, kteří se k nám přijedou proběhnout.“

Poběží se samozřejmě po klasické trati

Sice ji všichni zřejmě dobře znáte, ale nezaškodí si trasu tak trochu před sobotou přiblížit. Tak pojďme na to.

Nejdříve se obkrouží pro diváky jedno malé kolečko a pak větší v Prusinovicích. Od třetího kilometru Rohálovské desítky budete stoupat do prvního kopce na cestě do sousedních Tučap. Tam asi tisíckrát proklejete místní kopec a po seběhu dolů si budete říkat, že to nejhorší máte za sebou. Bohužel není to pravda.

Ještě si pěkně zanadáváte při stoupání do cílové vsi a u tabule Prusinovice se vám budou pořádně protáčet panenky. No, a ten poslední kilometr desetikilometrového závodu již určitě nějak zvládnete, protože diváci kolem trati vás tam prostě dotlačí. Když už se totiž dostanete až na kopec nad Prusinovice, tak cílem již proběhnete.

Zcela jistě na trati nebudete sami. Elitní běžci i běžkyně, kteří se na Rohálovské desítce pokaždé objeví, vám asi zřejmě utečou, ale ve vysokém počtu účastníků, který se dá opět předpokládat, si své místo určitě najdete a budete mít s kým běžet. Přesně tak, jak vám to zrovna půjde a jak se budete cítit.

Rohálovská desítka je totiž závod pro všechny, kdo mají chuť a odvahu se proběhnout.

Jako obvykle se dá očekávat velký příliv běžců a v obci bude těžko k hnutí. Proto vám všem Ondřej Němec doporučuje při parkování dbát na pokyny pořadatelů, kteří budou závodníky navigovat na volná místa. Nejlepší bude ovšem včasný příjezd do Prusinovic. Pořadatelům byste pomohli i online přihláškou a navíc ušetříte za startovné.

V Prusinovicích závodí již roky děti a mládež

Na Rohálovské desítce mohou vyzkoušet své běžecké schopnosti i děti všech věkových kategorií. Na start se mohou postavit již i ti nejmenší prcci. A pro zkušenou mládež, která už má nějaký ten závod za sebou, je již samozřejmé, že v Prusinovicích nemohou chybět. Klidně sebou vezměte i své ratolesti a udělejte si docela hezký rodinný sportovní výlet.

Ovšem nezapomeňte, že závody dětí začínají již od 9:40, tak musíte fakt přijet včas. Hlavní závod je sice naplánován až na 12 hodin, tak na to myslete. Pořádně si nastudujte propozice závodu a hlavně pak časový pořad, ať nejsou vaši potomci zklamaní.

Bližší informace k této velké sportovní akci, můžete si je vyhledat přímo na webu závodu: www.rohalovskadesitka.cz

Předpokládám, že jste určitě sami rozhodnutí do Prusinovic přijet, ale pokud přece jen trochu váháte, tak doufám, že jsem vás dostatečně přesvědčil a nebudete tam chybět.