Přes noc nám sice trochu přituhlo, ale modrá obloha a po ránu téměř dokonalé bezvětří slibovaly již cestou do Prusinovic na Rohálovskou desítku skoro ideální běžecké podmínky.

Bohužel na místě pak bylo všechno jinak. Čerstvě napadený poprašek sněhu sice do startu roztál, ale studený vzduch se silným a nepříjemným větrem závod dost ovlivnil.

Alexander Matvitchujuk nedal nikomu šanci

Jediný kvalitní zahraniční běžec na startu a naši vytrvalci proti němu neměli šanci.

Ukrajinský vytrvalec Alexander Matvitchujuk /JM Demolex Bardejov – 31:16/ si na trati dělal, co chtěl. Sice se s ním první kilometry statečně držel Jan Kreisinger /SK Studenec – 32:15/, ale i on pak odpadl a hlídal si jen druhé místo.

O třetí potom bojovali Robert Míč /VSK Univerzita Brno – 32:39/ a skvěle běžící Tomáš Navrátil /AK Kroměříž – 32:48/. Robert ovšem prokázal v posledním kilometru větší zkušenosti a doběhl nakonec třetí.

Páté místo vybojoval Radek Hübl /Runsport Team – 33:02/ a šestý pak skončil Lukáš Kučera / ELEVEN Run Team – 33:32/.

Ženám vévodila Petra Kamínková

Petra Kamínková /Svatý Kopeček – 36:57/ je královnou Prusinovic. I letos si lehce doběhla pro vítězství. Za ní se srdnatě držela Petra Pastorová /MK SEITL Ostrava – 38:00/ a třetí skončila Adéla Esentierová / Baláž EXTREME Team Ostrava – 39:57/.

Čtvrté místo vybojovala Irena Pospíšilová /AK Drnovice – 40:09/ a pátá doběhla Adéla Jakobová /SK PRAGA – 40:41/. Pod čtyřicet jedna minut se dostala i šestá Jana Žaludková /BS Slopné – 40:55/.

Počasí se už nezbláznilo

Všichni si pamatujeme pekelné počasí z roku 2013 při dvacátém ročníku Rohálovské desítky, ale teď už se v posledních letech zdá, že pravidelné návštěvy místního kostela s hlubokými meditacemi se Ondrovi Němcovi vyplatily. Tehdy to asi trochu podcenil.

Počasí na konec února bylo tedy po snad již uplynulé katastrofální zimě až na ten nepříjemný vítr přece jen přijatelné a už závodníkům nepřipravilo v letošním 24. ročníku žádné hrozivé překvapení v podobě šílené vánice a hromady sněhu.

Ondřej Němec tedy připravil opět s BK Holešov, OÚ Prusinovice, SDH Prusinovice, TJ Prusinovice o. s. pro vytrvalce již tradiční běžecký únorový svátek se vší parádou.

A důkazem, že se mu to daří už tolik let, je čím dál větší zájem běžců o start na již téměř posvátné Rohálovské desítce. Letos jich nakonec proběhlo cílem 537. Prostě v Prusinovicích je vždy koncem února běžecký svátek, kterému můžou i Vánoce začít závidět.

Vítr hodně vadil

Pomalé časy, kterých vytrvalci letos dosáhli na zdejší trati, jen dokumentovaly, na kolik vítr ovlivnil závod. A myslím, že dobrou minutu to těm nejlepším vzalo.

„První dva kilometry byly moc rychlé,“ konstatoval Jan Kreisinger v cíli. „Ovšem zpátky proti větru to byl už jen boj. Do kopce před výběhem do Prusinovic se skoro nedalo běžet.“

„Jsem maximálně spokojený,“ přiznal se mi Robert Míč, „Dokázal jsem v závěru zrychlit i přes ten vítr a to rozhodlo.“

Střídali jsme se na trati s Robertem, ale v posledním kopci mi několikrát nastoupil a pod vrcholem jsem ho už neudržel. Ovšem jsem ze svého výsledku i umístění nadšený,“ zářil Tomáš Navrátil.

„V minulém týdnu jsem se na tréninku docela trápila, tak mě dnes překvapilo, že mi to celkem slušně běželo,“ konstatovala Petra Kamínková. „Jen ten vítr mi zpátky dost vadil, ale to určitě všem.“

„Šla jsem to jen tréninkově,“ jen suše poznamenala k mému blahopřání Petra Pastorová.

„Celou zimu se u nás doma nedalo pořádně trénovat, proto mě překvapilo, že jsem i na této pro mě hodně těžké trati přece jen dokázala běžet vcelku dost slušně,“ usmívala se při vyhlašování nejlepších běžců obklopená svými dvěma dcerkami Irena Pospíšilová.

A spokojení byli více či méně všichni běžci, kteří přijíždějí tradičně do Prusinovic otevírat běžeckou sezónu, neboť její start začíná vždy v posledních letech právě v této vesnici pod taktovkou zkušeného ředitele závodu Ondry Němce, který letos jen mávnutím ruky někam do neznáma odesílal některý vytrvalce, co přijeli do Prusinovic poprvé směrem k tělocvičně, kde byla tradičně prezentace a přihlášky k závodu. Právě jeho jméno je zárukou, že všechno bude fungovat jak má a to je zároveň také nejlepší pozvánka pro příští rok.

Výsledky