Potřebujete zhubnout? Zásadně změnit jídelníček či životní styl? Nebo se „jen“ cítit lépe? Možná máte zkušenosti s krátkodobými dietami, které nefungovaly nebo jste investovali do výživových doplňků, které nepřinesly ten očekávaný efekt. Možná jste již několikrát začínali pravidelně cvičit…

Změňme na naší postavě to, co je možné změnit a smiřme se s tím, co změnit nemůžeme

Na začátku změny bude určitě fajn vyhodnotit, co je v našich silách možné na svých proporcích změnit a s čím se budeme muset smířit. Pokud všechny ženy v naší rodině vlastní postavu se silnými stehny, pak bude opravdu velmi obtížné vypadat jako dlouhonohá Francouzka s nohama jako párátka.

Přijetí skutečnosti, že jsou v našich genech zakódovány naše proporce může být velmi osvobozující. Může nám pomoci i myšlenka, že tato zkušenost není náhodná. Připouštím, že přijmout zodpovědnost za geny, které jsem zdědila po babičce, může být trochu náročné, ale lépe se vykračuje na novou cestu se zodpovědným přístupem, ne z pozice oběti. Oceňme tedy naši snahu cokoliv změnit a vykročme.

Zmapujme si náš vztah k sobě a k jídlu

Jím proto, abych žil? Žiju proto, abych jedl? Co pro mne jídlo znamená? Gurmánský zážitek? Doplnění energie, kterou potřebuji k dosažení svých cílů? Řeším jídlem a přejídáním svoji nenaplněnost, nespokojenost, frustraci? Jakým směrem ovlivňuje skladba mého jídelníčku moji náladu, energii, emoce? Jaký je můj vnitřní dialog? Jak o sobě smýšlím, jak se respektuji? Pokud jsem gurmán tělem i duší, pak asi nebude vhodné si odpírat vše, co moje přirozenost potřebuje, ale udělat jakýsi kompromis sám se sebou, aby byly chuťové buňky spokojené a přitom byla spokojená i ta část mé bytosti, která ocení zdraví, dobrý pocit ze sebe a příjemný vzhled.

Vědomě se rozhodněme pro zdravější, lehčí, kvalitnější a příznivější způsob stravování

Každá změna na začátku znamená spoustu energie a soustředění. Uvědomte si, že vše děláte pro sebe, pro svoje dobro.

Úplné minimum, jak na to :

  • Jezte alespoň 4 x – 5 x denně
  • Nevynechávejte snídani
  • Konzumujte cca 5 porcí ovoce a zeleniny
  • Skladba Vašich talířů by měla být vyvážená, tzn. dostatečné množství zeleniny, přílohy v optimálním množství a celozrnné podobě, kvalitní bílkovina nejenom živočišného původu
  • Večeře by měla být vylehčená s menším množstvím příloh
  • Konzumujte kvalitní tuky a komplexní sacharidy
  • Získejte alespoň základní info ohledně energetické hodnoty potravin a glykemického indexu
  • Dodržujte pravidlo 80/20 – ne vždy se podaří všechny zásady na 100% dodržet
  • Pitný režim je z hlediska stavu naší energie velmi důležitý
  • Pokud můžete, ujděte alespoň 4 km denně

Buďme aktivní

Nejenom aktivní sportovci, ale třeba jen rekreační chodci nebo aktivní osobnosti, které si jdou za svým cílem. Vzpomeňme si, co všechno bychom si přáli zrealizovat a pracujme na tom, nebuďme obětí okolního světa, neodevzdávejme svoji sílu.

Vykresleme si svůj cíl v těch nejpestřejších barvách, koncentrujme se na něj a udělejme maximum pro jeho dosažení

Pokud chceme zhubnout, mějme náš cíl před očima i v momentech, kdy nás realita svádí do opačné polarity. Určitě zažijeme momenty, kdy se vám nebude chtít ujít své 4 km nebo vás bude lákat čokoláda na stole nebo pečená husa u babičky. Naučme se být pevní a asertivní. Ale také se naučme rozlišovat, kdy je dobré dopřát vnitřnímu gurmánovi nebo lenochovi odpočinek. Mějme ale vždy na paměti pravidlo 80/20. Pokud by gurmán s lenochem měl navrch, Váš cíl se rozplyne v dáli.

Dávejme přednost lehkým myšlenkám, které nás dovedou k lehkému tělu

Naše mentální nahrávka je velmi mocná, způsob jakým smýšlíme, velmi ovlivňuje naši realitu a kvalitu našeho žití. Valná většina našich programů pochází z doby našeho dětství, kdy jsme byli formováni smýšlením našich rodičů, nebo prochází naší genetickou linií. Často jsme jejich programy přijali za vlastní a místo „orla“ se z nás stala „slepice“. Berme změnu naší postavy i jako příležitost změnit náš zacyklený program a začít se vnímat z pozitivnější roviny.br Pokud používáte afirmace, začněte s takovými, které můžete beze zbytku přijmout. „Oceňuji samu sebe, že jsem vykročila na cestu za svojí vytouženou postavou“ je určitě pro mnohé z nás pravdivější než začít větou „Jsem krásná, štíhlá a vážím 58 kg, když vím, že ručička na váze ukazuje 75 kg“.

Naplňme se vlastní tvořivostí

Vzpomeňme si na momenty, kdy jsme byli absolutně ponořeni do činnosti, která nás baví. V takovém případě se cítíme naplnění a myšlenky na jídlo nás obvykle vůbec nenapadnou. Najděte ve svém životě aktivity, které nás naplňují a dovolme projevit své talenty.


Autorkou článku je Hana Němcová, nutriční terapeutka s akreditací ministerstva školství. Je majitelkou privátního konzultačního střediska LightBalance, které se zabývá komplexním poradenstvím v oblasti výživy.