Po „zimním spánku“ se pomalu rozbíhá jarní sezona. Třebaže „velké“ seriály RunCzech, Run Tour a Night Run odstartují až za měsíc, už březen nabízí hned několik závodů, které byste si neměli nechat ujít. Z naší termínovky jsme vybrali ty nejzajímavější.

Desítky pro ověření formy

První víkend se tradičně koná Palestra Kbelská 10. Poměrně rychlá trať na kraji Prahy i letos nabídne první srovnání vytrvalcům z Prahy a středních Čech, závod si však nenechají ujít i běžci z jiných koutů republiky. Vždyť za vítězným Pavlem Kubričanem se loni seřadili David Vaš z Českých Budějovic a Filip Záveský v dresu Iscarexu Česká Třebová, ženy vyhrála Ivana Sekyrová ze Sokolova.

Na druhou stranu, běžci z větší vzdálenosti se mohou rozhodnout pro jiný závod, zejména sobota je s porcí čtrnácti akcí na závody opravdu bohatá. V neděli je běhů méně, ale mimo jiné se koná Úpická desítka. Ta zahajuje celoroční seriál Velká cena Východních Čech čítající padesátku závodů včetně desítky okolo Stračova o dva týdny později.

V rychlém sledu po Kbelích následují tradičně středočeské Pečky, kterou si loni nenechala ujít téměř kompletní domácí špička. Trať Pečecké desítky, která se běží jako memoriál Jardy Kvačka, je poměrně rychlá, ačkoliv vede mezi poli a početná konkurence vám může pomoci zaběhnout osobní rekord. Stejně jako o týden dříve, i zde jsou vypsané rovněž dětské závody. A kdyby se zde nedařilo, ještě o další týden později se běží další rychlá desítka v nedalekém Českém Brodě. V tomto případě jde ale spíše menší závod, které mají také něco do sebe.

Díky nedělnímu termínu stihnou neúnavní závoďáci tento běh i tradiční Běh Lužánkami v Brně. Ten se totiž běží v sobotu. Jihočeši si tento den radši zaběhnou GP vytrvalců Kamenného Újezda. „Kameňák“ letos slaví díky 35. ročníku půlkulatiny a na trati o délce 12,5 km se dají očekávat skvělé časy.

Zajímavý program nabízí i poslední sobota v měsíci. Zejména Axis Noční desítka v Jihlavě láká na atraktivní trať, nízké startovné a atmosféru nočního běhu podél řeky. Zajímavý zážitek slibuje i Prague Park Race v Průhonicích, zde se poběží čtrnáct kilometrů.

Na své si přijdou i ultramaratonci

Pro koho je desítka moc krátká, ten si může dát hned 12. března dvojnásobnou vzdálenost při Kobeřické dvacítce. Nebo rovnou půlmaraton ve Zlíně. O týden později, v sobotu 18. března, se běží maraton a půlmaraton v Unhošti. Tento závod byl dříve tradičně lednový, letos půjde o jarní klání. Milovníci stále populárnějších ultramaratonů by si pak měli v kalendáři označit datum 24. března. Terénní Krkonošský survival prověří během dvaceti hodin kondici všech účastníků. Vrcholem pro ultramaratonce pak může být MČR v běhu na 100 km, koná se tradičně v Plzni 25. března.

Nebo je libo něco kratšího?

Naopak kratší trať si lze zaběhnout 15. března v hale v pražské Stromovce. Zde se poběží na 3000 a 1000 metrů. Něco úplně jiného je pak Hodonínský kros na 5,6 kilometrů o tři dni později. Pořádně rychlý běh na 2,1 km slibuje i Jarní běh v Přerově 25. března. Kromě toho se rozjíždí i závody SABZO v Praze, což jsou závody na tratích do deseti kilometrů ve všední dni po celé Praze. Atmosféra je zde rodinná a mnoho rychlých běžců si sem chodí zatrénovat v rychlejším tempu, o konkurenci tedy není nouze.

Kompletní seznam březnových závodů můžete vidět zde