V Grymově přivítalo ráno vytrvalce trochu chladné počasí. A hlavně pak studený vítr, který neustále zesiloval a tak brzdil běžce po většinu trati. Je to škoda, protože se na přesně změřené rovinaté trati jinak daly zaběhnout i díky oteplení rychlé časy. Bohužel vítr všechny plány zhatil. Pořadatelům se dokonce nepodařilo ani postavit nafukovací cílový oblouk. Vichr ho odnášel pořád pryč.

První dva muži za to hned od začátku vzali

Vítr nevítr, dva nejlepší běžci na startu Tomáš Navrátil/ AK Asics Kroměříž – 33:27/ a Tomáš Steiner /AK Drnovice – 33:43/ se vydali ihned po startu směrem k cíli se snahou přece jen zaběhnout kvalitní výkon. A to jim i přes obrovskou větrnou brzdu vcelku podařilo. Třetí pak doběhl takticky velmi chytře běžící Tomáš Blaha /AK Asics Kroměříž – 34:12/.

Petra Kamínková si v Grymově tradičně jen kvalitně zatrénovala

Petra Kamínková /Svatý Kopeček – 37:04/ nemá na startu závodů kolem Olomouce jiné soupeře než muže a tak si jen tréninkově odběhla desítku bez nějakého většího úsilí.

Druhé místo poněkud překvapivě vybojovala Helena Kotopulu /Moraviaman Zlín – 41:24/ a třetí potom skončila výborně běžící Jan Matějíková /Liga 100 Olomouc – 41:53/.

Ve Velké ceně vytrvalců Olomouckého kraje se jede naplno

Již 9. ročník Grymovské desítky připravili v okolí Bečvy členové SK SALIX Grymov. Závod je zařazený jako osmý v pořadí do letošní Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje. Letos ovšem nestál ředitel závodu Petr Kučera na startu. Prý to nejde stíhat všechno dohromady a tak se věnoval jen organizaci celé akce.

Vytrvalce čekaly v Grymově čtyři okruhy po okolních asfaltových silnicích, vlastně cyklistických stezkách, a samozřejmě také podél břehu Bečvy.

Vítr závod dost podstatně ovlivnil

Je dobré říct, že na přesné desítce v Grymově se dá běžet opravdu hodně svižně. Ovšem to nesmí fučet takový vichr jako dnes a ještě většinu trati pak proti běžcům. S tím se nedá nic dělat.

„Snažili jsme se s Tomášem střídat, ale bohužel se rychleji už běžet nedalo,“ jen konstatoval Tomáš Navrátil. „Proti tomu větru jsme neměli šanci.“

„V posledním kole jsem toho už měl dost a musel jsem zvolnit, abych závod normálně doběhl,“ přiznal se mi Tomáš Steiner. „Mám letos teprve druhý start a ještě nejsem pořádně rozběhaný, ale myslím si, že to půjde celkem rychle.“

„Nejsem dnes spokojený,“ zabručel Tomáš Blaha za cílem. „Chtěl jsem běžet líp.“

„Přijela jsem se sem jen proběhnout,“ usmívala se Petra Kamínková. „Mám za sebou ostré tréninky v uplynulém týdnu, tak jsem začala pomalu. Všichni kluci vpředu mi proto utekli a tak jsem si to pak musela proti větru táhnout sama.“

„Já se zaměřuji na triatlon a dnes jsem měla za úkol běžet jen na dané tepové frekvenci, což se mi podařilo a navíc jsem závod nepřekopla, jak mám ve zvyku, tak se mi běželo i přes ten vítr docela dobře,“ řekla mi při vyhlašování nejlepších závodníků Helena Kotopulu.

„Škoda, chyběly mi jen dvě vteřiny k osobnímu rekordu,“ smála i přesto spokojeně Jana Matějíková. „Ale je pravda, že jsem neběžela sama, tak mi to dost pomohlo.“

„Na to, co teď mám odběhané, mi to jde až neskutečně,“ naznala čtvrtá žena v cíli Jitka Fojtíková.

I přes dost nepříznivé podmínky byli vytrvalci většinou spokojení, protože do Grymova se nejezdí jen pro výkony, ale hlavně pro pohodu rodinných závodů. A té se jim tam vždy dostane měrou vrchovatou.

Výsledky