Užili si až vítězství, ne běh. Oba zvyklí na salonní prostředí dráhy či haly v premiéře na Kbelské desítce docela trpěli. Ale zvládli to statečně. David Kučera dal 31:22, ale drží věrnost tartanu. Zato Tereza Čapková, tady za 35:48, ji opouští a rozbíhá se takto mimo vyznačený výběh.

Jeden z prvních velkých běhů jara přivítal na východním okraji metropole tradiční masu sluníčkem. V závětří se dalo vyhřívat až na 19 stupních. Zato v otevřených polích na to fučelo skoro podle pravidel jako na kole „vždycky proti“… Nejlíp se běželo v davu mezi tempem padesát a šedesát minut.

Kučera v černém dresíku nalehko vyrazil jako střela. První kilometr pod 3:10, už na kolejích v Kbelích měl náskok skoro sto metrů jako by do závodního pole ani nepatřil. Cítil formu, namlsán stříbrem z trojky (8:20:69) na mistrovství ČR v hale ve Stromovce minulý víkend, kde ho zdolal jen Sasínek – ano, dnes bronzový evropský medailista!

„Chtěl jsem za třicet a půl. Doufal jsem, že to udržím i sám,“ říkal pak v cíli s úsměvem, ale neskrývanou nespokojeností. „Jak jsem ale vyběhl z mezi domů na volnou plochu, šlo tempo o osm vteřin na kilák dolů. Přitom jsem běžel možná ještě s větším úsilím.“

Vpředu Kučera s doprovodným vozem a za ním se stále větší dírou zpočátku devítičlenná skupinka „těch dalších“. Lídr byl na pětce za 15:36 a pořád mohl teoreticky věřit. „Ale pak už šla motivace trochu dolů,“ přiznal.

Silniční zpestření si nadělil, protože vinou nemoci chyběl na Pražském běžeckém poháru, Běhu 17. listopadu ve Hvězdě. „Zůstávám ale na dráze, ta mě baví nejvíc a taky je nejspravedlivější,“ usmál se. V plánu má pětku ke čtrnácti minutám, ale spolu s tím hlavně státnice na Stavební fakultě ČVUT.

Tereza Čapková si nechala legíny pod kolena. Ta se s dráhovou kariérou loučí, neboť nastoupila do práce jako analytička na ministerstvo zemědělství. „S tím už to nejde, takovým způsobem by mě to nenaplňovalo,“ uznává reálně. „Ale běhat chci dál, venku, můžu toho mít ještě hodně před sebou, jen budu trénovat jinak.“

Tak zaprvé se chystá na první půlmaraton, poběží v dubnu v Praze. „Čas to úplně nevím,“ pokrčila rameny. „Jedna šestnáct by mohla, ne?,“ dodal otec trenér. „Tady jsem šla na pocit, aby to nebyl úplně úprk, chtěla bych ještě líp,“ doplnila sama.

Držela se s pánskou skupinkou, kde byl i veterán Smrčka, často i tahala. „Jsem zvyklá si tvořit tempo a taky jsem nechtěla potkat soupeřky.“

Původem plavkyni ještě zlákal aquatlon, kombinace 400 m plavání a 5 km běhu. Tak třeba si udělá jméno i tady. Zde ji moderátor navzdory prvenství tituloval pouze číslem… Ale olympijský vítěz v judu a Sportovec roku Lukáš Krpálek, který tu měl autogramiádu, její výkon jistě ocenil. Desítku doběhlo 1 208 účastníků.

Výsledky