Po dlouhých čtyřech měsících jsme zakončili Lysacup 2017 finálovou etapou od Rajské boudy, trasa se svou délkou 5,7 km patří k těm kratším, ale nabízí přes 800 vertikálních metrů. Finálová etapa je zvýhodněna dvojnásobným přídělem bodů a startem ve vlnách. Pole je rozděleno na tři skupiny dle nejlepšího výsledku, kdo doběhl některou z etap v TOP12 mají na startu handicap 5 minut, v TOP 50 2,5 minut. Zbylí startují společně se všemi ženami v první vlně.

První vlna nabídla jedinečnou možnost běžet na úplném čele pole i méně rychlým borců. Někteří tento souboj trošku přehnali svou urputností a nepočínali si úplně fairplay. Trasa byla ze začátku hodně rychlá, vedla po suché asfaltové cestě, to umožnilo běžcům v dalších vlnách rychle stahovat startovní manko.

Po vběhnutí do terénu se začali ukazovat nepříjemné ledové plotny, na 4. kilometru byla trasa již kompletně pod ledem a začalo být patrné, kdo zvolil jakou obuv. Hřeby byly rozhodně správná volba i přes suchý start. Ve vrcholových partiích se odehrával boj nejen o etapu, ale i o celkového vítěze ročníku. Nikdo z kluků netaktizoval a šel do toho naplno, ale šlo znát, že to letos bylo o týden delší a všem už docházely síly.

Nejrychleji se startovním polem prodral zkušený Ondřej Horák (AVA, 38:38), který oslavil již 50 etapových prvenství na Lysacupu. Druhý doběhl se ztrátou pouhých 20 s Tomáš Peter (Beskydští nomádi, 38:57). Třetí byl Jakub Ambros (vinotéka u Karla Frenštát p. R., 39:33).

V ženách proběhl opět souboj sester Krejčiříkových a Marie Delingerové, které se vměstnaly do pouhé půlminuty. Ze souboje vyšly vítězně sestry z VZS Ostrava. První doběhla Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava, 48:35) před Ivonou (VZS Ostrava, 48:41) a Marií Delingerovou (AVA, 48:58).

Celkové pořadí se mezi muži rozhodovalo doslova v posledních metrech ročníku. Žlutý trikot si svými konstantními výsledky udržel Víťa Otevřel (SALOMON-RUN) s náskokem pouhých čtyř bodů před Tomášem Peterem (Beskydští nomádi).

Třetí se ztrátou osmi bodů na druhého skončil Jakub Ambros (vinotéka u Karla Frenštát p. R.), čtvrtý Jirka Pytlík (Jump sport). Růžový trikot pro nejlepší ženu si udržela Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava) před Marií Delingerovou (AVA) a Ivonou Krejčiříkovou (VZS Ostrava).

Výsledky

Foto 756× – Lukáš Podolák

Foto 549× – Jakub Stryk