Nejdelší krosový závod letošní ročníku Zimní hradubické ligy, kterým byl krosový běh na okruzích vedoucích po dominantě Pardubicka – Kunětické hoře, vyhrál v elitní kategorii Filip Lán z hradecké Slavie.

Okruh o délce 1750 metrů s převýšením 40 metrů vedoucí po lesních cestách i asfaltu za jarního počasí museli účastníci hlavního závodu dát osmkrát. Běželo se cyklokrosově – na hodinu a kolo.

Závod měl tak délku 14 kilometrů a Filip to dal 70:13 minuty a navázal na svůj únorový triumf z ledového krosu přímo v centru Pardubic. Druhý byl Roman Mašata oddílu OK 99 HK za 73:53. Mezitím se ještě běžel Brutus kros v Hradci Králové, kde byl Filip, který má zaběhlý maraton těsně nad tři hodiny, pátý.

Závody na Kuňce mají tradičně společný start pro všechny kategorie. Takže od druhého okruhu běžel jasně na čele Filipův oddílový kolega Jan Gebrt, který však běžel pouze soutěž na tři kola, a tu vyhrál za 22:50. V tuto dobu běžel Filip společně s nejlepší ženou, kterou byla tradičně Marta Fenclová z OK Loko Pardubice. Ta dala šest kol, závod byl pro ženy vypsán na 45 minut a kolo, za 51:32.

„Nemám formu jako, bylo to podstatně horší než vloni. Navíc mi v téměř kolmém seběhu do jedné rokle podjely nohy a pěkně jsem se odřela,“ řekla v cíli vítězka, jenž měla krvavě odřená obě kolena. Druhá proběhla cílem jedna z našich nejlepších orientačních běžkyň Iveta Šístková, dříve Duchová, za 57:17. Třetí byla další závodnice OK Loko Anna Kopecká za 58:35. Čtvrtá doběhla Filipova svěřenkyně Michaela Lánová za 62:39.

V dalším vypsaném závodě na čtyři kola byla nej Michaela Kosová ze Spartaku Rychnov nad Kněžnou – 43:51 a ženy na dvě kola vyhrála její oddílová kolegyně Zuzana Morávková za 22:14.

Poslední z vypsaných běhů, pro muže na šest kol, vyhrál Metoděj Mašata z OK 99 za 54:02.