Zatímco Vítek Pavlišta na keňského běžce Mwangiho při dnešní Pečecké desítce nestačil, mezi ženami dokázala Eva Vrabcová Nývltová porazil Afričanku Kwamboku.

Závodníky přivítalo při dnešní tradiční desítce v Pečkách krásné slunečné počasí a téměř tisícovka běžců si mohla závod maximálně užít. Mnozí z nich letos vůbec poprvé venku oblékli kraťasy a tričko s krátkými rukávy. Jen bylo potřeba přijet včas, časomíra totiž začala hodinu před startem nekompromisně „odepisovat“ nevyzvednuté čipy a kdo přišel na poslední chvíli, měl prostě smůlu.

Rekord těsně odolal

Keňan Joel Maina Mwangi z maďarského Benedek Teamu si hned od startu běžel svůj závod a traťový rekord jeho krajana Ngimby z roku 2009 se otřásal v základech. Nakonec odolal o pouhé dvě vteřiny – letos vítěz zaběhl čas 29:02 (real time byl dokonce o vteřinku rychlejší).

Vítek Pavlišta (Silvini Madsus team) uhájil pozici nejlepšího z domácích běžců a přiznal, že se Keňana ani nesnažil stíhat. „Úplně spokojený nejsem, myslel jsem, že se mi poběží trochu lépe. Byla těžká hlavně druhá polovina proti větru,“ zhodnotil závod nejrychlejší z Čechů. Nyní se chystá na půlmaraton v Praze, kde změří síly s Jiřím Homoláčem, který přijede z Keni. „Asi bude našláplý stejně jako loni. Těším se, bude to motivace zkusit to s ním,“ říká.

Ještě v polovině běžel na třetím místě osamoceně Lukáš Kourek, v protivětru ho ale dostihla skupinka za jeho zády a v závěru stupně vítězů neuhájil. Na třetím místě překvapil Pavel Kubričan (TOP4RUNNING), který Kourka porazil o dvě vteřiny až ve finiši.

„Běžel jsem dost netakticky – sám nebo jsem to klukům ve skupince tahal,“ uvedl po závodě k čtvrtému místu závodník z Nového Města na Moravě. V druhé polovině musel zvolnit kvůli problémům s ploténkou, když říká: „Poslední dva roky se peru se zdravím, někdy je to lepší, dneska to bohužel bylo horší.“ Právě tyto problémy zřejmě budou stát za jeho návratem ke kratším tratím na dráze.

Navzdory větrným podmínkám, kdy většinu závodu foukalo z boku nebo přímo proti běžcům zaběhlo prvních devět závodníků velmi kvalitní čas pod 32 minut. Mezi nejmladšími veterány zvítězil Jiří Miller (AC Mladá Boleslav) v čase 32:53. I letos exceloval Miloš Smrčka (BK Říčany), který samozřejmě vyhrál kategorii D a s časem 35:43 porazil i vítěze mladší veteránské kategorie Ervina Beshira z SK Zdice. Ten zaběhl čas 36:37. Vítězi dalších dvou veteránských hodnocení se stali Miroslav Říha ze Sokolu Sadská a Vítězsav Jantsch hájící barvy Eleven Run Teamu.

Češka před Keňankou

Mezi ženami opět předvedla výborný výkon Eva Vrbcová Nývltová z klubu PSK Olymp Praha. Svůj první start v Pečkách proměnila v čas 34:03, pětadvacáté místo absolutně, jasné vítězství mezi ženami a navrch ještě ženský traťový rekord. Dle vlastních slov se jí závod líbil a ráda se vrátí. Co se týká její účasti na zimních olympijských hrách v příštím roce, možné je prý všechno…

Afričanka Teresa flavious Kwamboka z Benedek Teamu se musela spokojit s druhou příčkou v čase 34:12. Třetí žena, nestárnoucí Petra Kamínková, doběhla v čase 35:43. Ještě v polovině závodu měla soupeřky na dohled, ale v druhé polovině i vinou protivětru zpomalila. „Já jsem Evču i Keňanku pustila, na otočce jsem byla 100 metrů za ní, ale jen jsem si hlídala třetí místo,“ přiznala v cíli a k výsledku dodala: „Chtěla jsem běžet rychleji, ale čas je krásný, pod 36 minut je to dobré.“

Přesto ale Petra Kamínková tradičně získala vítězství mezi veteránkami, druhá v tomto hodnocení byla Daniela Havránková, která si díky skvělé formě potvrzené na nedávném MČR v hale zlepšila osobní rekord na 36:54. V dalších veteránských kategoriích vyhrály Jana Klimešová z USK Praha za 38:51, Karla Mališová ze stejného klubu (44:23) a Věnceslava Pokorná z Atletiky Hostivař, která zaběhla 53:54.

Výsledky: Pečecká desítka 2017 – Memoriál Jardy Kvačka (38. ročník)