I do východočeských obcí úspěšně dorazil běžecký boom. Vloni třeba uspořádali první ročník silničního běhu na deset kilometr v Kunčině u Moravské Třebové. V sobotu se uskuteční druhý ročník. Závod je zároveň prvním kláním letošního Iscarex cupu.

Deset jarních kilometrů za spolupráce s obcí pořádá AK Slovan Moravská Třebová, z jehož řad byl i první vítěz Ondřej Svoboda za 34:16 minuty. „Rádi bychom letos v počtu startujících v hlavním závodě výrazně překonali stovku. Čísla dopředu přihlášených nasvědčují tomu, že se nám to podaří,“ řekl ředitel závodu Jaroslav Matuška.

Prezentace je od 13 hodin na fotbalovém hřišti. Připravena bude okruhová desetikilometrová asfaltová trať se stometrovým součtem stoupání. Start hlavního závodu je v 15 hodin. Uskuteční se i hobby běh na 3,8 kilometru a závody pro děti.

Na ještě větší koláč si vloni troufli ve Starém Bydžově na Královéhradecku. Pod názvem Aprílová půlka – Starobydžovský půlmaraton uspořádali půlmaraton a čtvrtmaraton. První ročník byl před rokem vyprodán. Letos je Aprílová půlka ve stejném termínu, 15. dubna, jako mistrovský půlmaraton v Pardubicích, ale lze opět ve Starém Bydžově očekávat „plný dům“.

Už nyní jsou mezi přihlášenými loňští vítězové Jiří Mrázek z Chlumce nad Cidlinou (1:25:41) a Lucie Jampílková z Jičína (1:45:39). Čtvrt maraton vyhrál rovněž v sólo běhu Vladimír Mrázek za 42:35 minuty, soutěž žen patřila Radce Valentové za 54:37.

Starý Bydžov je na vrcholu kopečku, takže na závodním okruhu vedoucím přes Křičov, Smidarskou Lhotu a Janovice, nejsou žádné táhlé rovinky, ta je jen v polovině závodu, ale střídají je běhatelná stoupání s klesáními. Přesně v půlce a na začátku okruhu jsou velmi kvalitně zásobené občerstvovačky. Pořadatelé jako na podobných velkých akcích stanovili na půlku časový limit tří hodin. Čas bude opět měřen čipovou časomírou, v cíli každý obdrží účastnickou medaili a po výkonu guláš.